Visuri în troler, un proiect promovat de profesoara Tatiana Cauni, în care elevii își fac ”bagajul din școală” cu care merg mai departe în viață

0
Foto: Ilustrație realizată de Andra Tatiana Enășoiu

Tatiana Cauni, profesoară de Limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Baia Mare, a ”deschis”, la sfârșitul lunii august, Cafeneaua Merito și a mers în mai multe școli din județul Maramureș unde a discutat cu profesori despre proiecte, idei și schimbări la clasă ori în comunitate. În septembrie, profesoara s-a implicat în derularea unui nou proiect, avut în plan încă din vară, ”Visuri în troler”, în care elevii sunt chemați să facă echipă cu profesorii și să realizeze activități pe diferite arii curriculare, punând astfel în ”bagajul din școală” noi cunoștințe, valori și experiențe care îi vor ajuta în viață.

”Visuri în troler” este un proiect educațional de promovare a valorilor în rândul tinerilor, explică Tatiana Cauni, laureat Merito 2019, în care se poate înscrie orice școală sau grădiniță din județul Maramureș.

Foto: Ilustrație realizată de Andra Tatiana Enășoiu

”Visuri – pentru că toți le avem, copiii cu atât mai mult. Troler – pentru că viața este o călătorie, iar el ne însoțește și ne ajută să ducem bagajul pe lungul drum străbătut. Visuri în troler? Pentru că vrem să credem că tinerii duc mai departe bagajul din școală: cunoștințe, deprinderi, valori, experiențe, într-un cuvânt educația.  Școala este locul și timpul în care mai micii societății își pun primele visuri în valiza pe care o vor purta in drumul lor prin viață și prin lume”. Acesta este proiectul promovat de profesoară și inspirat dintr-o idee apărută în tabăra Summer Camp Merito din această vară, de la Padina.

Concret, la ”Visuri din troler” vor participa echipe formate din câte doi elevi și un profesor, care vor realiza un proiect, iar, la final, va fi organizată o expoziție cu semne de carte realizate de aceștia, ce vor ilustra valorile promovate în activitățile desfășurate.

Totodată, vor fi acordate premii, însă toată lumea va fi câștigătoare. ”Va fi un troler cu multe premii și ei vor extrage, ca la tombolă, un premiu”, explică Tatiana Cauni (foto).

”Am inițiat acest proiect pentru comunitatea noastră în care elevii să simtă că pot face echipă cu cei care-i îndrumă să-și pună în bagajul lor din liceu valori care-i ajută să fie buni, generoși, deschiși și creativi. Din această cauză nu promovăm competiția, ci implicarea în tot ce înseamnă educație”, mai spune Tatiana Cauni.

Având drept inițiatori Romanian Business Leaders, Merito, Maramureș Business Club și Asociația ”Comunicați prin Noi”, proiectul ”Visuri în troler” își propune promovarea valorilor morale, sociale, spirituale și estetice pe care ”orice tânăr, la absolvirea studiilor, le ”pune” în valiza lui personală și le duce mai departe în viață, în căutarea dezideratului personal.”

Mai exact, ceea ce se dorește este dezvoltarea unor abilități în rândul elevilor precum lucrul în echipă, inteligența emoțională (valorizarea sentimentelor, a emoțiilor, a empatiei pentru diferite situații problemă care pot apărea pe parcursul desfășurării activităților), gândirea critică și rezolvarea de probleme dezvoltarea spiritului responsabilității (fiecare membru din echipă trebuie să-și asume îndeplinirea sarcinilor individuale pentru ca o activitate să iasă bine, punerea în diverse situații reale de viață), dar și creativitatea (educație cultural-artistică prin realizarea semnelor de carte).

Citește și: Tatiana Cauni, o profesoară ”severă” care dă ”aripi” elevilor prin teatru și ore de poveste. Ultima provocare: Cafeneaua Merito

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.