Colegiul Național ”George Coșbuc” din Capitală are un nou look. Școala a fost renovată, iar grădina interioară este locul preferat al elevilor FOTO

0
Curtea interioară a Colegiului Național Bilingv ”George Coșbuc” din Capitală

Spații colorate, săli de clase cu mobilier nou, table inteligente și sistem de sonorizare, mesaje motivaționale scrise pe pereți și pe trepte, o imensă pictură murală la intrarea în școală și o grădină interioară, amenajată cu bănci. Așa arată Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc” din București, după ce a fost renovat complet. Elevii s-au întors în școala ”nouă” în semestrul al doilea și au găsit o clădire mai prietenoasă, în care ”piesa de rezistență” este grădina interioară. Înainte de renovare, școala era ”veche, ponosită”, povestește directorul școlii, Raluca Ivănuș, iar acum este o școală ”deschisă, europeană, în care vii cu drag”. 

La Colegiul ”George Coșbuc”, am ajuns, miercuri, într-o zi specială în care s-a celebrat ”Community Day”. Școala și-a deschis porțile pentru vizitatori, iar elevii și-au prezentat activitățile extracurriculare și proiectele în care sunt implicați. Momentul a reprezentat și o lansare a ”noii” școli, în care cei care i-au trecut pragul au descoperit o școală ca afară, cu spații prietenoase și îmbrăcate în culoare. Clădirea a fost renovată de Primăria sectorului 2, iar lucrările au durat din octombrie anul trecut până în ianuarie, timp în care activitatea școlii au fost mutată la Colegiul Național ”Mihai Viteazul”.

”S-a lucrat neîncetat, timp de trei luni și jumătate, zi și noapte. Școala a fost renovată complet, și exteriorul, și interiorul, clase, holuri, absolut tot. Avem și o grădină interioară unde copiii pot să își petreacă timpul liber și ei se bucură de acest lucru, mai ales că acest spațiu, înainte, nu putea fi folosit. Mobilierul este nou, fiecare clasă are tablă smart, sistem de sonorizare, iar în școală au fost instalate camere de supraveghere”, spune directorul colegiului, Raluca Ivănuș.

Directoarea ne povestește toate aceste lucruri în timp ce vizităm școala, iar elevii o opresc din când în când pentru a discuta anumite idei, propuneri, proiecte în care sunt implicați. Totul într-o atmosferă relaxată, deloc rigidă. Pe holuri, o întâlnim pe Sabrina, elevă în clasa a VIII-a, și este curioasă să afle părerea directoarei despre noua clădire.

Ea crede că, acum, școala este ”altceva”: ”E mai colorată și sunt și alte condiții. Ne-au renovat și băile, în sălile de clasă ne-au pus table inteligente. Preferata mea este curtea interioară, unde putem să mergem și să stăm de vorbă… Mai luăm aer 10 minute cât este pauza. În clasă, înainte aveam printre termopane un castravete de la cei din generația trecută. Era amintire de la ei, dar nu mai e acum”, povestește Sabrina.

Directorul colegiului admite că, înainte de renovare, ”școala arăta ponosită, veche” (foto mai jos), nu se făcuseră investiții majore în ea de ani de zile. Din 2014 de când este director, obiectivul său a fost să convingă primăria să investească în această școală pentru că, spune Raluca Ivănuș, elevii și profesorii ”merită” să învețe și să lucreze în niște condiții decente.

”Vocea mi-a fost ascultată, am avut alături și oameni care m-au sprijinit, profesori, elevi, părinți, și am făcut niște demersuri… Nu se întâmplă așa peste noapte, trebuie să insiști”, declară Raluca Ivănuș.

Un loc în care ”să vii cu drag”

Elevii, prin consiliul reprezentativ, nu numai că au mers la primărie pentru a ”obține” renovarea școlii în care învață, dar au venit și cu idei de amenajare. Multe dintre cuvintele și mesajele motivaționale care se regăsesc pe pereții din clase, de pe holuri ori de pe treptele care duc spre primul etaj al clădirii sunt propuse de ei.

”Am vrut să personalizăm un pic școala, să fie ca pentru copiii din Coșbuc: o școală deschisă, o școală europeană, în care să îți fie drag să vii. Și așa a ieșit. Frumusețea acestui loc se datorează și intervenției copiilor, dar și a părinților… Formăm toți o echipă”, precizează directorul colegiului.

La Coșbuc învață 1.100 elevi, colegiul are gimnaziu cu predare a limbii engleze în regim intensiv și clase de liceu bilingve. Trei dintre cei 18 profesori de engleză sunt nativi – doi din Marea Britanie și unul din Statele Unite, inclusiv cele două directoare sunt profesoare de engleză. Florina Maria Ruse, director adjunct, este cea care ne-a întâmpinat, la venirea în școală, cu un bol de răvașe, din care extrăgeai unul și aflai ce te ”definește”. La noi a fost ”Communication”.

Școala are cabinet de engleză, dar și de germană, pe lângă laboratoarele de informatică și fizică, precum și un cabinet de română (o profesoară lucra cu o elevă, în timpul vizitei noastre) și o sală de festivități uriașă, care nu a fost încă finalizată. Mai multe spații sunt de altfel în curs de amenajare, inclusiv cancelaria profesorilor, însă conducerea și-a stabilit ca, până la începutul verii, totul să fie pus la punct.

Community Day, la Coșbuc

Miercuri, de ”Community Day”, holurile școlii au fost extrem de animate. Elevii, profesorii și partenerii școlii (British Council, Comisia Fulbright, Shakespeare School și Școala Specială Nr 1, printre ei) și-au făcut cunoscută ”oferta” și au promovat proiectele pe care le desfășoară. În Coșbuc există multe cluburi, iar primul pe care l-am descoperit a fost Clubul de lectură ”La oglindă”. În fața unei mese pline de cărți, lângă un ”copac al citatelor”, profesoara de română, Felicia Muntean, și câțiva elevi dădeau detalii despre activitatea clubului, cum se va desfășura și când va avea loc următoarea întâlnire.

Am găsit, pe rând, înșirate de-a lungul holului, Clubul ”Creative Writing” (elevii realizează benzi desenate), Trupa de teatru (participă la festivaluri, liceenii scriu piese, își aleg costumația și decorurile), Clubul MUN (simulări ale conferințelor ONU, în care elevii își dezvoltă competențe de comunicare și de gândire critică) și Clubul de Dezbatere. Doi membri ai clubului, elevi ai colegiului, îl prezintă cu mare entuziasm: nimeni nu îi obligă să facă acest lucru, este opțiunea lor, discută orice temă, chiar și ”cum bate vântul”, totul argumentat și academic.

Raluca Ivănuș, directorul școlii, spune că acest club reprezintă una dintre ”bijuteriile școlii”: ”Eu cred foarte mult în exprimare, în argumentare, în logică. Clubul de dezbatere are vechime în școala noastră, elevii au o activitate riguroasă, se întâlnesc sâmbătă de sâmbătă în școală, stau câteva ore bune și fac exerciții de debate. Acest lucru îi ajută să vorbească coerent și logic și să argumenteze. Elevii din club au participat la foarte multe competiții naționale și internaționale, chiar noi găzduim o competiție ”Central Open”. Discuțiile sunt numai în engleză, iar acum doi ani, în finală, am avut vizita ambasadorului Americii, care a fost uimit de felul cum copiii vorbesc și argumentează. Și pe mine mă uimesc. Echipele de debate sunt mixte (de la mai multe școli), avem o colaborare cu ARDOR și, sub această umbrelă a ARDOR, ei pot participa la competițiile de debate.”

”Așa progresează învățământul, cu astfel de școli…”

În turul nostru, am întâlnit și elevi voluntari. Două fete merg în spitale pentru a petrece  timp alături de copiii bolnavi de cancer, implicându-se astfel într-un proiect derulat de un ONG. Alții îi ajută pe copiii de la o școală specială și desfășoară cu ei diferite activități. O altă elevă ne povestește despre mișcarea ecologică și despre protestele organizate de ”Fridays for Future”.

”Copiii sunt foarte încântați de aceste cluburi, de activitățile extracurriculare și noi îi încurajăm în acest sens. Consiliul Elevilor are un rol important în școala noastră, copiii au un cuvânt de spus, noi îi ascultăm, ținem cont de părerile lor și pentru ei contează foarte mult faptul că sunt valorizați, că vocea lor se face auzită”, explică directorul școlii, Raluca Ivănuș.

Pe scurt, miercuri a fost o zi altfel la Coșbuc, în care lumea a fost invitată ”să ne cunoască, să vadă ce facem”. Un eveniment asezonat cu bomboane, cu demonstrații de scriere în japoneză și cu multă stare de bine, într-o școală așa cum ar trebui să fie toate școlile din România.

”Eu sunt mândră de ceea ce am reușit să realizăm în școală și este un succes pentru noi toți. Chiar mi-aș dori ca orice director de școală să aibă parte de o asemenea școală și de asemenea elevi, pentru că așa progresează învățământul, cu astfel de școli, apoi vin și rezultatele”, conchide Raluca Ivănuș.

Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc”, în mai multe imagini:

Foto: SparkNews.ro și facebook.com/Invatamant Sector 2

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.