O școală îmbrăcată în culori, la Râmnicu Vâlcea. Ce i-a determinat pe profesori să facă schimbarea

0
Foto: facebook.com/Scoala Anton Pann

Când ai o școală în care sunt îmbinate culorile armonios, efectul îți creează o stare de veselie. De la această idee au pornit profesorii de la Școala ”Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea atunci când au decis să dea culoare școlii. De la galben și mov până la albastru și verde, culorile așezate pe fațadele clădirii au transformat o școală obișnuită într-una care îți atrage imediat privirile.

În septembrie 2017, când au venit  la școală, elevii au găsit o ”altă” școală. Adrian Eugen Burlan, directorul școlii ”Anton Pann”, povestește că ideea  de a avea o școală veselă și colorată a avut-o în urma unui schimb de experiență cu școli din Spania din cadrul proiectului Comenius, derulat în perioada 2014-2016.

”Probabil că, în momentul în care am vizitat Barcelona și am putut vedea operele celebrului arhitect Antoni Gaudi, am realizat faptul că, atunci când reușești să îmbini culorile vii armonios, efectul îți creează o stare de veselie. În acest proiect a participat și doamna profesor de desen Poenaru Georgiana, care a schițat un proiect viu colorat pentru fațade. Plecând de la această idee, echipa de arhitecți ai Primăriei Râmnicu Vâlcea a realizat proiectul pe care îl avem”, spune directorul școlii.

Școala a fost renovată în anul 2017 din fondurile primăriei orașului, atunci când, odată cu fațadele, a fost refăcut și acoperișul clădirii. Așa cum era de așteptat, copiii au fost impresionați de culoarea școlii lor.

”Impactul pe care l-a avut noul aspect al școlii a fost unul pozitiv, copiii și părinții fiind foarte încântați de noua imagine a școlii, care demonstra o altă viziune decât cea clasică. La începutul anului școlar 2017-2018, am remarcat faptul că pozele postate de elevii școlii conțineau în fundal fațadele viu colorate. Cum bobocii școlii au 6 ani, cred că nu mai trebuie să vă spun fericirea de pe chipul lor”, mărturisește Adrian Eugen Burlan.

Profesorul subliniază, de altfel, cât de important este pentru copii să aibă o școală veselă: ”Un mediu deschis, apropiat vârstei lor, alături de o clădire ce amintește de partea frumoasă a copilăriei, le stârnește curiozitatea și îi ajută să înțeleagă învățătura ca pe o descoperire, ca pe un joc incitant.”

Schimbări au avut loc și în școală. Adrian Eugen Burlan spune că primele schimbări pe care le-a făcut, în calitate de director, au fost în interiorul școlii. ”Astfel, din anul 2009 am reușit să creăm un mediu atractiv pentru elevi. Practic, fiecare centimetru pătrat al școlii a fost modernizat: grupurile sanitare, holurile – covor pvc, plus lambriuri, sistemul de iluminat în toată școala, sălile de clasă – parchet și lambriuri. Dacă din cele 31 săli de clasă doar 2 aveau table ecologice în 2009, astăzi doar 6 mai au o tablă clasică. Am reușit să modernizăm și o parte din mobilierul școlar și anul acesta sperăm să putem spune că toate sălile au mobilier modular cu o vechime de cel mult 7 ani.”

Într-o lume dominată de tehnologie și în care spațiile nonformale au căpătat un rol important, școala ”Anton Pann” și-a propus să țină pasul astfel că toate sălile de clasă sunt dotate cu calculator, conectat la internet și videoproiector. ”Alături de părinți am reușit chiar să dotăm multe clase cu calculatoare de tip All in One cu Touch astfel că ne apropiem mult de celebrele table interactive. Avem un laborator de informatică modern, o sală de festivități dotată cu sistem audio performant și cu toate instrumentele necesare unei trupe rock în care elevii, sub coordonarea profesorului de muzică, fac repetiții. Trupa rock a școlii se numește AP Band”, spune Adrian Eugen Burlan. Trupa a fost creată în 2012 și este formată din elevi din clasele V-VIII. Copiii participă la spectacole școlare, iar în 2015 au obținut locul 3 la Festivalul „Flori de Cântec Românesc ”. Profesorul care îi coordonează spune că trupa are acum cântece noi în lucru:

Dincolo de muzică, școala este implicată și a derulat o mulțime de activități extrașcolare și proiecte, între care PRET-A-PET ERASMUS +; KA219, un parteneriat educațional cu Biblioteca județeană ”Antim Ivireanul”, ”Misterele lumii vii în literatură”, ”Natura – prietena mea”, ”Mijloace de exprimare a potențialului creator al copilului”, ”Educãm împreunã”, ”Educație prin joc”. O clădire primitoare, muzica și proiectele care trec dincolo de programă, toate îi fac pe copii să vină cu mai multă plăcere la școală.

Foto: facebook.com/Scoala-Anton-Pann-Rm-Vâlcea



Dacă știți Povești din școală – proiecte derulate de copii și de profesorii lor sau povestea unor copii/profesori care v-au impresionat – vă așteptăm să ne scrieți pe stiri@sparknews.ro sau în secțiunea ”Știrea ta!”

Citește și alte Povești din școală:

Citește și Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Șincai: ”Aș elimina cu totul politica din învățământ pentru că nu va merge niciodată ceva”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.