Profesorul bun, în viziunea unui elev de liceu: ”Trebuie să te facă să ai încredere în tine. Un profesor bun se pune în pantofii elevului”

0
Foto: pixabay.com

Un profesor bun nu trebuie să îl facă pe elev să se simtă frustrat sau inferior din cauza greșelilor pe care le face, crede Răzvan Iacob, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Onisifor Ghibu” din Oradea. Mai mult, profesorul trebuie să fie empatic, să vadă lucrurile și din perspectiva unui elev, dar trebuie să fie și strict atunci când este nevoie. ”Am întâlnit mai multe cazuri în care elevi cu un comportament neadecvat neglijează materia respectivă, dacă profesorul nu este puțin strict”, spune liceanul.

Despre cum ar trebui să fie un profesor bun, Răzvan a scris pe Logopaper, platforma elevilor de la Colegiul Național ”Onisifor Ghibu” din Oradea. Concluzia liceanului este că ”relația profesor – elev trebuie să fie plăcută, dar și eficientă de ambele părți”.

Articolul integral semnat de Răzvan (foto) și intitulat ”Un profesor bun se pune în pantofii elevului”:

”Fiind elev, de-a lungul anilor am întâlnit o multitudine de profesori, cu multe personalități și tipuri de predare.

Am analizat felul acestora de a se comporta cu elevii, am tras câteva concluzii și am conturat câteva trăsături esențiale la un profesor bun.

Profesorul trebuie să îți insufle încredere. Acesta ar trebui să te facă să ai încredere în tine și în propriile tale puteri, chiar dacă nu excelezi la materia respectivă. Profesorii ar trebui să ne ajute să avem încredere în noi pentru a putea să ne expunem propria părere despre un anumit lucru. Cred că lucrul acesta este foarte important în cariera oricărui dascăl.

Pe de altă parte, bănuiesc că un profesor bun nu ar trebui să facă astfel încât elevul să se simtă frustrat sau inferior din cauza greșelilor sale. Cadrul didactic ar trebui să îți dea sfaturi și rezolvări la lucrurile pe care le-ai făcut greșit.

Tot mai cred însă că profesorii buni știu momentul în care să fie stricți. Cred că aceștia trebuie să fie și stricți, ca elevii să îi asculte. Am întâlnit mai multe cazuri în care elevi cu un comportament neadecvat neglijează materia respectivă, dacă profesorul nu este puțin strict.

Totodată, cred că profesorul ar trebui să fie și înțelegător cu elevii și să îi înțeleagă, când aceștia au probleme.

Un dascăl bun mai trebuie sa fie și empatic. Acesta ar trebui să vadă lucrurile și din perspectiva unui elev. Cred că, dacă profesorul face acest lucru, acesta va putea să îl înțeleagă mult mai bine pe elev în problemele pe care le are.

În consecință, consider că relația profesor – elev trebuie să fie plăcută, dar și eficientă de ambele părți.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.