Copiii din Bocșa, încurajați să citească. Cu ajutorul lor, în școală a fost creat „Colțul de lectură”. Elevă în clasa a VIII-a: „Este foarte greu să te exprimi dacă nu citești”

0
Colțul de lectură, amenajat pe holul școlii din comuna Bocșa, județul Sălaj

Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” din comuna Bocșa, județul Sălaj, a început în 2019 activitatea ”Toată școala citește”, o idee propusă școlilor din întreaga țară de Anca Tîrcă, consultant educațional. Proiectul a debutat cu 15 minute de lectură, săptămânal, în aer liber, iar anul trecut a fost amenajată în școală o zonă de lectură. Elevii vin în pauze să citească sau să se bucure de liniștea locului, povestește Adriana Bârsan, consilier educativ. Iulia Șamșudan, elevă în clasa a VIII-a și președinte al Consiliului Elevilor, spune că mulți dintre elevii de gimnaziu aleg ”Colțul de lectură” pentru a citi sau pentru relaxa, acesta dovedindu-se un spațiu foarte util.

Colțul de lectură a fost realizat în toamna anului trecut, pe holul de la etajul școlii. ”Școala noastră a participat, încă din anul 2019, la campania <Toată școala citește>. Este o campanie extraordinară, drept dovadă a venit momentul să amenajăm și noi, în școală, un colțișor de lectură pe care copiii îl apreciază nespus, unde se întâlnesc în pauze, în special, și deapănă amintiri, citesc poveștile favorite sau, pur și simplu, se bucură de liniștea locului”, precizează profesoara Adriana Bârsan.

Cărțile au fost donate de elevii școlii, adaugă profesoara, și tot în acest spațiu au loc și întâlnirile Consiliului Elevilor din școală, ”parcă mult mai eficiente datorită energiei pozitive pe care o transmite acest colțișor”.

”Amenajarea locului de lectură s-a realizat doar din materiale și obiecte vechi, pe care le-am reciclat sau recondiționat, dându-le viață cu ajutorul elevilor. Suntem tare mândri de reușita noastră, de acest loc magic, pe care copiii îl iubesc nespus. Ei așteaptă zilnic să mai citească o poveste”, declară Adriana Bârsan.

Iulia Șamșudan spune că vine în fiecare zi în zona de lectură pentru a citi și acest lucru o ajută în pregătirea pentru examenul de Evaluare Națională. ”Mulți copii din școală frecventează acest spațiu. În pauze, ne îndemnăm unii pe alții să mergem la colțișor să mai citim dintr-o carte. Lectura este foarte importantă și în fiecare școală ar trebui să li se explice elevilor care sunt beneficiile pe care le au în urma lecturii. Este foarte greu să te exprimi dacă nu citești. Ai foarte mare nevoie de lectură”, subliniază Iulia.

Eleva în clasa a VIII-a povestește că elevii au participat la amenajarea locului din capătul holului și au transformat dulapuri vechi ori bucăți de parchet în canapele și rafturi: ”Mie îmi place cum arată Colțul de lectură. Este chiar lângă geam și poți privi și afară. Te uiți pe geam, mai citești… Spațiul s-a dovedit util, pentru că este și mijloc de relaxare. În pauze mergem să citim, dar și să ne relaxăm.

Noi, cei din Consiliul Elevilor, preferăm să avem întâlnirile în acest loc pentru că este frumos și aici ne simțim bine. Ne întâlnim periodic, fie pentru a discuta activități și excursii pe care le putem face în Săptămâna Altfel și Săptămâna Verde, fie să decidem activități de voluntariat… Ne-am propus inclusiv să facem un imn al școlii.”

Prima zi din campania ”Toată școala citește” la școala din Bocșa a fost pe 16 octombrie 2019. Proiectul a început cu un sfert de lectură în curtea școlii, în fiecare zi de miercuri, de la ora 12.00. ”Este o activitate extraordinară. Noi nu ne-am așteptat la impactul acesta. La primar și la gimnaziu, noi avem în jur de 150 de elevi. Se așterne o liniște în curtea școlii, în momentele acelea… extraordinară. Să vezi 150 de copii că stau cu ochișorii în cărți, să nu scoată un zgomot, e impresionant!”, declara, la acel moment, profesoara Adriana Bârsan.

  

Sursa foto: Arhiva personală – prof. Adriana Bârsan

Citește și: Liniște deplină la ora 12.00, în curtea școlii din Bocșa. 150 de copii citesc: ”Noi nu ne-am așteptat la impactul acesta. Este impresionant”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.