Povestea EduBuzz continuă pentru copiii din satul Augustin: ”Știți că ne-au luat un autobuz? Special pentru noi, e al nostru!” FOTO

0
Autobuzul pentru copiii din Augustin, la început de drum. Sursa foto: facebook.com/Asociatia ZI de BINE

Natalia și Adrian au cumpărat autobuzul pentru copiii din Augustin. Relatam povestea lor în urmă cu mai bine de o lună și de atunci s-au întâmplat multe lucruri. O grămadă de oameni s-au adunat în jurul proiectului inițiat de ei, EduBuzz, în care un autobuz vechi, ruginit, scos din uz va fi transformat într-un spațiu de învățare pentru copiii din satul brașovean. ”S-a coagulat lumea în jurul nostru într-un mod extrem de frumos”, spune profesoara Natalia Ginghină. Un copil și-a donat ziua de naștere, o firmă s-a oferit să recondiționeze autobuzul, un ONG a pornit o strângere de fonduri, un arhitect a realizat schița spațiului de învățare și un doctor a pus gratuit la dispoziție terenul pentru amplasarea autobuzului. Mulți voluntari au pus umărul într-un proiect ce prinde tot mai mult contur, iar între ei se regăsesc și câțiva copii din Augustin.

”Știți că ne-au luat un autobuz? Special pentru noi, e al nostru, să mergem acolo după ore și să facem teme! Doar pentru noi l-au cumpărat!” Așa povestesc copiii din Augustin despre inițiativa Nataliei Ginghină, acum profesor de informatică la școala din sat, și a lui Adrian Secal, fost învățător în cadrul programului Teach for Romania.

Vestea că un altfel de autobuz va ajunge în sat s-a răspândit repede în comunitate. Oamenii sunt mândri că la televizor se vorbește despre satul lor, unii dau sfaturi, vin cu idei, iar cei care nu și-au dat vreodată copiii la școală sau i-au retras sunt hotărâți acum să își trimită copiii să învețe ”la autobuz”.

Autobuzul ce va deveni un spațiu de învățare

Deocamdată, autobuzul 508 se află la Brașov și este în plin proces de recondiționare. Natalia și Adrian l-au cumpărat undeva spre finalul lunii septembrie și, pentru că prețurile la licitație au scăzut atunci destul de mult, au profitat de ocazie și l-au achiziționat și pe al doilea.

Primul autobuz este în plin proces de transformare. Are nu mai puțin de 18 metri și pentru el a fost gândit fiecare detaliu, de la utilități până la cum va arăta în interior. Raluca Zbârcea, arhitect de profesie, este unul dintre oamenii care s-au alăturat proiectului și a creionat deja schița a ceea ce va fi EduBuzz.

”Păstrăm bordul, scaunul șoferului pentru că este o zonă foarte atrăgătoare pentru copii, toți care au văzut autobuzul, chiar mai măricei, s-au așezat acolo. În partea din față, vom avea o mică de bucătărie, cu două cuptoare, o plită și o chiuvetă mică, pentru ateliere de gătit.

Urmează o zonă de studiu cu mese rabatabile, pentru că vrem să economisim spațiul în cazul în care nu vom avea nevoie în timpul anumitor activități. Apoi, intrăm într-o zonă cu măsuțe mai joase, pentru copiii mai mici, cu scăunele, în partea de burduf a autobuzului. Urmează încă o zonă de depozitare și măsuțe de studiu, iar în spate, de la a doua ușă, va fi zona de lectură, de relaxare, cu o canapea mică”, povestește Natalia.

Un atelier din Brașov se ocupă de tot ceea ce înseamnă recondiționare. Oamenii de aici au aflat despre proiect și au întrebat dacă pot ajuta cu ceva. Așa a ajuns la ei autobuzul și au fost făcuți primii pași. Cu ajutorul voluntarilor, au fost scoase scaunele, podeaua, plafonul, geamurile. Totul era aproape putrezit, podeaua avea mucegai, autobuzul mai ruginit și într-o stare mai deteriorată decât se așteptau Natalia și Adrian.

După câteva săptămâni de muncă, acum se face ultima polizare, se pun ultimele șuruburi, spune Natalia, și urmează izolația și montarea geamurilor termopan. Pentru ultimele s-a oferit să ajute o firmă din Augustin.

”S-a coagulat lumea în jurul nostru într-un mod extrem de frumos. Sunt oameni care se pricep la diverse lucruri și s-au oferit să ajute, fiecare cu ce poate. Asociația Zi de Bine ne ajută cu strângerea de fonduri. Bugetul a depășit cu mult așteptările noastre și avem nevoie de tot sprijinul pe partea financiară”, explică Natalia.

Voluntarii EduBuzz

”EduBuzz” este cauza lunii octombrie pentru Asociatia Zi de Bine, iar oamenii donează, își donează inclusiv ziua de naștere. A făcut-o cunoscuta tenismenă Simona Halep, chiar și un copil de 12 ani, care a preferat ca prietenii și cunoscuții lui să-i ajute pe copiii din Augustin, iar autobuzul vechi și ruginit să fie transformat într-o frumoasă sală de clasă.

”Ne bucură această mobilizare a oamenilor. Nu ne așteptam, dar speram. Acum că se întâmplă, mi se pare natural să se întâmple pentru că doar așa se pot schimba lucrurile”, mărturisește Natalia.

Autobuzul ar urma să ajungă la Augustin spre finalul lunii octombrie și a fost găsit și locul unde va fi amplasat: ”Cum spuneam, s-au aliniat lucrurile magic. Un fiu al satului, domnul doctor Mihai Vârciu, care acum lucrează în Brașov, ne pune la dispoziție terenul, fără costuri, în concesiune, pentru a face ceva pentru comunitate.” 

Acolo Natalia și Adrian au descoperit și o șură, căreia i-au găsit deja o utilitate: o vor transforma într-un spațiu de activități. De altfel, planul lor pentru EduBuzz este unul destul de amplu, terenul fiind împărțit în cinci zone.

Deja unii copii din sat au văzut autobuzul. Ei se numără printre voluntarii care au lucrat în aceste săptămâni, sunt copii mai mari, unii care au abandonat cu mult timp în urmă școala, alții la liceu sau la profesională în Brașov și alții încă elevi la școala din Augustin. În total, vreo 10 care dau o mână de ajutor pentru ca la Augustin să ajungă primul autobuz educațional. 

Ce spun ceilalți copii? ”Sunt extrem de fascinați, deși încă nu l-au văzut. Copiii sunt curioși, ne întreabă dacă pot veni și ei la autobuz, dacă este doar pentru cei de la școală sau dacă este… o altă școală, răspunde Natalina Ginghină.

Autobuzul învățării, așa cum și-l imaginează copiii din Augustin

Sursa foto: prof. Natalia Ginghină; facebook.com/EduBuzz; facebook.com/Asociatia ZI de BINE

Citește și: Un vis și un proiect inedit: O învățătoare și un fost învățător vor să creeze într-un autobuz un spațiu educațional pentru copiii din sat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.