Un vis și un proiect inedit: O învățătoare și un fost învățător vor să creeze într-un autobuz un spațiu educațional pentru copiii din sat

4
Așa ar putea arăta autobuzul transformat în spațiu de învățare pentru copiii din Augustin. Foto: therenewalproject.com

Natalia Ginghină și Adrian Secal s-au gândit de ceva vreme să deschidă un centru educațional în Augustin, un sat din Brașov, destinat copiilor care merg la școală, dar și acelora care nu au călcat niciodată pragul școlii sau au abandonat. Au căutat un spațiu adecvat pentru ceea ce ei numesc un loc în care copiii să vină să învețe și să viseze, nu l-au găsit, până au văzut anunțul că în Brașov se scot la vânzare autobuze scoase din circulație. Au licitat, au plătit garanția și au zece zile la dispoziție în care să achite restul sumei. Cei doi au lansat un apel pe rețelele de socializare pentru a strânge banii necesari achiziționării a ceea ce va fi un EduBus. În plus, cine dorește să sprijine acest ”vis” poate da o mână de ajutor la lucrările de reparații și amenajare.

Un autobuz transformat într-un spațiu de învățare poate părea o idee neobișnuită, o soluție îndrăzneață, dar pentru Natalia Ginghină și Adrian Secal este o provocare frumoasă și vorbesc cu mare entuziasm despre proiectul lor.

Dorința de a deschide un centru educațional în Augustin a pornit de la faptul că în comunitate sunt mulți copii, proveniți din familii defavorizate, care nu merg la școală și trebuie ajutați să învețe să citească, să scrie și să socotească. Apoi, un astfel de loc ar fi util celor care merg la școală pentru o aprofundare a cunoștintelor și o înțelegere a ceea ce poate nu au reușit la ore.

Natalia Ginghină (foto) are 35 de ani și este învățătoare la școala din Augustin în al doilea an în cadrul programului Teach for Romania. Anul școlar trecut a predat la clasa a IV-a și suplimentar informatică la gimnaziu, acum așteaptă să preia o nouă clasă, care nu i-a fost încă repartizată. Adrian Secal, 38 de ani (foto), a fost până anul trecut învățător în cadrul aceluiași program, dar a ținut în școală și ore la gimnaziu, la matematică, informatică și chimie.

Cum a pornit ideea creării unui hub educațional 

”Ne-am gândit că, pe lângă ceea ce se întâmplă la școală, ar fi ideal să avem activități cu copiii și în afara spațiului școlar. De aici a pornit ideea unui centru educațional, să creăm un spațiu în care să desfășurăm lecții în completarea a ceea ce ei învață la ore. Timpul trece foarte repede la școală și este nevoie de ceva suplimentar. În al doilea rând, vrem să lucrăm cu copiii neșcolarizați sau care au abandonat școala. Sunt mulți în sat, fiind o zonă defavorizată. Ne putem întâlni cu ei dimineața și cu ceilalți după-amiaza, seara, în weekend-uri”, povestesc Natalia și Adrian.

Inițial, cei doi au căutat o clădire pe care să o închirieze. Primăria le-a indicat câteva spații, însă nu se potriveau cu ceea ce ei aveau nevoie, iar prin sat nu au reușit încă să găsească o casă. S-au gândit la un container, dar ar fi fost prea scump, apoi la un microbuz care ar fi putut funcționa ca o caravană a educației.

Copiii din Augustin au participat în această vară la un atelier de dans, desfășurat online, pe Zoom.

Când au văzut anunțul că în Brașov se licitează autobuze scoase din uz, și-au revizuit planurile, ideea unui EduBus i-a încântat și au mers la licitație. Au depus garanția, iar în maximum zece zile trebuie să achite restul sumei.

Sprijin financiar pentru visul EduBus

Pentru a face rost de banii necesari, Natalia și Adrian au cerut ajutorul prietenilor pe Facebook, dar și al tuturor celor care vor să sprijine acest vis de a merge mai departe și de a crea un spațiu de învățare altfel pentru copiii din Augustin.

10.000 de lei costă autobuzul și transportarea acestuia până în sat și deja cunoscuții au început să sprijine demersul celor doi. ”Dacă nu reușim să strângem banii, plătim noi. Nu renunțăm”, spune Natalia, deși știe că oamenii sunt dispuși să ajute și o vor face. Mai ales că urmează și lucrări de reparații, apoi amenajarea și dotarea autobuzului, cheltuieli noi, iar cine dorește să ajute este așteptat să facă acest lucru.

Deja cei doi s-au gândit cum ar dori să arate autobuzul educațional, au căutat idei în afară și vor să creeze un loc al învățării, dar și unul în care să fie desfășurate activități recreative, cu un spațiu amenajat și în exterior.

O idee pentru exterior. Foto: wallpapersafari.com

”Trebuie gândit creativ, spațiul să fie flexibil, să permită și pufuri și măsuțe care se lipesc de perete și se ridică. De asemenea, vrem să amenajăm spațiul din jurul autobuzului, să fie un fel de terasă pentru dans, sport, vizionare de filme și webinarii, proiectate pe bus”, precizează Natalia.

Cei doi învățători s-au gândit și la soluții pe timp de iarnă pentru încălzirea autobuzului, să aducă utilitățile necesare – ideea ar fi o toaletă ecologică, în condițiile în care în sat nu există canalizare.

Până atunci, un pas important este identificarea terenului pentru amplasarea autobuzului și deja cei doi îl caută. Fiind un sat întins pe o lungime de aproape 4 km, fără transport școlar, ideal ar fi ca acesta să fie adus în zona în care locuiesc cei mai mulți copii, care este și zona cea mai defavorizată a localității. Dacă nu vor găsi de închiriat, soluția în ultimă instanță va fi cumpărarea.

”Pe termen mediu, ar fi varianta cea mai bună pentru că ar fi spațiul nostru, am putea să îl amenajăm cum vrem, să aducem utilitățile de care avem nevoie”, explică Adrian. Când vor fi gata toate acestea, iar copiii vor putea învăța la școala din autobuz, depinde de resursele financiare și umane. Dacă s-ar putea, Natalia și Adrian și-ar dori chiar ”de mâine”: ”Depinde de câtă lume ne ajută.”

Autobuzul visurilor

Proiectul încă nu are un nume, totul s-a desfășurat extrem de rapid, însă, fiind un vis pe cale de îndeplinire, poate fi ”Autobuzul visurilor” sau EduBuzz.

De ce al visurilor? ”E o nebunie ce facem noi și vrem să arătăm și copiilor că poți să visezi nelimitat”, mărturisește Natalia.

Adrian: ”Vrem să îi ajutăm pe copii să viseze puțin mai mult decât visează. Ei sunt destul de limitați în perspective din cauza mediului, a contextului și vrem să le arătăm mult mai mult decât ceea ce văd în mediul apropiat și să îi ajutăm să viseze.

Un vis poate fi acela de a merge să învețe mai departe la liceu sau, de ce nu, să ajungă la facultate, iar cei doi învățători își propun să îi ajute pe copii să îndrăznească să creadă că acest lucru poate deveni realitate.

Poezia clasei a II-a C, unde a predat Adrian Secal. Foto: Nastasia Alexandru

Natalia și Adrian așteaptă să vină la școala din autobuz acei copii care își doresc acest lucru, nimeni nu este constrâns sau selectat, aceia care sunt atrași de o astfel de idee și vor să petreacă timp împreună.

”În cadrul activităților noastre, accentul va fi puternic pus pe literație, dar și pe partea socio-emoțională. Ne dorim să scadă abandonul școlar, să crească literația. Pentru cei care merg la școală, cum am mai spus, va fi ca o completare pentru că ne-am lovit de faptul că nu este suficient ceea ce facem la școală, iar acasă nu există timp și spațiu pentru așa ceva. Ne gândim inclusiv la activități cu părinții”, explică Natalia și Adrian.

Cei doi nu vor desfășura toate aceste activități singuri, vor apela la voluntari, deja au strâns în jurul lor oameni cu ajutorul cărora au desfășurat în această vară ateliere online pentru copii. Își doresc totodată să atragă în proiect specialiști din diferite domenii, să implice voluntar și profesori din școală, tineri din sat și părinți.

”Nu vrem să fim doar noi, nu dorim <exclusivitate>. Dacă am pleca noi, ar dispărea totul și nu ne dorim acest lucru, nu vrem să plecăm cu autobuzul”, conchid, cu umor, Natalia Ginghină și Adrian Secal.

Întâlnire de final de an în aer liber – Augustin, iunie 2020. Foto: Nastasia Alexandru

Cei care doresc să sprijine visul pentru copiii din Augustin îi pot contacta pe Adrian Secal și Natalia Ginghina pe Facebook sau la numărul de telefon/WhatsApp 0746255104 ori pe adresele de e-mail adriansecal@gmail.com și natalia_ginghină@yahoo.com.

Citește și: 

4 COMENTARII

  1. […] Proiect inedit pregătit de doi învățători tineri din Augustin, județul Brașov: sunt pe cale să transforme un autobuz vechi într-un spațiu educațional. Dascălii au luat această decizie pentru că mulți dintre copiii din sat provin din familii defavorizate și nu merg la școală, relatează Sparknews. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.