Șase olimpici la matematică susțin lecții gratuite pentru Evaluarea Națională. Liceenii au lansat MateX și vor să arate că ”matematica este frumoasă”

0
Ștefan, Rareș, Bianca, Catinca, Alexandru și Darius, cei șase olimpici care au lansat MateX. Foto: facebook.com/MateX.xyz

Șase olimpici naționali la Matematică, elevi în clasa a X-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, îi ajută pe elevii de clasa a VIII-a să se pregătească pentru Evaluarea Națională de anul viitor. Liceenii au lansat proiectul ”MateX” și vor susține ore de matematică online, de două ori pe săptămână, ajutați de șase voluntari, colegi de clasă și de la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu”. 270 de elevi de clasa a VIII-a s-au înscris la cursurile organizate gratuit de olimpici, iar primele lecții vor fi ținute sâmbătă. ”Matematica este frumoasă și nu e o povară. Nu este doar o materie oarecare din orar de care nu veți avea nevoie”, a fost mesajul transmis de olimpici elevilor de gimnaziu, în prima lor întâlnire online.

Catinca Alexandru, Bianca Otel, Darius Vulturu, Rareș Bălășescu, Alexandru Radu și Ștefan Dima sunt cei șase olimpici care formează echipa MateX.xyz.  Colegi de clasă, liceenii au lansat un proiect de pregătire gratuită pentru Evaluarea Națională 2021, în care vor oferi lecții săptămânale de matematică. Ideea a pornit de la provocările școlii online în perioada pandemiei, în care ”mulți copii poate nu se descurcă, nu înțeleg atât de bine ce li se predă sau metodele nu sunt cele mai bune”.

Nu mai puțin de 270 de elevi de clasa a VIII-a s-au înscris la cursurile de matematică organizate de liceeni, iar joi a avut loc o primă întâlnire online între ”profesori” și ”elevi”, în care s-au cunoscut unii pe alții, și-au prezentat obiectivele și au vorbit despre pasiunile lor.

”Eu cred că putem să vă învățăm din ce am învățat noi la rândul nostru, din rezultatele noastre, din experiența noastră. Putem să ne ajutăm reciproc pentru că și voi, la rândul vostru, ne puteți arăta diferite lucruri pe care noi să le învățăm. Cu toții suntem diferiți, toți avem ceva special și putem învăța unii de la alții să progresăm împreună, să fim o echipă și cred că vom forma cu toții o echipă foarte bună. Eu, în pregătirea mea, am avut mulți profesori, printre care se numără și elevi mai mari, iar noi vrem să dăm din cunoștințele noastre, să împărtășim din ele”, le-a spus Darius elevilor de clasa a VIII-a în sesiunea care a marcat deschiderea oficială a programului.

Ideea de a împărtăși ceea ce știu a fost susținută și de Alexandru, cel care și-a descoperit pasiunea pentru matematică încă din clasele primare, când participa la concursuri, la început din curiozitate, apoi din plăcere.

”Cel mai important este să dai mai departe cunoștințele pe care le ai pentru că, practic, primești înapoi. Când înveți pe alții, doar câștigi, nu-i nimic de pierdut”, a arătat Alexandru.

Colegul lui, Ștefan, este convins că experiența MateX îi va oferi șansa de a învăța la rândul lui de la cei care îi vor fi elevi. ”Am făcut multe lucruri de care sunt mândru, însă momentul acesta, aici, acum este poate cel mai important din viața mea”, a mărturisit Ștefan.

”Este o crimă să predai matematică fără să o faci interesantă”

Lui Rareș i-a plăcut matematica mai mult decât orice altă materie și l-a făcut să îi placă să meargă la școală. Acum, vrea să ajute copiii să înțeleagă matematica așa cum ar trebui ea înțeleasă.

”La școală, profesorul de obicei dă formule și le spune elevilor să le învețe. Eu vreau să îi fac pe copii să înțeleagă miezul problemei, miezul matematicii, cum ar spune domnul profesor. Consider că este o crimă să predai matematică fără să o faci interesantă. Ea poate fi foarte interesantă dacă o predai în mod corect”, este de părere Rareș.

Despre importanța matematicii a vorbit și Darius, subliniind că aceasta te ajută să-ți dezvolți modul de gândire: ”Poți fi un om mult mai structurat cu ajutorul acesteia și de multe ori îți pot veni mai ușor idei și să fii mai rațional.”

Catinca a fost inspirată, de-a lungul anilor de școală, de foarte mulți oameni, fără de care nu fi reușit să ajungă unde este acum, și își dorește să facă și ea același gest.

”Vreau să vă ajut să vă atingeți potențialul și să înțelegeți că matematica este frumoasă și nu e o povară. Nu e doar o materie oarecare din orar de care nu veți avea nevoie. Matematica este frumoasă și noi toți vrem să vă arătăm acest lucru, să vă arătăm de ce să îți placă să rezolvi probleme și să înveți lucruri noi.

De ce am ales să facem proiectul acesta? Pe lângă faptul că am simțit că ar fi foarte frumos din partea noastră să împărtășim lucrurile care ne plac, după cum a spus și Rareș, matematica este frumoasă și e aproape o crimă să o predai fără să încerci să arăți frumusețea ei. Atunci când rezolvi o problemă, pur și simplu ajungi să te bucuri de modul în care ai gândit să o rezolvi”, a spus Catinca.

Aceasta a arătat că perioada de pandemie, în care unii profesori nu au cum să își predea orele bine, iar uneori aceste ore lipsesc cu desăvârșire, a constituit ”momentul oportun” de a realiza proiectul dedicat elevilor care vor susține Evaluarea Națională:

”Am depus foarte multă muncă în ultimele luni pentru a face acest proiect, pentru a-l pune pe picioare și acesta a luat o anvergură mult mai mare decât ne-am fi așteptat: 270 de elevi înscriși. Ne bucurăm că s-au înscris atât de mulți. A fost un drum anevoios, a trebuit să ne gândim cum să facem orele, să găsim un nume, a fost greu să găsim numele de MateX, dar până la urmă am reușit.

Premii pentru elevi la final și o simulare

Lecțiile de matematică oferite de liceenii de la ICHB vor avea loc de două ori pe săptămână, joia și sâmbăta, pe platforma Cisco Webex, iar cei șase olimpici vor fi ajutați în susținerea orelor de șase voluntari: Ciprian Cristescu, Ana Liliac-Zajontz și Șerban Vizireanu, elevi la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” și David-Cristian Dragostin, Teo Voinea și David Militaru, elevi la ICHB.

Cei 270 de elevi de clasa a VIII-a au fost împărțiți în trei grupe, dar lecțiile vor putea fi urmărite și pe pagina de Facebook MateX.xyz și pe site-ul matex.xyz. Tot pe site, vor fi încărcate temele pentru elevii de gimnaziu care participă la program. Liceenii le vor corecta, vor oferi feedback și le vor puncta, urmând ca la final să se facă un clasament și să se acorde premii.

Lecțiile încep sâmbătă, 5 decembrie, și vor acoperi toată programa școlară pentru Evaluarea Națională 2021. După parcurgerea materiei, elevii înscriși în program vor susține o simulare.

”Eu cred că vă veți descurca oricare ar fi subiectele pe care le veți primi la examen”, le-a spus Darius încrezător elevilor de clasa a VIII-a. ”Sper ca, în 10 ani, cineva care este aici, acum să îmi zică <mersi că m-ai ajutat pentru Evaluarea Națională>. Asta ar fi cea mai tare chestie din lume”, a fost și mesajul transmis la final de Ștefan. ”Ar fi chiar o amintire foarte frumoasă”, a completat Darius.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.