Profesoara Daniela-Elena Dumitru predă fizica și chimia în sistem online cu ajutorul experimentelor. La fiecare lecție nou predată, elevii urmăresc un material video în care profesoara explică noțiuni, fenomene, reacții chimice și le arată ce se întâmplă în realitate. În perioada verii, Daniela-Elena Dumitru a realizat filmulețe cu experimente pentru fiecare clasă de gimnaziu, iar acum le folosește în timpul orelor online. În acest fel, lecțiile devin interactive, copiii înțeleg altfel teoria și învață că fizica și chimia au aplicabilitate în viața de zi cu zi. ”Fizica și chimia sunt științe experimentale. Adevărurile din aceste științe până nu sunt verificate experimental nu sunt considerate adevăruri științifice. Experimentul este de bază și pe copii îi ajută foarte mult să înțeleagă”, spune profesoara.
După experiența școlii online din primăvară, Daniela-Elena Dumitru, profesoară de fizică și chimie la Școala Gimnazială nr. 40 din București, a început să facă experimente în bucătărie și să le înregistreze. La acel moment, lua în calcul că școala ar putea continua online în toamnă și și-a dorit să creeze ”un laborator virtual” care să îi ajute pe elevii de gimnaziu, nu numai pe cei din clasele la care predă, să învețe mai ușor fizica și chimia și să înțeleagă cu ajutorul experimentelor. Așa au apărut site-ul fizichim.ro și canalul de Youtube unde profesoara explică teoria pentru clasele VI-VIII și prezintă zeci de materiale video cu probleme-model și experimente.
Daniela-Elena Dumitru a pornit proiectul online ”Învăţarea uşoară a fizicii și chimiei. Învăţăm prin experimente” în luna iulie. Cu ajutorul soțului, a realizat și filmat zi de zi materiale, iar acum le folosește în timpul orelor online.
”Toată vacanța de vară eu și soțul meu am muncit non-stop la acest site care pentru mine este de un real folos. Când țin lecțiile, deschid canalul, le prezint copiilor experimentele, discutăm și ies niște lecții nemaipomenite. Chimia și fizica sunt două discipline destul de grele. Ca să le arunci o lecție pe grupul de WhatsApp sau pe platformă și să le zici <conspectați și învățați ce v-am dat> nu prea merge la fizică și chimie. Dacă le prezinți un material video, altfel percep copiii. Fac totul interactiv, pentru ei orele sunt mai interesante și înțeleg mai ușor”, spune profesoara.
Daniela-Elena Dumitru a pus întotdeauna la clasă un mare accent pe experimente, iar acum nu a făcut altceva decât să se adapteze scenariului roșu. Pe lângă experimentele prezentate, profesoara le dă elevilor și teme experimentale, așa cum făcea și în timpul cursurilor ”față în față”: ”Sunt teme experimentale la alegere, fiecare face cu ce are pe acasă. De exemplu, am avut la fenomene termice, la clasa a VIII-a, experimente foarte ușoare care să îi facă să înțeleagă ce este un solid, ce este un gaz, ce este un lichid, anomalia apei. Ei se filmează și îmi trimit video, cu explicații.”
Experimentele pe care copiii le fac acasă – ușor de realizat, fără să prezinte vreun pericol, explică profesoara – îi ajută nu doar să înțeleagă mai bine fizica și chimia, dar le dezvoltă și abilitățile de comunicare. Elevi care, în clasa a VI-a, își prezentau timid în clasă experimentele, acum o fac mult mai încrezători.
”Prin aceste prezentări video, copiii și-au dezvoltat foarte mult capacitatea de a comunica, au învățat să comunice anumite informații. Au ajuns acum la un nivel… Atât de frumos prezintă experimentele, sunt foarte mândră de ei. Au prins curaj, înainte probabil nu aveau încredere, le era teamă că se încurcă.
Sunt foarte entuziasmați de aceste teme experimentale, plus că primesc și puncte. Pentru o temă experimentală au un punct la test. Așadar, nu numai că își măresc nota, dar prind foarte multă încredere în ei și reușesc să facă un astfel de proiect științific și să prezinte niște informații în câteva cuvinte”, declară Daniela-Elena Dumitru.
În plus, lecțiile la fizică și chimie sunt legate de viața de zi cu zi. Profesoara vrea ca elevii să știe că pot aplica în viață ceea ce învață la școală și, nu de puține ori, îi povestesc cum au reușit să ajute la rezolvarea unei probleme, a unei defecțiuni în casă, de exemplu, în urma celor învățate. ”Aceste experimente îi ajută foarte mult să înțeleagă teoria care altfel n-ar avea nicio finalitate”, completează Daniela-Elena Dumitru. Lucru cu atât mai necesar cu cât materia de gimnaziu este una grea.
Profesoara se declară nemulțumită că programa școlară la fizică a fost schimbată în urmă cu doi ani și ”în loc să o facă mai ușoară, cum ne-au promis, au făcut-o și mai grea”.
”Au luat din fizica de liceu și au adus la gimnaziu. Plus că nu se corelează cu noțiunile de matematică. Mie îmi trebuie ca ei să știe operații cu fracții și ei încă nu le-au făcut la matematică și trebuie să stau să le explic operații cu fracții. Au făcut materia foarte greoaie, personal mi-a fost foarte-foarte greu să o sistematizez și să o fac cât de cât adaptabilă nivelului de gimnaziu. Sunt câte două ore de fizică și chimie pe săptămână, dar chiar și așa cu două ore, sunt niște noțiuni foarte grele pentru nivelul lor. Ei nu au încă o logică atât de dezvoltată și le este greu”, explică profesoara.
Materialele video de pe Fizichim îi pot ajuta pe elevi, mai ales acum când orele au loc în sistem online și tot procesul de învățare este mai dificil, iar profesoara mărturisește că a primit ”mulțumiri din toată țara de la copii care se străduiesc să înțeleagă”: ”Mi-a spus un băiețel că i-a prins foarte bine experimentul cu principiul inerției, un experiment banal – o bilă lăsată să cadă pe marginea unui castron. Experimentul este simplu, dar explicația lui l-a făcut să înțeleagă acest principiu al inerței. La fizică și chimie nu merge să îi ceri copilului să reproducă, noi trebuie să îl învățăm să filtreze și să gândească.”
Daniela-Elena Dumitru admite că sunt profesori care, ”din păcate, le aruncă niște probleme model copiilor” și spun ”gata, au învățat să facă astfel de calcule complicate”: ”Nu se poate să nu ne gândim la acești copii și să avem niște pretenții care nu îi ajută cu nimic, dimpotrivă, le pot crea probleme.”
După reluarea cursurilor ”față în față”, profesoara din București va continua, așa cum a făcut și în perioada în care școlile au fost în scenariul verde, să folosească la clasă filmulețele cu experimente.
”Eu nu pot să stau fără experimente. Fizica și chimia sunt științe experimentale. Adevărurile din aceste științe până nu sunt verificate experimental nu sunt considerate adevăruri științifice. Experimentul este de bază. Plus că îi ajută foarte foarte mult pe copii să înțeleagă noțiunile predate. Sunt copii cu CES care, punându-le un experiment, înțeleg. Rețin prin experimente simple, banale”, declară profesoara.
Daniela-Elena Dumitru, profesor gradul I, cu o experiență de 30 de ani la catedră, mărturisește că, după aproape trei luni de zile în care a lucrat intens pentru realizarea materialelor, are satisfacția că îi poate ajuta pe copii. ”A fost un volum de muncă enorm, să faci trei manuale de fizică și două de chimie, plus experimente și video-uri cu problemele explicate… Am muncit foarte mult, dar satisfacția este pe măsură. Încă mai am de pus sinteze recapitulative, exerciții recapitulative, dar am preferat să termin toată teoria și experimentele pentru a le putea folosi în această perioadă”, mai spune profesoara din București.
Alte experimente realizate de profesoara Daniela-Elena Dumitru:
Mai multe experimente pe site-ul fizichim.ro, pe canalul de Youtube fizichim și pe pagina de Facebook ”Invatare usoara fizica si chimie”
Citește și:
- Profesoara care face experimente cu elevii înainte de a preda teoria. Activitățile practice, mutate acum acasă și în online
- Cum a reușit o învățătoare să facă temele mai atractive pentru copii: Ziua pe dos, caiete schimbate între colegi și un bilet de aur pentru ziua fără teme
- Profesoara care învață tehnici de teatru și ține cont de emoții la ora de matematică. Camelia Brișan: ”Îmi pasă de copii, de trăirile lor”
- Clasa în care elevii învață altfel, nu doar cu cartea și caietul. Învățătoare: ”Am vrut să îi atrag pe copii și să îi fac să vină cu plăcere la școală”
doamna profesoara sunteti fantasticaAcest ajutor pe care il dati colegilor de fizica este extraordinarva multumesc din tot sufletulmii de multumiri
Buna seara stimata doamna.
Sunt foarte fericita ca am putut sa va ajut. Asta a fost scopul si imi doresc ca acest site sa ajute cat mai multi copii si profesori. Pentru asta am muncit si asta cea mai mare satisfactie pe care poate sa o aiba un profesor.
Din partea mea si a elevilor mei aveti toată stima și mulțumirea pentru minunatele materiale realizate.Dumnezeu să vă dea sănătate și bucurie .Elevii dumneavoastră sunt cei mai norocoși să vă aibă ca profesor .
Sunteti un profesor model!
Buna dimineața și scuze pentru răspunsul meu întârziat. Vă mulțumesc pentru cuvintele calde pe care mi le-ați adresat. Sper din tot sufletul să pot ajuta cât mai mulți copii.
Va felicit din toată inima din Canada !!! Sunteți o profesoara excelenta și de la care copii învață sigur si înțeleg cu siguranța materia!!! Sunt norocoși sa aibă la clasa un profesor de talia dumneavoastră !!! Va mulțumim pentru aceste filmări si pentru tot ceea ce faceti pentru elevii Dvs!!! Felicitări și multă sănătate și numai bine va doresc!!!!
Bună dimineața. Sunt așa de fericită că site-ul fizichim a ajuns până în Canada. Când am început filmarea clipurilor și crearea canalului de Youtrube nu am crezut că vom ajunge așa de departe (și la propriu și la figurat). Vă mulțumesc și eu din suflet pentru cuvintele calde și vă cer scuze că nu am văzut mesajul dvs. mai devreme. Adevărul este că nu am prea avut timp să mai verificăm mesajele primite pe sparknews întrucât am continuat să filmăm la greu probleme model aceasta deoarece am constatat din mesajele primite de la copii pe canalul de Youtube că aceștia duc lipsă de explicații pe această zonă. Problemele model sunt aproape la fel de vizionate ca experimentele. Oricum dacă doriți vreodată să includem vreun experiment sau vreo problemă pe care o aveți doar vă rog să-mi scrieți pe pagina de facebook fizichim sau ca mesaj la un clip pe canalul de youtube fizichim (mesaje pe care soțul meu le monitorizează zilnic) și negreșit vom filma și posta cerințele dvs.
Toate cele bune,
Daniela
https://m.adevarul.ro/educatie/scoala/programa-scolara-mutat-fizica-liceu-lagimnaziu–adevarat-mestesug-tampire-aelevilor-1_58c0efc15ab6550cb827aee1/index.html
Extraordinar! Sunteți o PROFESOARĂ de nota 10 cu dăruire de sine pentry copii. BRAVO D-stre. Să ne fiți sănătoasă și să aveți realizări frumoase în continuare.
Buna dimineața
Vă mulțumesc foarte mult pentru urări și sper din tot sufletul ca munca mea să poată ajuta cât mai mulți copii și profesori. Așa cum îi ziceam și soțului meu în serile în care după o zi plină de muncă stabileam planul de bătaie pentru ziua următoare, „asta este moștenirea pe care o vom lăsa atâtor copii care au nevoie de noi dar și nepoților noștri – când fata noastră noastr[ care are acum 25 de ani și jumătate se va decide să ne facă și nouă vreo 2-3 nepoței :)” .
Cu stimă,
Daniela