Simulare BAC 2024. Limba și literatura română: subiectele și baremul de corectare. Eseu despre poezie, la subiectul al treilea

0

SIMULARE BAC 2024. Simularea examenului de Bacalaureat 2024 a început luni, 4 martie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Subiectele și baremele de corectare au fost publicate pe subiecte.edu.ro. La subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Ion Barbu (Uman/Pedagogic) și Lucian Blaga (Real/Tehnologic). Marți, elevii claselor a XII-a și a XIII-a vor susține proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie.

Subiecte și bareme Limba și literatura română – simulare BAC 2024

Subiecte Limba și literatura română – Simulare BAC 2024

  • Subiectul I: Elevii au avut un fragment din volumul ”Metropole” de Liviu Rebreanu și de redactat, la punctul B, un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras, cât și la experiența personală sau culturală.
  • Subiectul II: Elevii au avut de prezentat, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului într-un fragment din ”Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu.
  • Subiectul III: Elevii de la Uman/Pedagogic au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Ion Barbu. Elevii de la Real/Tehnologic au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Lucian Blaga.

Potrivit Ministerului Educației, la simularea probei scrise de Limba şi literatura română au fost prezenți 126.820 de elevi din totalul celor peste 146.000 de elevi înscriși în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă (86,3%). Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 5 elevi.

Simularea examenului de Bacalaureat 2024 va continua marți, 5 martie, cu proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), iar miercuri, 6 martie, se va desfășura proba la alegere a profilului și specializării. Ultima probă scrisă a simulării, la Limba și literatura maternă, va avea loc joi, 7 martie.

Probele încep la ora 9.00, timpul destinat elaborării lucrării scrise fiind de trei ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor.

Conform procedurii elaborate de Ministerul Educației, elevii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor în săli. Elevii părăsesc sala de examen fără a primi subiectele.

La expirarea celor trei ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Lucrările scrise sunt scanate și încărcate de asistenți pe platforma de evaluare digitalizată. Trei elevi rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, rezultatele obținute de elevi vor fi comunicate pe 15 martie.

”Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educației la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a. Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 15 martie 2024 și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Obiectivul urmărit: îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din această vară prin adoptarea celor mai potrivite măsuri în acest sens. Notele nu se trec în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog”, a transmis Ministerul Educației.

Examenul de Bacalaureat 2024 va începe pe 17 iunie cu probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Proba scrisă la Limba și literatura română va avea loc pe 1 iulie, proba obligatorie a profilului pe 2 iulie, iar proba la alegere a profilului și specializării pe 4 iulie. Ultima probă scrisă este programată pe 5 iulie, la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie, iar rezultatele finale pe 12 iulie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.