Programe de învățare și formare pentru elevii și profesorii de fizică de liceu la CERN, în Elveția. Înscrierile se fac până la data de 9 martie

0
Sursa foto: unibuc.ro

Liceenii pasionați de știință, tehnologie și inovație au șansa să participe, în perioada 2-15 iunie 2024, la un program de internship ce se va desfășura la CERN (Geneva, Elveția). Înscrierile se fac până pe 9 martie, una dintre condiții fiind ca elevii să aibă 16 ani împliniți până la data de 2 iunie. Selecția participanților se va face de către o comisie internațională formată din cercetători și cadre didactice din România și de la CERN. De asemenea, profesorii de fizică de liceu sunt invitați să aplice la prima ediție a Programului “CERN Romanian Teacher Programme (RTP)”, ce va avea loc în perioada 9-14 iunie 2024. 

Facultatea de Fizică a Universității din București, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și grupul “Education, Communication and Outreach” CERN, anunță lansarea competiției pentru două programe dedicate elevilor români și profesorilor de fizică de liceu, care se vor desfășura la CERN (Geneva, Elveția) în luna iunie 2024.

Programul “Romanian High-School Students Internship Programme 2024 (HSSIP – RO)” se va desfășura în perioada 2-15 iunie 2024 și se adresează elevilor români care își doresc să învețe mai multe despre fizica particulelor elementare și despre experimentele la energii înalte chiar la CERN, se arată în comunicatul postat pe site-ul Universității din București. Programul este conceput astfel încât elevii au ocazia de a deprinde noțiuni introductive ale fizicii particulelor elementare și energiilor înalte, de a se familiariza cu detectorii de la LHC (Large Hadron Collider), interacționând cu cercetătorii de la CERN. Totodată, au loc vizite la principalele facilități de cercetare și laboratoare experimentale, multe dintre ele unice în lume.

Informații despre program, înscrieri și selecție:

  • ”Ești pasionat/ă de știință, tehnologie și inovație? Poți comunica ușor în limba engleză?
    Vei avea 16 ani împliniți până la 2 iunie 2024? Vei fi elev la un liceu din România în iunie 2024? Poți comunica ușor în limba engleză? Vrei să înveți mai multe despre fizica particulelor elementare și despre experimentele la energii înalte chiar la CERN? Dacă ai răspuns cu da la toate aceste întrebări, ai șansa să participi la cea de-a doua ediție a programului “Romanian High-School Students Internship Programme 2024 (HSSIP – RO)”, dedicat elevilor români, care va avea loc la CERN (Geneva, Elveția) în perioada 2—15 iunie 2024.”
  • Înscrierile se fac până la data de 9 martie 2024, completând formularul disponibil aici. Elevii vor trimite o scrisoare de motivație (maximum 500 cuvinte) și un scurt videoclip (maximum 3 minute), ambele în limba engleză, în care vor explica de ce își doresc să participe la program. De asemenea, elevii au nevoie de una sau două scrisori de recomandare din partea profesorilor, care să conțină și datele lor de contact, preferabil redactate în limba engleză, dar nu obligatoriu.
  • Selecția se va face de către o comisie internațională formată din cercetători și cadre didactice din România și de la CERN, iar rezultatele vor fi comunicate prin intermediul adresei de e-mail furnizate. Elevii selectați trebuie să participe pe întreaga durată a programului. În cazul în care vreunul dintre elevi nu mai poate participa, va fi înlocuit cu un candidat din lista de rezervă.
  • Nu există taxă de participare, stagiul fiind gratuit. Dacă la data de 2 iunie 2024, elevii selectați nu au 18 ani împliniți, este nevoie de acordul părinților/tutorilor pentru a putea călători. Elevii vor fi însoțiți din București, pe întreaga durată a călătoriei și a programului de la CERN, de către cadre didactice din România.

Mai multe informații despre program, condițiile de înscriere și selecție sunt disponibile aici, precum și în documentul disponibil aici.

Programul “CERN Romanian Teacher Programme (RTP)” va avea loc în perioada 9-14 iunie 2024 și este dedicat profesorilor de fizică din învățământul preuniversitar liceal. În cadrul sesiunilor și atelierelor propuse, vor fi prezentate temele de cercetare abordate la CERN, inclusiv contribuția României, dar și noțiuni introductive de fizica particulelor elementare și activități (cu materiale suport) ce pot fi abordate cu elevii. Sesiunile de prezentare, vizitele și atelierele vor fi susținute de cercetători români și străini și cadre didactice universitare care colaborează sau își desfășoară activitatea la CERN. Evenimentul va avea loc în principal în limba română, exceptând sesiunile susținute de invitații străini. Programul își propune ca toate cadrele didactice participante să devină și ambasadori care să transmită subiectele abordate generațiilor viitoare de fizicieni, ingineri, specialiști IT.

Informații despre program, înscrieri și selecție:

  • Profesorii interesați se pot înscrie aici până la data de 9 martie 2024. Documente necesare: curriculum vitae (CV), scrisoare de motivație (maximum 500 de cuvinte) și o adeverință eliberată de unitatea de învățământ la care predau care să ateste calitatea de cadru didactic.
  • Selecția se va face de către o comisie internațională formată din cercetători și cadre didactice din România și de la CERN, iar rezultatele vor fi comunicate prin intermediul adresei de e-mail furnizate.
  • Cadrele didactice selectate trebuie să participe pe întreaga durată a programului. În cazul în care unul dintre profesorii selectați nu mai poate participa, va fi înlocuit cu un candidat din lista de rezervă. Nu există taxă de participare, stagiul fiind gratuit.

Mai multe detalii despre program, precum și despre procedura de înscriere și selecție pot fi accesate aici și în documentul disponibil aici.

Pentru mai multe detalii, cei interesați pot scrie la edu@fizica.unibuc.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.