Un copil pasionat de istorie. La doar 9 ani, Alexandru realizează ateliere online și este ghidul celor mici la Muzeul Național de Istorie VIDEO

0
Din vara trecută, Alexandru realizează ateliere online de istorie pentru copii. Sursa foto: Captură video

De Crăciun, în urmă cu trei ani, Alexandru primea o enciclopedie de istorie. Avea 7 ani, a citit cartea de mai multe ori și și-a dat seama cât de mult îi place istoria. Orice l-ai întreba, îți răspunde fără ezitare, sigur pe el. Cu ani, detalii și opinii despre perioada interbelică, despre ”micul Paris”, despre cât de mult rău au făcut Hitler și comunismul și de ce România s-a oprit din dezvoltare. Începând de anul trecut, Alexandru realizează „Atelierul micilor istorici”, o călătorie în istorie pe înțelesul copiilor, iar marți, de 1 Iunie, a fost ghid la Muzeul Național de Istorie a României.

Alexandru Scorțar (foto) este elev în clasa a III-a la Școala Gimnazială Nr. 142 din București. Am stat de vorbă cu el pe Zoom, unde, alături de mama sa, Ana Cornelia Scorțar, ne-a povestit cum și-a descoperit el pasiunea pentru istorie și cum a ajuns unul dintre cei mai entuziaști voluntari ai Muzeului Național de Istorie.

Pasiunea am descoperit-o de Crăciun în 2018, când niște prieteni buni mi-au dăruit o enciclopedie despre istorie. Am citit-o de foarte multe ori și mi-am dat seama că mie îmi place foarte mult istoria. Aveam 7 ani și jumătate. Am citit de vreo cinci ori enciclopedia și am rugat-o pe mama mea să mai cumpere cărți”, spune Alexandru.

De atunci a început să meargă la ”Clubul de cultură de weekend”, un proiect educativ adresat copiilor și realizat de Marinela Florea, apoi a cunoscut-o pe ”domnișoara Cristina” de la Muzeul Național de Istorie (n.red. – Cristina Barbu) – a participat la două ateliere ale acesteia, unul despre steme și unul despre monedele medievale – și de aici a pornit colaborarea.

În vara anului trecut, în plină pandemie, au început să filmeze ”Atelierul micilor istorici”, clipuri de câteva minute, în care Alexandru abordează diferite teme și perioade din istorie, le prezintă și le explică. De la epoca neolitică și coloniile grecești Tomis și Callatis, până la regii și reginele României. În total, a realizat 12 filmulețe până acum. ”La început, am avut emoții, dar acum nu mai am pentru că m-am obișnuit”, mărturisește Alexandru, care ar merge fără probleme și într-un studio de televiziune pentru a povesti istoria și a transmite pasiunea lui și celorlalți copii.

Cu o siguranță și o dezinvoltură demne de admirat, Alexandru ne poartă și pe noi prin istorie și aflăm că cel mai mult îi place Epoca Modernă. Mai exact, ”perioada dintre anii 1841 și 1939”. Ne spune cine au fost regii României, fiecare în ce perioadă a domnit, ani și date precise – Carol I, Ferdinand I, Mihai I și Carol al II-lea.

Cum memorezi toți acești ani și de ce ții minte toate aceste perioade? 

Memorez aceste perioade fixându-mi-le în minte, citindu-le de mai multe ori. E important să reținem anii aceștia pentru a marca perioada de domnie sau perioada în care un obiect a fost făcut, pentru că anumiți ani fac parte din anumite epoci, iar stilul de viață și alte lucruri pe care le implică sunt diferite.

Un personaj istoric pe care Alexandru îl admiră este Regina Maria ”, ”a doua regină a României, soția regelui Ferdinand”: ”A fost regină din anul 1914 până la moartea sa, în anul 1938. Aceasta s-a căsătorit cu regele Ferdinand în anul 1893. A făcut lucruri mari pentru România. A fost o mare patroană a artei, a ajutat multe talente, mai ales pe George Enescu. Am fost de două ori la Sinaia, îmi place foarte mult orașul acesta. La Castelul Paleș, mi-a plăcut absolut totul, nu pot să am ceva preferat.

Istoria… din Centrul Vechi

Ajungând la al Doilea Război Mondial, Alexandru ne uimește nu doar cu informațiile pe care le știe, dar și cu părerile lui, călătoriile imaginare și cum și-ar dori el să fie valorificată istoric Capitala României.

”După al Doilea Război Mondial, nu a mai fost aceeași atmosferă ca în perioada interbelică, când Bucureștiul a fost numit micul Paris. Eu ador să mă plimb prin Centrul Vechi. Așa, să mă plimb. Îmi plac foarte mult clădirile, iar unele ar mai trebui renovate”, precizează Alexandru.

Ce i-ai spune primarului? Ce ar trebui să facă?

”Primarul ar trebui să revizuiască toate clădirile și să vadă ce mai au ele nevoie. Unele trebuie renovate complet și altele mai au nevoie foarte puțin ca să arate perfect.”

Când te uiți la clădiri, te întorci în istorie, îți imaginezi ce a fost acolo?

”Da, chiar așa mă gândesc: îmi imaginez o familie de aristocrați… Am mers și la Muzeul Micului Paris și am văzut cum arată o casă. Îmi imaginez cum aveau ei saloanele franceze, luxul în care trăiau, hainele pe care le purtau. Bucureștiul era atunci foarte elegant. Centrul Vechi era locuit în majoritate de aristrocrați, de burghezia Bucureștiului…

Mai suntem atât de bogați? Ce a blocat dezvoltarea României?

Dezvoltarea României a fost blocată de al Doilea Război Mondial și de perioada comunistă. Nu am putut să trecem la o civilizație atât de înaltă în perioada comunistă pentru că aveau niște principii care nu permiteau așa ceva.

Dacă a fost comunismul așa rău, de ce oamenii l-au acceptat? Te-ai gândit?

”Oamenii l-au acceptat deoarece au fost prinși în această idee <Toți să fim egali> și pentru că nu prea aveau de ales, deoarece armatele sovietice au intrat în România și sovieticii au instaurat comunismul.

Dintre conducătorii țărilor românești, Alexandru nu are doar unul preferat. Ne prezintă o listă întreagă, de la ”domnitorul Basarab I, domnitorul Ștefan cel Mare, domnitorul, desigur, Mihai Viteazul, domnitorul Alexandru Ioan Cuza” până la domnitorul Constantin Brâncoveanu”: ”A murit din cauza turcilor, l-au decapitat. Am citit o legendă care zice că a fost omorât împreună cu fiii săi”

Copilul de 9 ani are și istorici pe care îi admiră. Preferatul lui este Nicolae Iorga, dar îl citește și Ioan Aurel Pop: ”Am citit două cărți scrise de Ioan Aurel Pop, care este și președintele Academiei Române. Nicolae Iorga a primit Ordinul regelui Ferdinand I și a fost sfătuitorul regelui Carol al II-lea. A murit în 1940, ucis de guvernul legionar al țării, care a făcut rău în țară. A fost aliat cu Hitler.”

Ce părere ai tu despre Hitler?

”Aoleu… A fost un dictator care știu bine cum s-a sinucis, a luat o pastilă, el și cu soția sa. A fost un dictator care a masacrat evreii, a venit la putere în anul 1933 și a înființat al treilea Reich german. Urmărea cucerirea lumii. Zicea că omul perfect este un german, cu părul blond și ochii albaștri.

Ghid la muzeu, planuri și o dorință pentru ziua lui

Deși nu face încă Istorie la școală, Alexandru și-a folosit pasiunea pentru istorie la celelalte discipline. Mama lui povestește că, ori de câte ori a avut de alcătuit propoziții la Română, de exemplu, toate au fost cu referire la istorie, la regii României, ”s-a plimbat și prin Egipt, și prin China”. Acest lucru îl face și acum și copilul așteaptă cu nerăbdare anul următor de școală când Istoria va fi disciplină de studiu la clasa a IV-a.

Doamna învățătoare, Elena Florea, știe despre pasiunea mea. Mâine (n.red – marți, de 1 Iunie), va participa la ghidajul meu și i-am invitat și pe colegi”, spune Alexandru.

Între orele 13.00 și 16.00, la Muzeul Național de Istorie a României, Alexandru va fi ghidul copiilor în expozițiile „Copia Columnei lui Traian” și „Tezaurul Istoric”. Mărturisește că s-a antrenat pentru ghidaj și este convins că totul va ieși foarte bine: ”Am mers la muzeu și am făcut o simulare. Din păcate, nu au voie într-un grup mai mult de cinci oameni. În total, vor fi 15 oameni, deci nu pot să ghidez mulți copii.”

Când îl întrebăm dacă acesta va fi drumul pe care îl va urma în viață, cel al istoriei, Alexandru răspunde: ”Normal!”

”Eu vreau să mă fac prima oară istoric, apoi arheolog și istoric. Vreau mai întâi să lucrez la Muzeul Național de Istorie a României și după aceea să adun bani și să îmi deschid propriul muzeu. Mi-am propus să merg prin Egipt, Italia, Grecia, Africa de Sud și China și să adun obiecte istorice. Să fie un muzeu universal”, explică Alexandru care, pe lângă biblioteca plină de cărți istorice, are și o colecție impresionantă de obiecte.

Colecția de obiecte a lui Alexandru

Tot timpul cât am discutat, Alexandru a avut alături de el una dintre cărțile lui preferate, ”Istoria ilustrată a României”, și spune că de ziua lui, care va fi pe 14 iunie, când împlinește 10 ani, își dorește ”cărți, desigur, și obiecte istorice canadiene”: ”Eu nu îmi doresc altceva. Am văzut că de Crăciun copiii primesc jocuri video. Eu nu vreau. Nu mă joc niciun joc video.”

La școală, îi plac toate materiile (mama: ”Confirm, îi place la școală, este un copil foarte bun și doamna este foarte încântată de el. Și cuminte și bun”), însă ar vrea ceva în plus: să existe și o oră de lectură. ”În Săptămâna Altfel, am avut o oră de lectură, în care a venit doamna autoare a cărții și ne-a prezentat cartea dumneaei și am făcut și un semn de carte”, își amintește Alexandru.

Ai un mesaj pentru copii, pentru cei de vârsta ta?

”Vă recomand să vă urmați pasiunea, să v-o dezvoltați, să nu vă jucați jocuri video și să stați mai puțin timp la calculator, să utilizați mai puțin această tehnologie!

Ce li s-ar întâmpla dacă ar sta mult pe calculator?

”Ar avea niște probleme cu neuronii, ar avea hiperagitație, ar fi violenți și ar avea tot felul de frici din cauza jocurilor video.”

Dar lectura cum i-ar ajuta?

”Lectura sporește materia albă din creier și îi ajută să învețe lecții de viață la beletristică și să obțină informații noi la textele nonliterare.”

Din colecția lui Alexandru

Povestea unui copil de clasa a III-a, pasionat de istorie: Îi urăm lui Alexandru ”La mulți ani!” de 1 Iunie, dar și pentru cei 10 ani pe care îi va împlini în curând!

La mulți ani tuturor copiilor!

Mai multe clipuri cu atelierele lui Alexandru puteți vedea pe pagina de Facebook Educație muzeală – Muzeul Național de Istorie a României și pe cea a Muzeului Național de Istorie a României.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.