Tabără cu tematică rurală, în apropierea Dunării, la Pristol. Proiectul aparține unui elev de clasa a XI-a din Drobeta-Turnu Severin FOTO

0
Locul în care Mario și-a propus să amenajeze tabăra rurală pentru elevi. O idee pentru care liceanul are nevoie de sprijinul unui mentor și de tineri voluntari

Mario Negrescu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Gheorghe Țițeica” din Drobeta-Turnu Severin, vrea să deschidă o tabără cu tematică rurală în satul în care locuiește bunica lui, la Pristol, Mehedinți, pe malul Dunării. Liceanul a pus proiectul pe hârtie și și-a propus să organizeze prima tabără anul viitor, cu ajutorul voluntarilor pe care vrea să-i atragă alături de el și al unui mentor care să-l ghideze în aplicarea ideilor. Într-un peisaj absolut minunat, elevii vor putea descoperi viața la sat, iar Mario a creionat deja un set de activități la care ei ar putea participa. Pe viitor, liceanul își dorește să creeze un lanț de astfel de tabere, asta dacă ideea lui de afaceri va deveni realitate și se va bucura de succes.

La doar 17 ani, Mario Negrescu a decis să facă pasul spre domeniul antreprenorial după ce a văzut anunțul ”Tinerii în Arenă”, un proiect în care elevii și studenții sunt încurajați să își prezinte ideile de business și pot obține sprijin din partea unui om de afaceri. Mario a ajuns finalist cu proiectul ”Pristol Green Camp”, și-a găsit mentorul și urmează să stabilească împreună detaliile proiectului.

”Este primul meu proiect de business și a fost foarte provocator totul. Nu era nimic gândit înainte de a afla de <Tinerii în Arenă>. Pur și simplu, într-o zi, am rugat un coleg să mă ajute și am gândit ideea”, spune Mario. Ideea de a organiza o tabără la sat i-a venit după ce a constatat că are prieteni care nu au fost niciodată la țară și, în plus, este atras de natură și se simte foarte apropiat de zona în care își petrece vacanțele și weekend-urile.

”A fost un produs al pasiunilor mele și al experiențelor. Grupul-țintă al proiectului îl reprezintă tinerii pentru că este cel pe care eu îl cunosc cel mai bine, îl înțeleg, îi știu problemele. Fiind pasionat și de natură, iubind și acea zonă, a fost o sumă a tuturor acestor lucruri”, adaugă liceanul de la Mate-info.

Tabăra în care elevii vor experimenta viața la sat ar urma să se adreseze celor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani (însoțiți de profesori) și va dura 7 zile.

”Copiii vor cunoaște mediul rural, satul românesc și vor avea parte de activități variate. La Pristol, vor învăța cum să pescuiască și vor afla lucruri interesante despre o zonă importantă din punct de vedere istoric. Sunt o mulțime de urme din cel de-al doilea război mondial, cazematele de exemplu, fiind o zonă de frontieră, exact punctul de hotar în care România, Serbia și Bulgaria se întâlnesc”, explică Mario.

Prima tabără

După finala de la ”Tinerii în Arenă”, liceanul a primit o grămadă de mesaje de la tineri care vor să îl ajute cu idei, printre ei foști cercetași care pot crea activități ce pot fi desfășurate pe parcursul taberei.

Planul lui Mario este să organizeze prima tabără de la Pristol anul viitor, la care să participe 60 de elevi (ulterior capacitatea maximă va fi de 100), plus 10 profesori însoțitori și 10 voluntari. Costul unei tabere (vor fi 10 în total vara viitoare) va porni de la 1.000 de lei, tânărul intenționând să creeze mai multe pachete.

Deși inițial se gândea la construirea unor căsuțe, elevul a ales să meargă pe corturi de tip glamping, ce vor beneficia de grupuri sanitare. Fiind o zonă fără utilități, soluția găsită împreună cu cel care l-a îndrumat în mentoratul de la ”Tinerii în Arenă” a fost aceea de amplasare a unor panouri fotovoltaice/panouri solare pentru încălzirea apei.

Un impediment în construirea căsuțelor ar fi că terenul pe care ar urma să fie amplasată tabăra – sunt două variante, unul al primăriei ce poate fi censionat sau unul privat – este că se află în extravilan și nu pot fi ridicate construcții cu fundație. Din experiența altor ONG-uri, pot fi făcute însă căsuțe pe piloni.

”În primul an, testez corturile și în cazul în care condițiile nu vor permite un confort minim, pentru că în plan eu am inclus și o metodă de răcire și de încălzire, atunci o să upgradăm și vom ajunge la căsuțe”, precizează Mario.

Pentru a da drumul proiectului, adolescentul vrea să acceseze fonduri europene. În toamnă va împlini 18 ani și imediat va demara proiectul pentru a obține banii, în paralel cu crearea unei firme și a unui ONG pentru cooptarea voluntarilor în proiect.

În ceea ce privește masa copiilor, liceanul și-a propus să lucreze cu o firmă de catering care să ofere mâncare sănătoasă. Pentru că își dorește încurajarea producătorilor locali, va propune firmei să folosească materie primă de la oamenii din sat, produse bio, din grădinile lor.

Chiar dacă nu este ușor ceea ce și-a propus, Mario este încrezător că poate porni business-ul. ”Da, sunt încrezător, pentru că am o putere de muncă foarte mare și sunt o persoană autodidactă, am învățat mereu din orice sursă. Cu ajutorul unui mentor, care este o rampă uriașă de lansare, cred că pot reuși.

Fără un mentor și fără susținere, nu aș putea porni singur, pentru că nu am experiență și nici resursele financiare. Un mentor mi-ar oferi siguranța că pot trece peste toate hopurile dintr-un business și ar oferi și siguranță părinților și profesorilor că elevii și copiii lor sunt pe mâini bune. Părinții mei mă susțin, sunt într-adevăr puțin reticenți pentru că nu am experiență, dar au încredere”, declară Mario.

Proiect-pilot

Până la crearea taberei de la Pristol, liceanul vrea să piloteze ideea vara aceasta și s-a gândit la un loc în Delta Dunării:”Mi-aș dori să pot testa ideea acolo. Urmează să construiesc o echipă și, prin intermediul acesta, poate reușesc să atrag tineri dornici să mă ajute și să facă voluntariat.”

După clasa a XII-a, Mario intenționează să se dedice în totalitate proiectului, urmând să meargă anul următor la Facultatea de Construcții din București, fiind pasionat și de construcții sustenabile. De altfel, în curtea bunicii, meșterește ori de câte ori merge. ”Sunt foarte descurcăreț”, spune râzând.

Vestea despre tabăra de la Pristol s-a răspândit în sat. ”Cei mai tineri mă susțin și chiar m-au votat pentru premiul de popularitate de la Tinerii în Arenă, unde am ieșit pe locul 3. Sunt un fel de vedetă acolo (râde). Toți își doresc să plece și, culmea, eu vreau să mă întorc. La școală, unii colegi m-au încurajat și m-au susținut foarte mult doamna profesoară de germană și doamna de fizică”, mai spune liceanul. Din 2024, dacă proiectul de la Pristol va reuși, Mario ar vrea să lanseze o rețea de tabere educaționale, practic, o tabără mobilă care să fie amplasată în diferite zone ale țării.

Alte imagini de la Pristol:

Foto: Mario Negrescu

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.