De ce o roșie este roșie, cum se transformă copacii în foi, de ce o carte are copertă, ce face un melc mare, de ce pisica face miau sau cine a creat curcubeul? Sunt curiozități ale unor copii de clasa a II-a care au descoperit răspunsul în urma unui experiment inedit, realizat de învățătoarea lor. Maria Zancu a vrut să le ofere copiilor răspunsuri într-un mod care să îi atragă, motiv pentru care a pornit la ”vânătoare” prin oraș, unde i-a provocat pe adulți să răspundă curiozităților celor mici. Reacția copiilor atunci când au văzut clipul ”celor mari” a fost una de uimire și, totodată, de încântare, spune învățătoarea.
Maria Zancu este învățătoare la Școala Gimnazială „Emil Racoviță” din București și, vineri, la ora de Dezvoltare personală, a discutat cu elevii săi despre frici, emoții și curiozități. ”Ce ați vrea să știți și nu aveți curajul să întrebați?” a fost una dintre întrebările de la care a pornit experimentul învățătoarei.
Maria Zancu i-a rugat pe copii să scrie pe foi toate curiozitățile lor, le-a promis luni un răspuns și, împreună cu o prietenă, studentă, a pornit în Centrul Vechi unde i-a rugat pe oameni să răspundă curiozităților acestora.
”Am zis că, dacă în videoclip se vor regăsi și alți oameni, automat îi voi atrage și, într-adevăr, i-am atras. Luni când au văzut clipul erau atât de fericiți… Unii au râs, alții au spus că la ”O roșie de ce este roșie” ar fi altul răspunsul, unii au fost încântați pentru că și-au auzit întrebările, alții au fost supărați pentru că nu au primit răspunsuri. A fost, de exemplu, o întrebare cum arată Dumnezeu și pe oricine întrebam se fâstâcea… Dar, per total, copiii au fost uimiți, foarte fericiți și au zis că mai vor”, povestește învățătoarea în vârstă de 21 de ani, care este de doi ani în învățământ.
Experimentul ”curiozităților”, început la ora de Dezvoltare personală, nu este însă unul întâmplător pentru că Maria Zancu pune foarte mult accent pe tot ceea ce înseamnă dezvoltarea copiilor. Învățătoarea spune că vinerea este o zi altfel în fiecare săptămână, în care nu există nici ore de română, nici de matematică: ”În fiecare vineri ne ocupăm strict de dezvoltare personală, tot ceea ce înseamnă aceasta, povești, jocuri, plimbări… Și acum a venit vremea să vorbim despre frici.”
”Copiii au unele rețineri față de părinți, chiar și față de mine”, adaugă Maria Zancu, și nu întreabă tot ceea ce vor: ”Atunci am zis că vom face acest exercițiu al curiozităților lunar și vom merge să întrebăm oamenii.”
Pe de altă parte, învățătoarea ne povestește despre reticența adulților pe care i-a întâlnit, în fața unui asemenea experiment. ”Noi, adulții, nu suntem așa deschiși pentru a-i ajuta pe copii. Cred că este vorba de frica asta de penibil, de a nu se face de râs…”, explică învățătoarea.
Dacă sunteți ”curioși” ce alte curiozități mai au copiii din clasa învățătoarei Maria Zancu: Când s-a făcut primul telefon? Cine a creat Google? Cum face cangurul? Din ce este făcută apa? Cine a creat desenele? Cine a creat Fortnite? Cine a creat muzica? Cum arată Dumnezeu? Cum arată Moș Crăciun? De ce se face băutura alcoolică? De ce o banană este galbenă? Cum arată lumea din spațiu?
Învățătoarea a postat videoclipul cu experimentul ”curiozităților” pe canalul său de Youtube, unde are mai multe filmulețe pe care le realizează, ne spune învățătoarea, pentru a-i ajuta pe tinerii care vor să intre în învățământ.
Citește și:
- Învățătoarea din Bacău care a creat un orar personalizat pentru elevii săi: ”Cred în învățarea bazată pe bucurie mai mult decât în orice altă strategie”
- Tabita Bucur, o învățătoare de 21 de ani: ”Mi-ar plăcea o şcoală în care elevii şi profesorii sunt fericiţi. Îmi doresc debirocratizare”
- Învățătoarea din Brașov care predă ”inteligența emoțională”. Oana Oana crede în schimbarea la firul ierbii și în educația cu ”dragoste pentru copii”