Toată școala citește. Pauza de lectură, în clasa învățătoarei Consuela Colțan: ”Cititul este o plăcere zilnică, la care nu renunțăm” FOTO

0
Pauza de lectură, la clasa învățătoarei Consuela Colțan

”Toată școala citește”, campania inițiată de Anca Tîrcă, specialist în educație, a intrat în a treia lună de la lansare. Începutul lui decembrie a însemnat, în multe școli și săli de clasă, derularea pauzei de lectură într-o atmosferă de sărbători, în care elevii și profesorii citesc lângă bradul de Crăciun. La clasa învățătoarei Consuela Colțan din București, cititul este o ”călătorie” în care elevii de clasa a II-a au pornit încă din primul an de școală. ”Curioșii creativi” s-au alăturat campaniei pornind de la credința învățătoarei că lectura ”nu trebuie să devină o corvoadă, ci o plăcere, bazată pe curiozitatea copilului de a răsfoi paginile unei cărți și de a afla lucruri noi”.

Consuela Colțan: ”Pasiunea pentru citit se învață”

Învățătoarea Consuela Colțan de la Școala nr.280 din Capitală și elevii săi au ”oră” de lectură încă din clasa pregătitoare. În sala de clasă, uneori la o cană cu ceai, în recreații, în excursii sau alături de părinți, copiii se bucură de lumea cărților, iar acest lucru se întâmplă acum în cadrul campaniei ”Toată școală citește”.

”Deși pauzele noastre sunt foarte scurte (cinci minute, într-o școală în care se învață în trei schimburi), ne facem mereu timp și pentru a lectura fragmente din cartea preferată. Fie că citim fiecare pe “banca prieteniei” sau ne strângem în grupuri mici și ne citim unii altora, fie că suntem în excursie sau în tabără, lectura este o plăcere zilnică, la care nu renunțăm”, povestește Consuela Colțan.

Foto: facebook.com/ Consuela Coltan

Învățătoarea care ”a deschis” anul școlar trecut Ceainăria ”Mihai Eminescu”, în sala de clasă, spune că, dincolo de lectura zilnică, în fiecare an sărbătorește împreună cu elevii săi ”Ziua cititului împreună”, zi în care părinții sunt invitați să le citească copiilor lor.

”Mult așteptate sunt și atelierele de lectură, realizate la noi în clasă de scriitori contemporani, cum ar fi: Cristina Andone, Claudia Groza Lazăr, Petre Crăciun”, adaugă Consuela Colțan.

”Consider că pasiunea pentru citit se învață, pornind din familie și continuându-se în școală. Ea nu trebuie să devină o corvoadă, ci să fie o plăcere, bazată pe curiozitatea copilului de a răsfoi paginile unei cărți și de a afla lucruri noi”, mărturisește totodată învățătoarea.

Campania ”Toată școala citește”, la debut de decembrie

Școala „Sfânta Vineri” Ploiești

Campania ”Toată școala citește” continuă în luna decembrie, după mai bine de două luni de la lansare. La Școala „Sfânta Vineri” din Ploiești s-a dat startul săptămâna aceasta. Elevii, profesorii și tot personalul școlii s-au alăturat proiectului inițiat de Anca Tîrcă, iar pauza de lectură i-a purtat pe copii în universul cărților în sălile de clasă, în bănci, pe covor sau la… ”fereștri”.

Clasa a IX-a E, Colegiul Național ”Nicolae Titulescu” Pucioasa, Dâmbovița

La Pucioasa, elevii clasei a IX-a E de la Colegiul „Nicolae Titulescu” au avut, vineri, prima pauză de lectură în cadrul campaniei ”Toată școala citește”. ”La ora de dirigenție, după ce a venit Moș Nicolae cu dulciuri, elevii de la 9E au citit din cărțile cumpărate de la Bookfest. Unii elevi erau implicați în Balul Bobocilor, dar săptămâna viitoare vor participa toți la activitatea #toataclasaciteste”, a scris prof. Ana Bratu pe Facebook.

Școala Gimnazială Aninoasa

Tot de Moș Nicolae au citit elevii, alături de profesori, și la școala din Aninoasa. Unitatea de învățământ s-a alăturat campaniei ”Toată școala citește” încă din luna octombrie.

Școala Gimnazială Cislău

Și în comuna Cislău, elevii l-au așteptat citind pe Moș Nicolae. Școala se află în a șasea săptămână de campanie: ”Toată școala citește, fiecare ce și cum poate, dar toată lumea o face cu plăcere, în orice zi, ori ce câte ori au ocazia! Continuăm!”

Școala Gimnazială „Constantin Ivănescu” Poșta Cîlnău

Tot în atmosferă de sărbători, se citește în această perioadă și la școala din Poșta Cîlnău. Aici, pauza de lectură are loc în fiecare zi de joi a săptămânii și se desfășoară sub sloganul ”Sfertul magic al cărților”.

Pauza de lectură, în curtea școlii…

Campania ”Toată școala citește” continuă în cele peste 80 de școli care s-au alăturat comunității, unele dintre ele ajungând chiar în săptămâna a zecea. Dacă la debutul campaniei, cele mai multe își desfășurau pauza de lectură în curte, în grădină ori în parc, acum aceasta s-a mutat în clase sau pe holuri. Totuși, în unele școli, elevii și profesorii încă ies afară să citească. Este cazul școlii Barcianu din Rășinari, Sibiu.

Foto: Școala Barcianu, Rășinari

Școala Gimnazială Potlogi

De asemenea, la Potlogi, în zilele mai puțin friguroase, elevii și profesorii citesc în curtea școlii. ”E miercuri și încă este cald. De aceea ne bucurăm de razele de soare asemenea filelor de carte citite de fiecare dintre noi”, au scris, zilele trecute, reprezentanții școlii pe pagina de Facebook.

Fotografiile din acest articol sunt preluate de pe paginile de Facebook ale școlilor implicate în campanie, ale profesorilor, precum și de pe pagina de Facebook Campania „Toată școala citește” și de pe pagina personală a specialistului în educație, Anca Tîrcă.

SparkNews.ro susține campania ”Toată școala citește”, inițiată de Anca Tîrcă, specialist în educație, și relatează poveștile școlilor care s-au alăturat acestui proiect.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.