Ultima întâlnire a unei învățătoare cu elevii săi și darul oferit înainte de a pleca de la catedră: A strâns laptopuri pentru copiii din sat

0
Foto: Csaba Aranyi

Nu departe de București, într-un sat din Călărași, 16 copii nu au putut face școala online pentru că nu au avut device-urile necesare. Doar cu câțiva dintre ei a reușit să comunice învățătoarea în ultimele luni și asta pe telefoanele părinților. Chiar dacă săptămâna trecută s-a despărțit de ei, Andreea Barbu a vrut ca elevii care au terminat clasa a II-a să nu se mai confrunte cu acest neajuns și a cerut ajutorul cunoscuților să doneze tablete, laptopuri sau orice sumă oricât de mică pentru a putea cumpăra device-uri pentru copii. Au răspuns apelului nu doar prietenii, dar și companii și o asociație, astfel că la Renașterea vor fi peste 100 de device-uri pentru elevii din școală, dar și pentru cei din alte structuri ale școlii mari din Plătărești.

Sâmbătă, 20 iunie, au ajuns la Renașterea 42 de laptopuri, calculatoare și tablete pentru  copiii din clasa învățătoarei Andreea Barbu și din alte două clase din comunitate. Învățătoarea a reușit să le strângă după apelul lansat pe rețelele de socializare, undeva la sfârșitul lunii aprilie, când școala de acasă s-a dovedit aproape imposibilă pentru cei 16 elevi ai săi.

”Am făcut școală cu cei care s-au putut loga de pe telefoanele părinților. Din cei 16, au fost la început 8 și, spre final, au rămas 5. Am lucrat cu ei pe WhatsApp, am încercat din când în când și câte un Zoom, dar a fost destul de dificil. Atunci am decis să lansez această acțiune de a găsi laptopuri, de a primi orice finanțare astfel încât ei să aibă acces la internet. Chiar dacă nu am reușit să le avem anul acesta școlar, știu că, de la anul, copiii nu vor mai avea problema aceasta”, spune Andreea Barbu.

Pe lângă cele 42 de tablete, la școala din Renașterea vor mai ajunge și alte device-uri, prin asociația ”Taxiul cu bomboane”, unde învățătoarea a făcut voluntariat în urmă cu câțiva ani, care s-a alăturat astfel demersului acesteia.

”Cei de la Taxiul cu bomboane vor ajuta, prin partenerii lor, alți 74 de copii cu tablete, dar și un cadru didactic. Accesul la internet pentru aceste tablete va fi asigurat de primărie. Pentru celelalte 42, m-a ajutat un prieten de la o companie de telefonie mobilă să strângem cartele de internet”, precizează Andreea Barbu.

De altfel, voluntarii asociației ”Taxiul cu bomboane” au venit și în ultima zi a anului școlar în satul din Călărași pentru a le oferi copiilor pachețele cu jucării, rechizite și dulciuri, iar familiilor cu o situație materială mai precară pachete cu alimente de bază, produse de igienă, dezinfectanți ori haine.

A fost o ocazie pentru Andreea Barbu de a-și revedea elevii, cu respectarea regulilor de distanțare fizică, înainte de a încheia cei doi ani petrecuți la catedră, în cadrul programului Teach for Romania. Ultima întâlnire a fost însă sâmbătă, când laptopurile au ajuns la școala din sat.

”S-au bucurat tare mult. Vedeai fericirea pe fețele lor… Din păcate, eu mă despart de acești copii, iar toată strădania mea de la final de a strânge laptopuri pentru ei a pornit de la această perioadă în care nu ne-am putut conecta. Nemaiavând acces la ei ca înainte, am simțit cumva că lucrurile nu s-au încheiat… A fost un gol și am zis să fac tot ce se poate pentru ca următorul profesor, cel care va veni în locul meu, să nu se mai lovească de această problemă, iar copiii să se poată conecta la școala online. Sunt convinsă că vor fi alte probleme, dar măcar cu aceasta să pot ajuta. Recunosc că m-a ajutat foarte mult faptul că oamenii pe care îi cunosc au fost alături de mine, știindu-mi povestea, și în momentul în care am spus că am nevoie de ajutor pentru copii au venit de îndată”, mărturisește Andreea Barbu.

Absolventă de psihologie, Andreea Barbu se va întoarce în domeniul în care a lucrat înainte de a intra în programul Teach for Romania și spune că experiența la catedră a fost ”mai mult o dovadă de curaj”.

”A fost absolut extraordinar. M-au încercat foarte multe sentimente, senzații, neputința de foarte multe ori, durerea, dar când am văzut cât de frumos au putut să crească și câte noțiuni au învățat acești copii… Este greu să vezi că o comunitate, aflată atât de aproape de București, poate fi atât de încercată.

Au fost foarte multe challenge-uri în acești doi ani, dar am ajuns într-un punct în care chiar pot să spun cu inima împăcată că mi-am făcut datoria și plec liniștită. Mi-ar fi plăcut să fi rămas cu ei, dar încă de la început am știut că pentru mine experiența Teach va fi de 2 ani”, conchide Andreea Barbu (foto).

Foto: Csaba Aranyi

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.