Monica Anisie: Dacă nu va trece de Parlament proiectul privind amânarea evaluării transdisciplinare, ministerul va iniţia o ordonanţă de urgenţă

0
Foto: facebook.com/ Ministerul Educației și Cercetării

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, marţi, că, dacă nu va trece în Parlament iniţiativa legislativă privind amânarea evaluării naţionale transdisciplinare, Ministerul Educaţiei va iniţia o ordonanţă de urgenţă în acest sens, informează Agerpres. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaților și se află la Senat, care este camera decizională. Inițiativa prevede prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Legea educației, astfel încât Evaluarea Națională, în forma prevăzută de lege (șase probe), să se desfășoare începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2020-2021.

Întrebată de jurnalişti, cu prilejul semnării „Pactului pentru educaţie antreprenorială”, pentru cât timp se amână aplicarea evaluării naţionale transdisciplinare, Monica Anisie a răspuns: „E o iniţiativă legislativă din partea Parlamentului, este vorba despre evaluarea copiilor care sunt acum în clasa a VII-a. (…) Dacă ne referim la iniţiativa din Parlament, e atributul Parlamentului, deci nu pot eu să mă pronunţ. Dacă nu va trece această iniţiativă, Ministerul Educaţiei va iniţia o ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea termenului de aplicabilitate”.

Monica Anisie a menţionat că, încă de la preluarea mandatului, a spus că va susţine faptul că aceşti elevi trebuie să aibă o evaluare asemănătoare cu cea din prezent.

„Până la acest moment nu s-a realizat o predare transdisciplinară, în aşa fel încât copiii să poată să fie pregătiţi. Mai mult decât atât, în Legea 1 e prevăzut faptul că portofoliul educaţional al elevului reprezintă parte a admiterii şi a evaluării copilului, prin urmare, nu s-a definit acest portofoliu educaţional, nu există acest portofoliu educaţional, deci cum putem să îi lăsăm pe elevii noştri ca la anul să aibă evaluare pentru care (…) nu au fost pregătiţi?”, a spus ministrul.

Monica Anisie a precizat că Ministerul Educaţiei trebuie să elaboreze planuri-cadru noi.

Noi acum trebuie să elaborăm planuri-cadru noi şi programe în sensul noilor planuri-cadru, prin urmare va trebui să prorogăm termenul de aplicabilitate a legii (privind evaluarea naţională transdisciplinară – n.r.), însă noi trebuie, de fapt, să construim o lege în sensul ‘României Educate’, proiectul pe care preşedintele României l-a dezvoltat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale”, a adăugat ministrul.

În altă ordine de idei, întrebată de un jurnalist referitor la faptul că premierul Ludovic Orban a declarat că profesorii care sunt la pensie şi predau vor primi doar salariul, Anisie a menţionat: „Nu ştiu exact care a fost declaraţia premierului, tot ceea ce vă pot spune este faptul că Guvernul României susţine ca orice salariat să nu cumuleze salariul cu pensia”.

Proiectul care modifică Legea educației naționale și amână cu patru ani Evaluarea Națională transdisciplinară, prevăzută pentru 2021, a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. În Comisia de învățământ, deputații au adoptat un amendament care vizează și modificările la examenul de Bacalaureat.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.