Cadoul profesorilor de la o școală din Baia Mare pentru absolvenții clasei a VIII-a: ”Copiii au plâns. Feedback-ul lor a fost extraordinar” VIDEO

1
Foto: Captură video Youtube

Profesorii cântă pentru elevi. Este modul inedit prin care cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Dr. Victor Babeș” din Baia Mare au vrut să își ia rămas-bun de la generația 2020. Profesorii au mers într-un studio și au înregistrat o piesă pe care au dedicat-o absolvenților clasei a VIII-a. Filmările au avut loc în școală, profesorii au fredonat ”Vei reuși!” în clase și pe holuri, iar elevii au văzut clipul în cadrul festivității online, rămânând cu o altfel de amintire legată de cei care i-au ghidat în cei patru ani de gimnaziu. Gestul profesorilor din Baia Mare i-a inspirat și pe cei din Slatina, de la Școala Gimnazială ”Ștefan Protopopescu”.

Ideea unui cântec pentru absolvenții celor trei clase de-a VIII-a îi aparține directorului școlii din Baia Mare, Simona Marcu, profesor de limba și literatura română. Într-o noapte, a început să scrie versurile pentru că a simțit nevoia să facă ceva pentru generația privată ”de absolut toate lucrurile firești” ale finalului de gimnaziu, care n-a avut parte nici de o festivitate de absolvire, nici de banchet.

Cum le spuneam și colegilor, un fel de lege a compensației: le-au fost luate foarte multe, haideți să le dăm ceva în schimb. Totul a pornit într-o noapte, cumva de la colegii mei care, în toate consiliile profesorale, îmi spuneau că simt o apăsare că nu au știut că ultima oră cu clasa a VIII-a a fost chiar ultima oră și că au ținut-o ca pe o oră oarecare, că nu au ocazia să își ia la revedere, că nu este firesc ca elevii să nu aibă parte de tot ceea ce ține de absolvire. Și atunci într-o noapte m-am apucat de scris versuri… Colegii mei spun că acest clip este <copilul nostru nocturn>.

A doua zi de dimineață, am sunat o colegă, artista noastră – în școala noastră este foarte multă culoare, școala este foarte veselă, mergem foarte mult pe crearea unei stări de bine, pe crearea unor spații prietenoase și de câte ori am o idee îmi sun colega care mă ajută să îmi pun în practică ideile – și i-am spus că am început să scriu niște versuri, m-am blocat ici-colo și m-a ajutat și ea. Nu ne-am gândit de la început la un clip, ideile au venit pe parcurs”, povestește Simona Marcu.

Cântecul a fost înregistrat într-un studio, după ce profesorii au încercat mai întâi pe Zoom sau cu telefoanele în școală: ”Sunetul nu era nicicum, cu atât mai mult cu cât nu suntem o echipă de profesioniști. De altfel, clipul are foarte multe imperfecțiuni, dar nu mi-am dorit să le retușez. Le-am spus celor din studio să le lase exact așa cum sunt, n-am vrut voci lucrate, n-am vrut eliminate erorile, pentru că mi-am dorit să simtă copiii că ăștia suntem. Ei ne cunosc foarte bine. Melodia a pornit inițial ca un cover, versurile le-am scris ascultând o piesă care îmi place mie foarte mult. În momentul în care am început însă să cântăm ne-am dat seama că linia melodică este mult prea ritmată, iar Andrei de la studio a făcut coloana sonoră pornind de la muzica pe care am ales-o eu, dar mult mai lentă.

Practic, noi am încercat să transmitem un mesaj: să le spunem copiilor câtă încredere avem în ei, să le spunem cât suntem de mândri de rezultatele lor… Pandemia aceasta ne-a luat foarte multe tuturor, dar, până la urmă, am creat o amintire pe care nicio pandemie din lume nu ne-o poate lua.

Elevii au văzut clipul în cadrul festivității de premiere organizate pe Zoom, în care a fost înmânată, simbolic, cheia școlii, elevii claselor a VII-a au transmis mesaje pentru colegii lor mai mari, iar cei de a VIII-a au ținut discursuri și au urmărit un filmuleț cu gândurile profesorilor.

Mesajul profesorilor

”Trimitem azi cu voi, în lumea largă, toată încrederea pe care o avem în generația voastră, toată mândria pe care o simțim pentru că v-am călăuzit pașii și toată speranța în societatea mai bună pe care voi, dragii noștri elevi, o veți construi. Știm că vești minunate despre realizările voastre nu vor întârzia să apară. Acestea sunt gândurile noastre pentru voi, amintirea pe care nicio pandemie nu ne-o poate lua vreodată! Cu drag, profesorii voștri.”

”Ce m-a impresionat la festivitatea de premiere a fost seriozitatea cu care ei au tratat momentul. Cât erau de frumos îmbrăcați, cât erau de emoționați… Absolut spectaculoși. Clipul l-am pus la finalul festivității și le-am spus că acesta este cadoul nostru pentru ei. Copiii au plâns. Feedback-ul lor a fost absolut extraordinar, după care au început să curgă mesajele pe grupuri: <Este hitul anului>, <O să îl ascult până o să ajungă în Top 10 la Europa FM>… Părinții au fost de asemenea absolut extraordinari. La un moment dat, îmi scria un elev că îi place foarte mult melodia, <Vă mulțumim din suflet, este absolut emoționant, dar sunați-o, vă rog, pe mama și spuneți-i să nu mai asculte melodia pe repeat că ne-a înnebunit pe toți în casă>”, spune directorul școlii.

Simona Marcu mărturisește că a avut emoții cu privire la reacția copiilor și că, pe măsură ce înainta cu proiectul, avea îndoieli dacă le va plăcea sau nu: ”Am ieșit din zona de confort pentru a face lucrul acesta. Ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost că absolut toți colegii mei au îmbrățișat ideea proiectului cu mintea și cu inima deschisă. Nimeni nu a refuzat, dar mă gândeam dacă nu vor aprecia copiii… Am avut și teama aceea de penibil, dar, până la urmă, am zis că am făcut lucrul acesta cu inima deschisă, am făcut-o pentru ei și sper să primească exact așa cum le dăm. Și exact așa a fost.”

”Vei reuși!” și la Școala Gimnazială ”Ștefan Protopopescu”

Profesorii Școlii Gimnaziale ”Ștefan Protopopescu” din Slatina și-au luat și ei la revedere de la promoția 2020, dedicându-le piesa ”Vei reuși!”. Clipul cu profesorii care cântă pentru elevi a fost postat atât pe pagina de Facebook a școlii, dar și pe contul profesoarei Mihaela Pirnă, inspector școlar în cadrul ISJ Olt.

”24 de ani într-o școală care mi-a fost a doua casă, 24 de începuturi și 24 de finaluri, 24 de promoții pentru care am avut inima cât un purice la examene, emoții, bucurii, tristeți, urări de bun venit și de rămas bun, festivități de absolvire și de premiere, toate pentru elevii noștri, cei care dau sens vieții noastre de dascăl. În acest an nu am putut sărbători așa cum se cuvine dar nu i-am uitat nici o clipă de ei, elevii claselor a VIII a, da ei, cei cu mască, cu multe gânduri, emoții, speranțe și cu încrederea reîntoarcerii la normalitate. Pentru ei, minunații mei colegi, colectivul Școlii Gimnaziale Ștefan Protopopescu au un mesaj. #veireuși!”, a scris Mihaela Pirnă pe rețeaua de socializare.

Foto: facebook.com/ Mihaela Pirnă

Citește și: 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.