Într-un sat din Iași, elevii din clasele gimnaziale fac teatru, pictură și citesc în Clubul de lectură pe care profesoara de română îl organizează de două ori pe lună. Ana-Luiza Boboc desfășoară la școala din Cozmești un opțional prin care și-a propus să le cultive copiilor plăcerea de a citi, să le îmbunătățească competențele de literație și să le dezvolte gusturile artistice. Opționalul ”Literatura și celelalte arte” le-a fost prezentat și elevilor înscriși în programul ”A doua șansă”, unde profesoara predă, oameni trecuți prin viață, care au realizat că niciodată nu este prea târziu să învețe ”ABC-ul comunicării”.
Ana-Luiza Boboc (foto) este profesoară de limba și literatura română din 2009 la școala din Cozmești, un sat din Iași, aflat în apropiere de Pașcani. Înainte a fost educatoare, dar a ales un nou drum, cu obiective clare, iar unul dintre ele a fost să îi facă pe copii să descopere lectura, scriitorii, dar și lumea artelor.
Așa a ajuns să creeze un Club de lectură în școală și să susțină opționalul ”Literatura și celelalte arte”, în care elevii citesc, pictează, ascultă muzică și fac teatru, unul de improvizație în care chiar ei scriu piesele. ”Copiii sunt foarte creativi, ei compun, iar creativitatea lor a fost răsplătită cu premii la diferite concursuri”, spune Ana-Luiza Boboc.
Profesoara desfășoară opționalul o dată pe săptămână, este inclus în curriculumul la decizia școlii și l-a adus la clasă întrucât și-a dorit să dezvolte gândirea creativă a copiilor, imaginația, dar să le atragă și interesul pentru școală celor care provin din familii defavorizate și se află în risc de abandon școlar.
”Biblioteca vine la tine acasă”
În școala fizică, Clubul de lectură are loc de două ori pe lună, adună elevi din toate clasele de gimnaziu și este o continuare a Pauzei de lectură pe care profesoara a organizat-o în parteneriat cu Asociația Română de Literație.
”Ceea ce urmăresc eu este optimizarea învățării, a literației și vreau ca elevii să se obișnuiască cu scriitorii canonici, pe care noi îi sărbătorim de fiecare dată. Clubul de lectură este pentru avizarea gustului literar-artistic al elevilor și pentru parcurgerea pașilor spre literație pentru ca ei să devină cititori avizați. Citim la club, discutăm, povestim, facem compuneri pe diferite teme, desenăm, avem recenzii de carte”, descrie Ana-Luiza Boboc întâlnirile literare cu elevii săi.
În primăvara anului trecut, când școlile s-au închis, din dorința ca elevii să continue lectura acasă, profesoara a donat toate ”poveștile” din biblioteca personală. A mers atunci din poartă în poartă, în cadrul campaniei ”Biblioteca vine la tine acasă”, desfășurată prin ”Proiectul ACTIV” al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, în parteneriat cu Primăria comunei Stolniceni-Prăjescu și Școala Gimnazială Cozmești, și le-a dus copiilor din sat cărțile pe care le avea, din care a rămas doar cu cele de specialitate.
Clubul de lectură a continuat însă odată cu mutarea orelor în online, iar elevii au acum acces la peste 1.000 de titluri în format electronic, puse la dispoziție de Biblioteca Comunală ”Matei Millo”, care a lansat anul trecut Biblioteca virtuală. Profesoara povestește că, la capătul fiecărei cărți citite sau când este ziua unui scriitor, organizează întâlniri cu elevii săi, în care împletește povestea, cartea cu desenul și diferite activități extracurriculare.
Elevii de la ”A doua șansă”
Ana-Luiza Boboc predă și la ”A doua șansă” și le-a prezentat elevilor înscriși în program opționalul de literatură și arte, invitându-i să citească și să scrie prezentări de carte. La școala din Cozmești sunt trei grupe în program, două de învățământ primar și o grupă de 15 elevi pe nivelul gimnazial. La grupa unde predă profesoara, sunt elevi de diferite vârste, iar unii sunt chiar părinți ai foștilor săi elevi.
”Predau de trei ani și este o generație pe care o ducem acum la capăt. Mi-e drag să lucrez cu ei. Sunt oameni maturi și avem o colaborare permanentă și eficientă. Avem manuale, le-am dat să facă portofolii, citim foarte mult, iar în această perioadă, în care școala este închisă, le trimit materiale prin mediatorul școlar. Le place și se țin de treabă”, povestește Ana-Luiza Boboc.
Lecțiile le sunt trimise elevilor săptămânal acasă, explică profesoara, așa cum se întâmplă și în cazul copiilor care nu au posibilitatea de a se conecta la internet și nu pot participa la orele online. Ana-Luiza Boboc spune că, din păcate, acești copii nu sunt puțini, iar unii dintre ei nu au nici măcar curent electric în casă.
”Săptămânal, acești copii primesc acasă pachete educaționale la fiecare disciplină, prin intermediul mediatorului școlar. Sunt lecțiile pe care noi le realizăm pe platforma Adservio, xeroxate sau scrise de mână, cum procedez eu, pentru că vreau să le explic clar ceea ce trebuie să facă. Sunt copii buni și merită să aibă un loc al lor sub soare”, spune profesoara de română.
”Mie mi-a plăcut la țară și la țară am rămas”
Pentru opționalul ”Literatura și celelalte arte”, Ana-Luiza Boboc a fost desemnată în 2019 unul dintre Creatorii de educație. Este profesorul care își implică elevii în diferite proiecte pentru că vrea să le încurajeze spiritul de echipă, să-i facă să-și exprime opiniile și să învețe cât mai multe lucruri, așa cum speră să se întâmple și anul acesta în cadrul unui nou proiect în care s-a înscris, ”Vânătoarea de comori”.
”Mi-a plăcut întotdeauna să fac mai mult pentru copii. Îmi place să predau, sincron, asincron, depinde de vremuri, și tot ceea ce vreau este ca elevii mei să crească frumos și să aibă o șansă în viață”, spune profesoara de română.
În noul an, Ana-Luiza Boboc își dorește ca elevii săi de clasa a VIII-a să treacă cu brio examenul de Evaluare Națională, iar gândul său pentru copiii pe care i-a inspirat este ”să își întreacă maestrul”.
”Am elevi care vor să devină profesori de limba și literatura română și nu cred că există împlinire mai mare pentru un profesor… Pentru mine, a fi profesor este ceea ce mi-am dorit dintotdeauna. Într-adevăr, este o misiune hotărâtoare, grea, dar când văd rezultatele muncii mă încurajez și merg mai departe. Îți trebuie tărie de caracter, încredere de sine, dăruire, profesionalism. Fără aceste atribute, nu poți mișca niciun deget în arta educației. Este sublimul, absolutul dacă ești ancorat în drumul acesta plin de satisfacții, dar și de obstacole, pe care le depășești cu ajutorul celor pe care-i înnobilezi”, mărturisește Ana-Luiza Boboc.
Sursa foto: Arhiva personală – prof. Ana-Luiza Boboc
Citește și:
- Cătălin Ciupală, profesor de matematică: „Eu nu mă duc la școală să predau, eu mă duc la școală să fac școală. Profesorul trebuie să aducă valoare fiecărei ore”
- Tipa cu stiloul, o învățătoare care își lasă „semnătura” în inima elevilor: „Dacă îți iubești meseria, pui suflet și îți pasă, poți să faci rai din ce ai”