O învățătoare vrea să amenajeze un spațiu de lectură și recreere pentru copiii din sat în vechea școală. Acum, activitățile au loc la căminul cultural

1
Copiii din Căuașd, la căminul cultural din sat. Sursa foto: Arhiva personală - înv. Gheorghina Letiția Buda

Copiii din satul Căuașd, județul Bihor, merg la școală în comuna alăturată, Tulca. În urmă cu mai bine de 10 ani, școala din sat a fost închisă din cauza numărului mic de copii. Aici, o învățătoare din Oradea, mutată temporar la sat, vrea să amenajeze un spațiu educațional, în care copiii să citească și să participe la activități recreative și de învățare. Gheorghina Letiția Buda vrea să le ofere copiilor posibilitatea de a petrece o parte din timpul lor liber într-un mod util și plăcut, dincolo de spațiul formal al școlii. De două luni, a început să desfășoare cu ei diferite ateliere, ore de lectură și să viziteze locuri din zonă. Până acum, întâlnirile au avut loc la căminul cultural din sat, într-un spațiu nu foarte prietenos. Visul învățătoarei este să creeze un loc ”cochet” într-una dintre sălile fostei școli, însă are nevoie de susținere pentru a strânge fondurile necesare.  

Gheorghina Letiția Buda, învățătoare la Școala Gimnazială „Lucreția Suciu” din Oradea, s-a mutat la sat anul trecut, pe perioada concediului de creștere a copilului. La Căuașd și-a început cariera ca educatoare, aici și-a cunoscut soțul, așa că legătura cu micul sat este una de suflet. 

În luna martie, într-o zi de vineri, s-a întâlnit pentru prima dată cu copiii la căminul cultural. Și-a dat seama că acești copii nu au un loc în care să se bucure împreună, să se conecteze și să facă altfel de lucruri decât cele de la joaca de pe străzile din sat ori de la școală. Celor mici le-a plăcut atât de mult activitatea organizată de învățătoare încât întâlnirile au devenit săptămânale, în fiecare zi de vineri, și chiar mai dese în perioada vacanței.

Copiii ar vrea să ne întâlnim în fiecare zi. Ne adunăm la căminul cultural, chiar dacă acolo nu este un spațiu prietenos și amenajat, și facem diverse activități. La prima noastră întâlnire, am citit – am adus cărți de acasă, dar avem și cărți donate – am povestit care sunt cărțile noastre preferate și am jucat Moara, Mima, Nu te supăra frate. Apoi am început să facem activități de handmade și am chemat o mămică care știe să lucreze la mașina de cusut, iar copiilor le-a plăcut foarte mult și vom continua cu astfel de ateliere. Ne-am întâlnit, când a fost vremea frumoasă, și afară, în curtea grădiniței care se află lângă căminul cultural. Citim acolo, ne jucăm, iar eu redescopăr jocurile copilăriei, alături de ei”, povestește Gheorghina Letiția Buda.

La activitățile organizate de învățătoare au participat de la copii de 4 ani până la eleve de clasa XII-a și, nu de puține ori, datorită generozității unor oameni din zonă, împreună s-au bucurat de o pizza, de dulciuri și gustări. Părinții o sprijină la fiecare idee, iar copiii au avut ocazia să iasă din sat, la pădure, sau să viziteze o fermă care aparține fostului administrator al Grădinii Zoologice din Oradea. O lume de basm în curtea acestuia, spune învățătoarea, copiii au urcat în căsuțele de lemn, au admirat trăsurile și toate obiectele vechi și prețioase din casă, care te duc în urmă cu mulți ani.

Învățătoarea și-a propus să îi ducă pe copii și la ferma de bizoni de la Salonta, dar să aducă în sat și oameni din diverse domenii care să le povestească celor mici despre ceea ce fac, așa cum au fost reprezentanții unei firme specializate în produse din semințe de in, care i-au vizitat deja pe copiii din Căuașd.

Școala veche

Gheorghina Letiția Buda și-ar dori ca aceste întâlniri și activitățile desfășurate cu copiii să aibă loc într-un spațiu atractiv și singurul loc unde poate amenaja un astfel de spațiu este fosta școală, acum cu lacătul pus.

Clădirea, deși lăsată în paragină de ani de zile, este încă într-o stare bună, precizează învățătoarea, iar una dintre săli ar putea deveni spațiul de lectură și de recreere pentru copiii din sat. ”Vreau enorm de mult să transformăm sala într-o spațiu cochet, cu bibliotecă, un loc unde să facem activități împreună, să citim, să socializăm și să vizionăm filme. Avem nevoie însă de sprijin, firme, oameni de bine, care să ne ajute pentru a putea amenaja și decora cu bun gust și mai apoi să găsesc donații de cărți, muuuulte cărți. Această sală poate fi reabilitată minunat și îi putem face fericiți pe copii din Căuașd”, precizează Gheorghina Letiția Buda.

Pentru a ajunge la un spațiu pe care îl vede deja ”așa frumos”, învățătoarea spune că are nevoie de materiale pentru renovare, de parchet nou, geamuri termopan, rafturi pentru bibliotecă, mobilier și diverse obiecte pentru decorare. Soțul învățătoarei s-a oferit să zugrăvească încăperea (”Este foarte deschis și tot timpul mă ajută. Face cu drag, numai să avem materiale”), iar ea se va ”zbate” oricât de mult pentru a realiza proiectul.

”Nu mă las și sigur voi transforma visul acesta al meu în realitate. Sala unde doresc să amenajez este foarte faină, dar trebuie investit acolo. Am trimis mesajul meu mai multor firme și organizații, dar este foarte greu. Este foarte frustrant că statul nu face nimic pentru dotarea școlilor. Eu nu am cerut niciodată bani părinților ca să amenajăm sala de clasă. Nu mi se pare normal ca părinții să dea bani să punem parchet, să facem mobilier în clasă…, adaugă Gheorghina Letiția Buda.

Un loc al copiilor

Învățătoarea se va întoarce anul viitor la Oradea, la catedră, însă va continua să vină în weekend-uri pentru a face activități cu copiii din Căuașd. În timpul săptămânii, profesori care locuiesc în sat și persoane cu care deja colaborează ar putea de asemenea să lucreze cu copiii. 

”Chiar dacă nu voi mai locui aici, știu că am lăsat un lucru făcut în sat și, pe viitor, copiii vor avea un loc al lor frumos, unde să se întâlnească. Ei se bucură foarte mult de fiecare dată când ne vedem și voi reveni la final de săptămână”, mai spune învățătoarea.

Gheorghina Letiția Buda este învățătoare din 2011, iar anul viitor va avea clasa a III-a. Ceea ce și-a propus să facă la Căuașd este practic o continuare a activităților altfel desfășurate anii trecuți cu elevii săi, când o dată sau de două ori pe lună aveau în clasă invitați din diferite domenii, precum bucătari sau magicieni. Lor le plac aceste activități extracurriculare și învață mult mai bine așa”, conchide învățătoarea. 

Dacă doriți să o sprijiniți pe învățătoarea Gheorghina Letiția Buda în realizarea proiectului de la Căuașd, puteți să o contactați la numărul de telefon 0746956155 sau să îi trimiteți un mesaj pe contul de Facebook

Sursa foto: Arhiva personală – înv. Gheorghina Letiția Buda

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.