”Toată școala citește” a cucerit zeci de școli din țară. Anca Tîrcă: ”De o lună, primesc zilnic cel mai frumos dar posibil.” Imagini din campanie

0
Foto: facebook.com/ Școala Gimnazială "Nichita Stănescu", Baia Mare

La o lună de la lansarea campaniei ”Toată școala citește”, nu mai puțin de 33 de școli din 15 județe și din Republica Moldova s-au alăturat comunității create de Anca Tîrcă, specialist în educație. Zilnic sau săptămânal, timp de 10 minute, 15 minute sau 20 de minute, toată lumea citește în școală. Elevi, profesori, directori, secretare, bibliotecare, femei de serviciu, portari, toți explorează lumea cărților la o oră fixă, în clasă, pe hol, în birou sau afară. 

”Eu am dat o idee de încurajare a lecturii în școli, o campanie, 1-2 ore pe zi de voluntariat și mult drag de educație, iar de o lună primesc zilnic cel mai frumos dar posibil pentru o persoană care crede în schimbare și în „da, se poate” – bucuria și emoția întâlnirii cu o mulțime de copii și profesori din toată țara, care au adus plăcerea cititului în școala lor”, a scris Anca Tîrcă, pe contul său de Facebook, după prima lună a campaniei ”Toată școala citește”.

Imaginile din școli, surprinse în timpul activității de lectură, pot fi numite cu adevărat imagini de colecție. Vă prezentăm o parte dintre ele și școlile unde au fost realizate, în timpul primei luni de campanie:

Școala Gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului, Sibiu

Școala din Gura Râului s-a alăturat săptămâna aceasta campaniei ”Toată școala citește”. Elevii de gimnaziu și profesorii au ieșit în curtea școlii și s-au bucurat de ”pauza de lectură”, iar, de săptămâna viitoare, sunt așteptați să citească și colegii lor mai mici, aflați acum în vacanță.

Școala Gimnazială “Matei Basarab” Turnu Roșu, Sibiu

La Turnu Roșu, s-a dat start la citit în aer liber tot zilele trecute. Școala Gimnazială “Matei Basarab” s-a alăturat astfel campaniei inițiate de Anca Tîrcă, prilej pentru elevi și profesori de a petrece timp împreună și de a schimba, poate, impresii despre cărțile favorite.

Școala Gimnazială „Nichita Stănescu”, Baia Mare

Curtea școlii din Baia Mare prinde viață în fiecare pauză de lectură. Pe terenul de sport sau răspândiți în toate colțurile, sprijiniți de zidurile școlii, în picioare ori pe jos, elevii citesc. Și nu numai ei. Profesorii le sunt alături, iar, pe hol, femeile de serviciu se opresc și ele din activitate pentru câteva minute de lectură.

Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan”, Abrud, județul Alba

”10 minute cât 700 de vieți”. Așa a anunțat unul dintre profesorii școlii demararea campaniei ”Toată școala citește” la liceul din Abrud: ”De la Daria și Filip, până la doctorul Mitică, am lăsat cu toții deoparte lecțiile și, vreme de 10 minute, azi, la Liceul „ Horea, Cloşca şi Crişan”, Abrud, am citit. Ne dorim să devină pastila de lectură săptămânală. Am lăsat 700 de cărți să înceapă a-și depăna poveștile care, din acel moment, au devenit poveștile noastre. În 10 minute, am lăsat 700 de vieți să treacă de pe paginile cărților în mintea noastră. Mulțumim celei care a inițiat campania „Toată școala citește!”, d-na Anca Tîrcă. Reformă la firul ierbii sau… lucrurile mărunte sunt începutul marilor schimbări.”

Liceul Tehnologic din Cisnădie, Sibiu

Elevii de clasa a X-a și diriginta lor, Ioana Radu, profesoară de engleză, au dat startul campaniei ”Toată școala citește” în pauza mare, iar lor li s-au alăturat colegii din clasele a VIII-a și a V-a. ”Sperăm să ni se alăture toată școala și cititul să devină un obicei, să deschidem o carte în fiecare zi! Felicitări elevilor care au răspuns invitației! Made my day! <Orice călătorie începe cu primul pas>”, a scris pe Facebook profesoara Ioana Radu.

Școala Gimnazială Comișani, Dâmbovița

Școala din Comișani a fost prima unitate de învățământ din Dâmbovița care s-a alăturat campaniei ”Toată școala citește”. Elevii, profesorii, dar și secretara școlii ori femeile de serviciu de la școala din satul dâmbovițean se opresc din orice activitate și, timp de 15 minute, citesc.

Şcoala Gimnazială Ştirbăţ, Suceava

Zilele trecute, s-au alăturat campaniei și elevii claselor gimnaziale și profesorii de la școala din Știrbăț. ”Într-o frumoasă zi de toamnă, scăldată de razele gingașe ale soarelui, fiecare dintre noi și-a delectat sufletul prin lectură, preț de câteva minute. De săptămâna viitoare, ni se vor alătura și elevii din clasele primare!”, este mesajul de pe pagina de Facebook a școlii.

Gimnaziul „O.Pupeza”, satul Corbu, Republica Moldova

Este prima școală din Republica Moldova care intră în comunitatea „Toată școala citește”: ”Elevii, cadrele didactice și lucrătorii auxiliari din gimnaziul „O.Pupeza” s.Corbu, cu mult drag si entuziasm, ghidați de bibliotecara școlii, dna Natalia Coțofană, s-au alăturat campaniei „Toată școala citește”, inițiată de Anca Tîrcă. De fapt, elevii din gimnaziu au participat la o provocare inițiată de doamna bibliotecară înainte de a merge în vacanța de vară. Au fost îndemnați să participe la campania „Elevii din Corbu citesc o carte”, dedicată scriitorului I.Druță. În luna septembrie, au fost făcute totalurile, cei mai activi cititori au fost menționați. Astăzi am răspuns la o nouă provocare de a îndemna de la mic la mare să citească o carte, un ziar, o revistă, să redea prin desen cele lecturate.”

Școala Gimnazială Jina, Sibiu

Imagini foarte frumoase vin de la școala din Jina, unde toată lumea citește din data de 25 octombrie. Terenul de sport a devenit o bibliotecă în aer liber, unde profesorii și elevii își petrec timpul împreună, citind, iar copiii au creat și afișat un banner uriaș pe care scrie ”Toată școala citește”.

Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți, Suceava

Campania ”Toată Școala Citește” a fost demarată și la Școala „Bogdan Vodă” din Rădăuți. ”Am experimentat bucuria de a citi împreună, copii și dascăli, începând de la directori și continuând cu toți ceilalți din școală: secretare, contabilă, asistenta medicală, bibliotecara, chiar și vânzătoarea de la chioșc și femeile de serviciu… Regula? 10 minute în fiecare joi, de la orele 11.50 -12.00. Mulțumim pentru minunata idee doamnei Anca Tîrcă, specialist în educatie! Într-adevăr, „ideea se rostogolește” și DA, „schimbarea în educație începe (și) cu TINE!”, au scris reprezentanții școlii pe pagina de Facebook.

Școala Gimnazială Tilișca, Sibiu

Școala din Tilișca oferă alte imagini extraordinare din timpul campaniei ”Toată școala citește”. În curtea școlii ori pe terenul de sport, copiii și profesorii se bucură împreună de minutele de lectură. Alături de ei, și un vizitator…

Școala Gimnazială Aninoasa, Dâmbovița

Școala din Aninoasa a intrat în comunitatea creată de Anca Tîrcă de o săptămână. Citesc elevii, citesc profesorii, citește și femeia de serviciu. Pauza de lectură a prins viață în orice spațiu al școlii, atât în clase și pe holuri, cât și afară.

Școlile din Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus și Dobîrca, Sibiu

”Toată școala citește” s-a răspândit cu repeziciune în multe școli din județul Sibiu. La Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus și Dobîrca, elevii și profesorii s-au alăturat campaniei, luându-și o binemeritată pauză de lectură pe care o descoperim din nou în imagini foarte frumoase.

Şcoala Gimnazială Nr.2 FUNDENI-Dobroeşti, Ilfov

La școala din Fundeni-Dobroești, o săptămână din octombrie a început cu ”o veste bună de la firul ierbii”: se reia proiectul ”Toată școala Citește”. ”Perseverenţă în lectură! Continuarea proiectului educațional “Toată școala citește”! Începând cu data de 7 octombrie, timp de două săptămâni, în intervalul orar 10.05-10.20, 13.05-13.20, elevii, personalul școlii (director, profesori, secretar, contabil, îngrijitoare), precum și cei care ne vizitează, opresc orice activitate pe care o desfăşoară și citesc. Să nu uităm că proiectul, aflat la a doua ediție, a fost implementat în şcoala noastră de anul trecut, având la bază o idee lansată de d-na Anca Tîrcă, expert în educație”, au anunțat profesorii școlii.

Școala Gimnazială Frumosu, Suceava

”Toată școala citește” a ajuns și în comuna Frumosu din Suceava. Prinși în poveștile pe care le citesc, elevii se bucură de pauza de lectură, alături de profesorii lor. O provocare a lecturii, surprinsă în câteva imagini cu multe cărți și copii pregătiți să descopere o altă lume.

Școala „Ion Vâlceanu” Drăgotești, Gorj

Școala din Drăgotești s-a alăturat campaniei ”Toată școala citește” încă de la începutul lunii octombrie, de Ziua Educației. Prima pauză de lectură s-a desfășurat afară, pe iarbă.

Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea, Suceava

Timp de 15 minute, în fiecare zi de miercuri, de la ora 10.50, toată lumea citește și la liceul din Marginea – elevi, profesori, director, bibliotecar, femei de serviciu, administrator, secretar, contabil: ”De ce să citim? Deoarece, <Cu cât citeşti mai mult, cu atât afli mai multe lucruri. Cu cât înveţi mai mult, cu atât vei avea mai multe locuri în care să mergi.> – Dr. Seuss”, au scris profesorii pe pagina școlii.

SparkNews.ro a relatat deja poveștile școlilor din Rășinari (Sibiu), Vicovu de Sus (Suceava), Bilca (Suceava) și Bocșa (Sălaj) care s-au alăturat campaniei ”Toată școala citește”:

Fotografiile din acest articol sunt preluate de pe paginile de Facebook ale școlilor implicate în campanie, precum și de pe pagina ”Despre educație – la firul ierbii” și de pe pagina personală a specialistului în educație, Anca Tîrcă.

SparkNews.ro susține campania ”Toată școala citește”, inițiată de Anca Tîrcă, specialist în educație, și va continua să relateze poveștile școlilor care s-au alăturat acestui proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.