”Toată școala citește”, două luni de la lansare. Anca Tîrcă: O mulțime de copii frumoși și profesori entuziaști au adus plăcerea cititului în școlile lor

0
Toată școala citește, la Şcoala Gimnazială Axente Sever, Sibiu

Peste 80 de școli din întreaga țară s-au alăturat campaniei ”Toată școala citește”, inițiate de Anca Tîrcă, specialist în educație, în cele două luni de la lansare. La debutul proiectului, Anca Tîrcă spunea că „toată școala citește” este ”o modalitate de a trezi sau de a dezvolta gustul pentru lectură și de a forma obiceiul, rutina de a citi”, dar și un prilej de a crea ”sentimentul de apartenență la comunitatea școlii respective”. Reacțiile elevilor și mărturiile profesorilor dovedesc că aceste lucruri s-au întâmplat. La final de noiembrie, sunt școli care au ajuns în a opta săptămână de campanie, altele continuă să se alăture și, după cum spune Anca Tîrcă, totul e ”cu un pic de bine pe la firul ierbii”.

Anca Tîrcă a făcut un ”bilanț”, pe blogul său, al celor două luni de campanie. ”S-a terminat și a doua lună de campanie #toatășcoalacitește și azi avem așa – 84 de școli, 24 de județe, plus București și Republica Moldova. Sunt școli care au ajuns la a 8-a săptămână de citit. S-a citit prin clase, pe holuri, prin sala de sport, prin curtea școlii și pe terenul de sport, când vremea a fost frumoasă. Au citit copiii, profesorii, femeile de serviciu, secretarele, directorul, paznicul, administratorul și cine a mai fost prin școală. Altfel, e tot cu un pic de bine pe la firul ierbii și tot cu bucuria și emoția întâlnirii virtuale cu o mulțime de copii frumoși și profesori entuziaști din toată țara, care au adus plăcerea cititului în școlile lor”, a scris Anca Tîrcă, inițiatorul campaniei.

SparkNews.ro prezintă și în această săptămână imagini surprinse în școlile unde se derulează campania ”Toată școala citește”:

Şcoala Gimnazială Axente Sever, Sibiu

Școala din comuna Axinte Sever este una dintre numeroasele unități de învățământ din Sibiu care s-au alăturat campaniei inițiate de Anca Tîrcă. Într-un decor ce ne trimite în istorie, una dintre pauzele de lectură s-a bucurat de participarea elevilor și profesorilor din Bistriţa Năsăud, parteneri ai școlii într-un proiect.

Avenor College, București

Avenor College este prima școală privată din București care s-a alăturat campaniei ”Toată școala citește”. ”Avenor College a devenit pentru 10 minute o mare sală de lectură”, au scris reprezentanții școlii pe Facebook: ”Toți elevii și profesorii școlii au citit, alăturându-se proiectului „Toată școala citește”, inițiat de Anca Tîrcă, specialist în educație, care își propune să îi familiarizeze pe elevi cu lectura din plăcere și cu rost. Elevii și-au adus la școală cărțile preferate și s-au aventurat în universul poveștilor, iar cei mai mici dintre elevi, cei de la clasele pregătitoare și clasele întâi, au fost pe rând cititori și povestitori.”

Școala Gimnazială „Al.Vlahuță” Gugești, Vrancea

Elevii clasei I B de la Școala Gimnazială „Al.Vlahuță” din Gugești au pornit și ei în călătoria cititului, într-un proiect al cărui mesaj este „O carte citită, o comoară descoperită!

Școala Gimnazială Nr. 28 „Dan Barbilian”, Constanța

Școala din Constanța s-a alăturat campaniei pe 14 noiembrie. ”Timp de 15 minute, în fiecare zi de joi, a doua pauză, toată lumea din școală – elevi, profesori, secretar, director, personal de întreținere sau de pază – lasă orice activitate și citește (o carte, o revistă, un ziar, etc.)”, au transmis reprezentanții școlii pe rețeaua de socializare.

Școala Gimnazială Nr.1 Buntești, Bihor

La Buntești, unde vremea a fost frumoasă în această săptămână, s-a citit în curtea școlii. ”Copii isteți, frumoși și pasionați de lectură”, a scris unul dintre profesori pe Facebook.

Școala Gimnazială Plăvălari, Suceava

La școala din Plăvălari se citește în fiecare zi de miercuri pentru că ”de câte ori citești o carte, undeva în lume se deschide o ușă care lasă să intre mai multă lumină”.

Școala „Ion Creangă” Satu Mare

Școala „Ion Creangă” înseamnă, înainte de toate, interculturalitate, spun profesorii: ”Sunt multe lucruri care ne unesc chiar dacă o facem în limba română sau în limba maghiară. Ne bucurăm împreună, trecem obstacole împreună, copilărim împreună și, mai nou, citim împreună, pentru că Toată școala citește.”

Școala Gimnazială Racşa

La Rașca a fost a patra săptămână de campanie. Ziua de miercuri este dedicată pauzei de lectură, iar, zilele trecute, copiii au citit într-o atmosferă de sărbători.

Fotografiile din acest articol sunt preluate de pe paginile de Facebook ale școlilor implicate în campanie, ale profesorilor, precum și de pe pagina ”Despre educație – la firul ierbii” și de pe pagina personală a specialistului în educație, Anca Tîrcă.

SparkNews.ro susține campania ”Toată școala citește”, inițiată de Anca Tîrcă, specialist în educație, și relatează poveștile școlilor care s-au alăturat acestui proiect.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.