Petiție pentru eliminarea procentului de 30% dintr-o clasă și stabilirea unui prag de medie la acordarea burselor de merit

78

O petiție online prin care se cere eliminarea procentului de 30% și stabilirea unui prag de medie pentru acordarea burselor de merit a fost inițiată vineri, 1 septembrie. ”A acorda bursă de merit primilor 30% dintr-o clasă, indiferent de media generală obținută în anul școlar precedent, fără un barem de medie, nu va duce la ridicarea calității învățământului, a recompensei rezultatelor pe măsura muncii, acest criteriu va duce doar la mediocritate”, se arată în petiție.

UPDATE Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost publicată în Monitorul Oficial. Detalii aici.

UPDATE (12 septembrie) Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost trimisă spre publicare în Monitorul Oficial. Ministerul Educației: Bursele de merit se vor acorda pentru 30% din elevii din fiecare clasă, cu posibilitatea extinderii listei de beneficiari pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50.” Detalii aici.

UPDATE Elevii care au media peste 9.50 vor primi burse de merit. Ministrul Educației, Ligia Deca: ”Îi vom prinde pe toți cei care au peste 9.50, cum a fost anul trecut, dar vom acorda burse de merit și pentru primii 30% din clasă.” Detalii aici.

UPDATE Până luni, 4 septembrie, ora 8.00, petiția a fost semnată de 2.100 de persoane. Petiția poate fi semnată aici.

”Solicităm modificarea art. 108 alin. 12 punctul a) prin eliminarea procentului de 30% și stabilirea unui prag de medie la acordarea burselor de merit” este petiția lansată pe petitieonline.com, care a strâns, până la publicarea acestui articol, aproape 180 de semnături.

  • Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede la art. 108, alin. 12, punctul a), că bursele de merit se acordă pentru ”minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru”.
  • Proiectul metodologiei de acordare a burselor școlare, lansat în consultare publică de Ministerul Educației, stabilește că bursele de merit se acordă pentru ”30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale, cu condiția să nu fi acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior”. ”Bursele de merit (…) se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele. Pot primi bursă de merit doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul școlar anterior, în condițiile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023”, se mai arată în proiectul metodologiei.

”A acorda bursă de merit primilor 30% dintr-o clasă, indiferent de media generală obținută în anul școlar precedent, fără un barem de medie, nu va duce la ridicarea calității învățământului, a recompensei rezultatelor pe măsura muncii, acest criteriu va duce doar la mediocritate. Legea trebuie să fie dreaptă și nu poate să creeze discriminare. Art. 108 alin 4 din Legea învățământului definește bursa de merit ca reprezentând o formulă de stimulare a performanțelor elevilor. În contextul actualei legi, vă întreb unde este stimularea performanțelor pentru elevul cu media generală 9,50?”, se precizează în textul petiției inițiate de Ruxandra – Mihaela Pană, reprezentantul părinților în Consiliul de Administrație al Colegiului Național Sf. Sava din București.

Ce spun semnatarii petiției:

  • ”Sunt clase in anumite licee unde un copil cu media 9,50 nu va lua bursa pentru ca sunt alti 30% cu medii intre 10 si 9,50. In schimb, in alte licee, cu media 7 se va lua bursa pentru ca se incadreaza in cei 30%. Unde este corectitudinea?”
  • ”Este absolut jignitor și lipsit de dreptate ca un copil cu media 9,75 sa nu aibă bursa de merit pentru că nu se încadrează în primii 30%, iar altul cu media mult mai mică sa primească bursa de merit! Nu putem promova mediocritatea și să ne batem joc de elite! Sa nu recunosti meritocrația, inseamna sa gonești din aceasta țară toate elitele. Nu îi împiedică nimic pe cei care au medii mici sa ia note mult mai mari! Se afla la liceele unde au intrat pe baza mediilor, criteriile sunt aceleași pentru toți!”
  • ”Este inechitabil ca elevii unor școli/licee de top, în cadrul cărora cea mai mică medie la clasă este peste 9.00 să nu ia bursă, în timp ce în alte unități de învățământ, elevi cu media mult mai mică (7, 6) să se încadreze la categoria <bursă de merit>.”
  • ”Trebuie încurajată performanta. Menținerea procentului de 30% creează inechitati în defavoarea elevilor cu adevărat merituoși.”
  • ”Bursa de merit răsplătește copii merituosi, pentru alte categorii sunt alte tipuri de ajutoare, gen bursele sociale!”
  • ”Nu sunt de acord ca un copil care munceste, cu medii între 9 și 10, sa nu primească bursa, iar un copil slab la învățătură, cu medii între 5-6, sa primească bursa de merit. Sau copii cu aceeași medie de la clase sau scoli diferite, unul sa primească bursa, iar celalalt nu. Este discriminare!!!!!”
  • ”Este aberant să acorzi bursă de merit fără un prag de medie. De ce îi spune bursă de merit? Ce promovăm, elevii foarte buni sau elevii mediocri?”
  • ”Consider că acordarea de bursă a primilor 30% de elevi ai unei clase este o măsură incorecta fata de elevi, care nu face decât să înrăutățească sistemul de învățământ. Spre exemplu, cu o medie de 9 70 nu pot primi bursa de merit, in timp ce în alte instituții de învățământ se poate obține bursa și cu o medie mult mai slabă, de 8.50 de exemplu, doar pentru că nivelul clasei este mai scazut, astfel, nu exista corectitudine și o astfel de măsură este total absurdă.”
  • ”Vreau bursa! Sunt in cea mai buna clasa din tara si mi se pare inacceptabil ca un elev bun, ce are media 9,75 sa nu primeasca bursa, iar alti copii cu media 6 din licee slabe sa o obtina! Ar fi total nedrept!”
  • ”Sunt indignată de lipsa unor argumente viabile care sa motiveze schimbările propuse. E absurd să se păstreze denumirea bursei că fiind „de merit” ….unde este meritul acordării bursei pt elevi cu medii cu mult sub 9.50 și stabilirii nemerituozitatii altora care obțin medii f mari muncind din greu, dar care nu se afla între primii 30%???”
  • ”Nu mi se pare echitabil și corect ca bursa de merit să fie acordată pe baza unui procent, ci în funcție de medie, fiindcă există posibilitatea ca un elev cu media peste 9.50 dintr o clasă să nu ia bursa, iar altul din alta clasă să ia bursă chiar cu media 8.00. Este doar un exemplu acesta, printre multe altele. Copiii trebuie să fie încurajați pentru performanță și nu frustrați.”

Potrivit Legii învățământului preuniversitar, cuantumul minim al burselor școlare în anul școlar 2023-2024 este următorul:

  • bursa de merit — 450 lei/lună;
  • bursa socială — 300 lei/lună;
  • bursa tehnologică — 300 lei/lună. 

Cuantumul lunar al burselor de excelență olimpică I/internațională și II/națională este diferențiat în funcție de nivelul distincției obținute:

    • pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acesteia;
    • pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acesteia;
    • pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acesteia;
    • pentru mențiune, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acesteia;
    • bursa de excelență olimpică II/națională este în cuantum de 700 lei/lună și poate fi actualizat, anual, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației, la propunerea CNFÎP.

Citește și:

78 COMENTARII

  1. Sunt de acord cu sustinerea petitiei impotriva acestui proiect de modificare a acordarii burselor de merit.
    Este absurd ca elevii care muncesc si invata sa nu primeasca nimic in favoarea celor care nu au aceleasi merite.
    Este normal sa existe o medie general valabila pentru toti elevii din Romania, medie la care pot ajunge daca invata toti copiii din tara !

  2. Bine punctat in articol. Cum ii explici unui copil ca din pacate cu 9,70, 9,80 nu se incadreaza la,, bursa de merit”, dar un prieten de-al lui de la o alta unitate de invatamant cu media 7 ia bursa,, de merit”. Stiu, vor spune ca un copil nu pentru asta invata, dar nu se gandesc ca ii frustreaza?!?!?. Nu stiu cui ii vin ideile acestea😡😠😱
    .

    • In sectorul 6 procentul stabilit de Ciucu este de 10%. Copil de 9,99 la Moisil ia 100 lei iar cei din Asachi 500 lei, de exemplu. Acesta este nivelul celor care conduc.

  3. Susțin petiția! Total de acord cu faptul că acest criteriu este incorect,discriminator și frustrant pentru copiii care muncesc pentru a obține rezultate foarte bune la învățătură.

  4. Sunt de acord cu sustinerea petitiei impotriva acestui proiect de modificare a acordarii burselor de merit.
    Este absurd ca elevii care muncesc si invata sa nu primeasca nimic in favoarea celor care nu au aceleasi merite.
    Este normal sa existe o medie general valabila pentru toti elevii din Romania, medie la care pot ajunge daca invata toti copiii din tara !

  5. Bună ziua!
    Sunt de acord cu sustinerea Petiției pentru eliminarea pragului de 30% pentru acordarea burselor. Nu este corect sa se acorde bursa unui elev cu medie mica care nu munceste, iar unui elev care munceste si a obtinut media peste 9.50 sa nu primeasca bursă.

  6. Bursa de merit ar trebui acordata pentru medii de la 9,50 in sus. Cea de studiu de la 7 la 9, 50. Cele sociale sa se acorde pe baza de venit/ membru dar acordarea lor sa fie conditionata de nr de absente/ luna care sa fie sub 10 nemotivate sau 10 motivate ca retinut de familie sau invoit sau 30 motivate medical. Copiii care provin din familii cu venit scazut primesc si 500 lei pe card pentru rechizite plus ajutoarele date de primarii etc asa ca primesc bani mai multi decat alti copii si se vede ca de cele mai multe ori degeaba. Sa se scrie in lege ca daca a ramas repetent din cauza absentelor nu va mai primi bursa in tot ciclul primar sau la gimnaziu.

  7. Lucrurile sunt mult mai grave fata de o prima lectura.
    un exemplu elocvent ar fi urmatorul:
    la evaluarea nationala elevii cu medii peste 9.50 au optat pentru liceele foarte bune,de prestigiu din tara.70% dintre aceștia nu vor lua bursa de merit dar mediocrii intrati în licee care în majoritatea cazurilor nu au luat bacalaureatul(in anii anteriori) vor beneficia (30 %) de aceasta bursa!!!
    bursa de merit nu este o bursa sociala, nici măcar o pomana electorala ci o recunoaștere a valorii și a meritului unui elev.
    Ca sa nu mai vorbim ca legea este total ilegala(orice modificare ar trebui făcută cu respectarea unei condiții pentru viitor-anul școlar 2024-2025 și nu pentru trecut.
    Ce vina au elevii care au muncit un an întreg sa atingă acest prag de 9.50 iar acum nu au ce sa mai facă sa treacă de regula 30%

  8. buna ziua, sunt de acord cu petiția. Am muncit tot anul sa imi iasa 9,57 si acum sa aflu ca nu mai iau bursa din cauza idioțeniei astea. Lasati pragul de 9,50 ca sa nu mai existe discriminare intre elevi

  9. părerea mea ar trebui introdusa și media până la care se poate lua bursa de mărit dar și un procent din numărul total al elevilor din școală. Am văzut atâtea discuții cu media de Admitere la EN. Daca vă uitați la acest așa zis examen , la matematică majoritatea au luat peste 5 deoarece e test grila trei sferturi din examen. Deci șansă că să copieze de la cel din fata este de peste 80%. Nu contest corectitudinea asistenților, dar este foarte ușor ptr elevi de a vedea răspunsurile la cel din fata. Eu mai degrabă aș fi de acord cu admiterea ptr toate liceele nu cu evaluare națională , iar daca nu reușește la acel liceu să fie repartizat la cele care au rămas locuri. Era acea admitere la liceu , prin anii ‘ 90 până prin 2000. S-a renunțat la ea tot din cauza părinților nemulțumiți . Acum vad și ei că totuși e buna admiterea efectivă, nu aceasta pseudoexamen…

  10. de acord cu petiția
    nu se schimbă regulile așa de dragul schimbării
    după un an de muncă să fii nedreptățit doar pentru că ești la cea mai bună clasă din oraș… cu părinți ce au venit sub media pe economie

  11. Sustin petiția! Este incorect, cine a putut gandi asa ceva?!… Sunt clase cu copii foarte buni, poate 50-70 % cu medii mari, cum pot fi dezavantajați fata de alti elevi, din clase mai putin performante??… Fie ca sunt din aceeași școală, fie ca nu… Un prag minim, care se respecta la nivel național, daca doriti motivarea tuturor elevilor! Altfel e la ghici, ca la ruleta, pe baza de noroc, mai mult decât performanta… Mulțumesc!

  12. De acord cu petitia, nu incurajez concurenta intre copii de a fi in 30% , ci competitia cu tine insuti de a avea un prag pentru medie. Mai tarziu ne miram de ce nu stiu sa colaboreze si sa lucreze in echipa.

  13. De acord ! Nu este corect ca un copil cu media 9,53 intr-o clasa buna sa nu primeasca bursa ! Copilul meu este in aceasta situatie si stiu cat a tras pt aceasta medie iar acuma sa nu primeasca bursa ! Dezamagitor pt copii !!!

  14. Este un criteriu pe care nu l ar putea propune decât o persoana josnica precum ministresa . Așa cum a cedat si profesorilor, fără ca să impuna criterii de performanță la majorarea remunerației, asa a gândit si aceasta departajare, cu o logică sub mediocră. Cum să se mai numească DE MERIT bursa pe care ar obtine o un elev cu media generala 6 sau chiar mai puțin? Numește o Bursa de Sprijin, de Încurajare….de orice altceva, dar nu DE MERIT!
    Elevii care au medii peste 9 chiar au muncit pt asta, cu sau fara ajutorul orelor particulare, sunt acei copii care o fac de dragul performanței și a conștiinciozitatii. Sunt aceia care și fără să existe această bursă, tot așa ar fi acționat. Dar dacă exista, de ce să nu o obțină, să fie mândri că rezultatele lor sunt recompensate financiar? In atare condiții ne mai întrebăm de ce ne pleacă tinerii din țară?
    Va rămâne numai mediocritatea, că oricum ȚARA NE VREA PROȘTI și ușor de manipulat!

    • Nu cred ca un elev cu media 5-6 va lua bursa de merita. Trebuie sa fii si prezent la ore si sa ai si media la purtare 10. Eu in liceu nu imi aduc aminte sa fi existat un astfel de caz. Atata timp cat nu exista un studiu care sa ne arate acest lucru…….Cum ar fi daca ar zice 30% din clasa si media 9.50???

  15. Bursa de performanta a fost tăiată,știți cati părinți împreună cu bunicii fac sacrificii ca copilul lor (nepotul) sa ajungă la pragul performantei….dar se pare ca statul nu ajuta cu nimic .Rușine de asta a scăzut natalitatea bani sunt numai pentru cei ce au funcții înalte .

  16. Sunt de acord cu petiția.Copilul meu are media 9,67 și nu se încadrează în cei 30%(6 copii),el fiind al optulea in funcție de medie.,deci nu va lua bursă.Nu este corect să demoralizezi copiii în felul acesta .Ei chiar muncesc pentru rezultate bune.

  17. Din pacate nu sunt de acord cu o asemenea petitie. Am 43 de ani si imi aduc aminte cum la liceu profesorul de fizica ne zicea ca 10 il ia doar Dumnezeu, 9 profesorul si restul elevii. Am fost al doilea ca medie din clasa si am luat locul 3 la finalul anului ca nu m-am incadrat in medie……foarte frustrant si demotivational. Si eram la cel mai bun liceu din Tulcea la mate-fizica de unde am ajuns medic dentist!
    Atata timp cat arbitrul, profesorul este diferit si evaluarea va fi diferita. Daca nota maxima a profesorului este 8 poti tu sa vii din orice clasa cu 9.50. Si daca dai peste vreo 2 profesori din astia….s-a zis media ta 9.50!

  18. Petiția este nefondata, având în vedere faptul ca pragul de 30% se poate depăși în condițiile în care, într-o clasa, mediile peste 9,50 sunt în procent mai mare!

    Citiți Legea!
    Niciun elev cu media peste 9,50 nu va rămâne fără bursă de merit!

  19. Cu toată extinderea acestui procent, doi copii cu media 9,47, respectiv 9,42, (ultimii din clasă) nu vor lua bursă de merit. Se vor uita la ceilalți, inclusiv la clasele unde mediile nu sunt așa mari, însă elevii se încadrează în procentul de 30% și cu nota 8…

  20. Sunt părinte și trec cu copilul printr-o situație asemeni altor sute poate chiar mii de parinti .A câștigat un premiu 3 la un concurs internațional de pictură recunoscut de Ministerul Educației și alte 3 premii la nivel național dar nu va lua bursă. Am făcut eforturi financiare enorme să poată merge în țară la concursuri și a sacrificat zile și nopți pentru a-și urma visul,dar totul s-a năruit.Nulitatile cu medii de 1,43 vor lua burse de merit ,care merit că nu mai inteleg,iar acești copii pentru care bursa era o răsplată pentru tot efortul depus,nu.Sunt recunoscute doar olimpiadele ,nu și celelalte concursuri, cum este posibil?Trebuie să fie corectată această nedreptate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.