Criteriile de acordare a burselor se vor schimba. Liga Deca: Ne dorim ca bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase

0

Ministerul Educaţiei vrea să modifice de anul viitor criteriile de acordare a burselor, după ce anul acesta aproape 8.500 de elevi cu medii sub 5 primesc bursă de merit. Ligia Deca a anunţat că se va introduce un prag de medie pentru bursele de merit şi că va apărea un nou tip de bursă: ”bursa de reziliență”. 

Potrivit Ligiei Deca, bursa de reziliență se va acorda elevilor care ”reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă”, iar în procentul de 30% dintr-o clasă ar urma să se încadreze și elevii cu burse de merit, și cei cu burse de reziliență.

”Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat, împreună cu performanța la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă. Ne dorim ca, în mod cumulat, bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase. (…) Valoarea va fi discutată odată cu bugetul de anul viitor”, a declarat, marți, ministrul Educaţiei.

Conform datelor furnizate în noiembrie de Ministerul Educației, 8.494 de elevi care au medii sub 5 beneficiază de burse de merit, dintre care 5250 de elevi au medii cuprinse între 4 și 4.99, 2382 de elevi – medii între 3 și 3.99, 704 elevi – medii între 2 și 2.99 și 158 de elevi – medii sub 2.

  • Potrivit Legii învățământului preuniversitar, bursele de merit se acordă ”pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru”.
  • Metodologia-cadru de acordare a burselor stabilește că beneficiază de burse de merit primii 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale sau a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional la clasa a IX-a, precum și toți elevii care au medii mai mari sau egale cu 9.50. În plus, la clasa a IX-a, pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, dacă procentul de 30% dintr-o clasă nu este acoperit de elevii înscriși pe baza mediei de admitere.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.