Mihai Botezatu este în clasa a XI-a, a scris scenariul și regizează filmul. Ioana Vlădescu, elevă în clasa a X-a, este actriță. Alături de alți colegi de la Liceul Teoretic ”Ion Barbu” și de profesorul lor de educație vizuală, au pornit filmările sâmbăta trecută. ”Colivia” este un film despre libertatea de exprimare, în care liceenii fac o paralelă între comunism și democrația în care trăim. Mesajul pe care ei vor să îl transmită către cei din generația lor este să nu rămână închiși într-o ”colivie” și să-și exprime opinia. Primele cadre au fost trase la Mihai acasă, cu două camere video mai vechi, iar filmările vor avea loc și în școală, dar și în afara Bucureștiului. Elevii se ocupă în totalitate de realizarea filmului, de la regie, imagine și interpretare până la lumină, sunet, machiaj și montaj, și au încredere că va fi un film reușit. Ce au nevoie și își doresc: echipamente mai performante și un buget pentru a-și duce proiectul până la capăt.
Ideea realizării unui film i-a aparținut profesorului Cristian Tănase. Le-a propus elevilor acum un an, iar primele detalii le-au stabilit în gara din Brașov, când se întorceau dintr-un teambuilding. Împreună au decis atunci ca filmul să surprindă perioada comunistă și prezentul, democrația.
Mihai Botezatu (foto), elev în clasa a XI-a la Științe ale naturii, este cel care a scris scenariul. Cocheta cu scrisul de mai multă vreme. A creat scenete, poezie, proză și a acceptat provocarea profesorului, chiar dacă subiectul comunismului nu este unul ușor. ”Mihai este foarte creativ. Am descoperit cât de bine și frumos scrie la Clubul de Jurnalism din cadrul liceului. Atunci am văzut ce talent are, deși este un paradox. Anul trecut, a participat la Olimpiada Națională de Chimie, dar în același timp îi place să scrie”, spune Cristian Tănase.
Colivia: trecut și prezent
Înainte de a scrie scenariul, Mihai s-a documentat. A citit cărți, articole, a vizionat filme despre comunism, documentare și a discutat cu istorici și profesori de istorie pentru a înțelege cât mai bine acea perioadă, tema abordată fiind libertatea de exprimare și dreptul la opinie.
”Acesta este main focus-ul filmului. Filmul va avea două părți, una în perioada comunistă și una în prezent. În prima parte, perioada comunistă, arătăm niște tineri, cam de o vârstă cu noi, care se confruntă cu problemele sistemului, în sensul că nu se pot exprima și acolo este o întreagă dramă. Apoi facem o paralelă cu ceea ce se întâmplă în prezent și arătăm că ne chinuim poate la fel de mult, în primul rând prin indiferență. Este o problemă foarte mare în exprimarea elevilor din ziua de astăzi și încercăm să prezentăm dramele din ambele perioade despre exprimare și, până la urmă, lupta pentru a te exprima”, precizează Mihai.
În comunism, oamenii erau cenzurați și, practic, ”stăteau într-o colivie”, explică profesorul Cristian Tănase metafora din titlul filmului, ”am ajuns în democrație și deși avem libertatea care se datorează oamenilor care au luptat în ’89, am început să fim indiferenți, să ne autocenzurăm și să rămânem în aceeași colivie în care eram și în perioada comunistă, chiar dacă avem ușa deschisă.”
În scrierea scenariului, Mihai s-a inspirat din experiența personală, iar mesajul filmului este un îndemn către cei din generația lui de a-și exprima opiniile. ”Când am început liceul, eram destul de timorat, dar cu ajutorul proiectelor la care am participat și al unor oameni care au fost acolo pentru mine și m-au ascultat, am început să mă deschid. Cred că, în final, concluzia filmului este: <Merită să lupți să îți exprimi opinia>”, spune elevul în clasa a XI-a.
Prima filmare
Scenariul a fost finalizat în decembrie anul trecut, iar la sfârșitul lui ianuarie au avut loc interviurile. S-au înscris undeva la 40-50 de elevi, din care au fost selectați actorii, directorul de imagine, 2-3 asistenți și toți ceilalți membri ai echipei tehnice. În total, sunt aproape 30 de elevi implicați în proiect, din toate clasele, IX-XII, de la toate specializările – Mate-info, Științe ale naturii, Științe Sociale.
Filmările au debutat sâmbătă, 9 februarie, și au avut loc acasă la Mihai, regizorul. ”În prima zi de filmări, am văzut că putem funcționa ca o adevărată echipă. Au fost mulți elevi, pentru că avem de la luminiști, cameramani, sunetiști, asistenți de platou până la machiaj și fotograf de platou”, declară Cristian Tănase. Liceenii au folosit la filmări două camere, un Canon și un Nikon, modele de prin 2017. ”Funcționează, asta este important, dar ne-am dori mai mult dacă am avea de unde”, subliniază Mihai.
În această perioadă, profesorul Cristian Tănase încearcă să atragă sponsori și speră ca elevii săi să fie ajutați: ”Trimit e-mailuri către diferite companii să vedem dacă cineva vrea să ne sponsorizeze, să se alăture acestei inițiative. Elevii își doresc foarte mult să realizeze acest proiect. În prima zi de filmări erau acolo, foarte implicați, a fost o adevărată echipă de filmare. Avem nevoie de sponsori pentru echipamente, pentru unele deplasări, pentru că vom avea și filmări în Predeal. Așa este gândit scenariul și vrem să filmăm la o pensiune din Predeal.”
De la Mate-info la Teatru-Film
Ioana Vlădescu (foto), elevă la Mate-info, are rolul principal în partea a doua filmului, cea legată de prezent. Face teatru de 2 ani, dar acesta este primul rol pe care îl joacă. Pentru ea, prima zi de filmări a fost ”puțin provocatoare”.
”Prima secvență filmată a fost destul de complicată pentru că nu eram deloc în personaj. Mihai mi-a explicat exact ce vrea ca eu să fac și am reușit până la urmă. Consider că ne-am descurcat foarte bine, am filmat tot ce ne-am propus și a ieșit așa cum trebuia”, povestește Ioana.
Deși este elevă la Mate-info, mărturisește că filmul în care joacă a pus-o pe gânduri dacă să meargă spre Teatru – Film, după liceu. Rolul ei a fost unul foarte disputat, iar vestea că ea l-a primit a surprins-o. ”Nu m-am gândit nicio secundă că am mari șanse să îl obțin. Când m-au sunat, eram în șoc, pur și simplu”, spune Ioana. ”Am stat într-o sâmbătă, în ianuarie, 13 ore în liceu, ca să îi intervievăm pe toți candidații. Pe rolul Ioanei a fost o bătălie mare. Foarte multe fete l-au vrut, dar ea a fost cea mai bună”, completează Cristian Tănase.
Când va fi lansat filmul
”Colivia” va fi un film de o oră, poate mai mult, iar lansarea ar urma să aibă loc cel mai devreme în vară: ”Inițial, noi ne-am propus să îl lansăm în luna mai, dar tindem să credem că este un termen mult prea scurt. Sperăm să terminăm de filmat până la sfârșitul anului școlar și îl vom lansa în perioada următoare, cel târziu în toamnă”.
Profesorul se gândește să organizeze un eveniment de lansare pentru ca filmul să fie văzut de cât mai mulți oameni. ”Îmi doresc să închiriez o sală de spectacole sau de cinema astfel încât să poată veni cât mai multă lume, copii, părinți, profesori și oricine dorește. Este un film făcut de elevi – elevii joacă, elevii filmează, elevii vor monta, nu vom apela la un montaj extern – și vrem să vadă toată lumea că școala românească poate să producă și altceva, în afară de ceea ce se arată la știri, și că elevii pot să facă lucruri interesante. În momentul de față, mă simt cel mai fericit profesor pentru că am niște elevi minunați”, declară profesorul.
În film vor juca și profesori, chiar în roluri de profesori, atât în perioada comunistă, cât și în prezent. Un ”mic rol” a primit inclusiv profesorul din proiect, Cristian Tănase, care predă educație vizuală și susține două opționale la clasele a XI-a și a XII-a – ”Comunicare și Public Speaking” și ”Managementul emoțiilor”. Filmările vor avea loc și în școală, proiectul fiind realizat cu acordul conducerii liceului, și pentru a nu afecta programul școlar al elevilor, se va filma în zilele de sâmbătă și mai mult în vacanță.
Cei care vor să creadă în visurile unor copii…
”Chiar dacă poate inițial a părut o joacă, am văzut seriozitatea și dorința elevilor de a realiza acest film. Este un proiect care ne va uni foarte mult. Îmi aduc aminte de prima zi de filmări când Răzvan, directorul de imagine, elev în clasa a XII-a, spunea mereu: <Suntem o echipă, ce îmi place că lucrăm într-o echipă! Avem sunetist, luminist, suntem o echipă!> Era foarte entuziasmat și m-a încărcat cu energia lui… Acum urmează partea cea mai grea, să putem să terminăm filmul, să ne găsim sponsori și ne dorim să vină alături de noi cei care vor să creadă în visurile unor copii, care vor să creadă în noi, pentru că un astfel de proiect poate fi, într-adevăr, un film bun”, mai spune Cristian Tănase (foto).
În perioada următoare, un regizor se va întâlni cu liceenii pentru sfaturi și lucruri pe care ei le pot învăța, iar faptul că filmul este un proiect la care ei muncesc cu toată seriozitatea este punctat de Mihai: ”De multe ori, când apar articole despre elevi, în mare parte tonul este: <Este bine că fac și ei… Încearcă și ei ceva…> Cum văd eu lucrurile: ne-am adunat o echipă cu experiență, ne-am format o idee care are o bază puternică și suntem dispuși să punem foarte multe resurse și timp în acest proiect. Nu văd proiectul acesta de tipul <Încearcă și ei> și văd ceva de tipul <Fac ei>. Consider că o să iasă ceva super-super tare.”
Sursa foto: Arhiva personală – prof. Cristian Tănase
Citește și:
- Voluntari în Africa. Liceenii de la ICHB au strâns bani pentru construirea unei fântâni la o școală cu peste 3.500 de elevi, unde nu exista nicio sursă de apă
- Scriitoare la 14 ani. Liliana, elevă într-o comună din județul Vrancea: „Mă voi opri din scris când va rămâne planeta fără hârtie și cerneală”
- Scrisoarea unor liceeni pasionați de robotică. Elevii din Ștei au nevoie de ajutor pentru a-și transforma visul în realitate: „Orice susținere ne-ar fi de mare folos”