Ligia Deca: Ne gândim la un prag de medie pentru bursa de reziliență/ Scopul acestei burse este motivarea celor mai buni copii din fiecare clasă

0

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit, într-o emisiune la PRO TV, despre schimbarea metodologiei  de acordare a burselor pentru elevi, începând din anul școlar următor. Astfel, pe lângă bursele de merit, vor fi acordate și burse de reziliență, cu ”scopul motivării copiilor din fiecare clasă, a celor mai buni copii din fiecare clasă”. ”Ambele tipuri de bursă să însemne că nu ai absențe, adică să introducem condiția de absențe”, a spus ministrul Educației.

Ligia Deca a explicat că problema acordării burselor de merit elevilor cu media sub 5, în acest an școlar, apare ”exclusiv la clasa a IX-a, pentru că acolo se face distribuția în funcție de Evaluarea Națională”. ”Dacă am fi luat media de la clasa a VIII-a – deși ar fi fost inechitabil, pentru că media de la clasa a VIII-a era dată de profesori din școli diferite, din clase diferite – lucrurile n-ar mai fi arătat așa”, a precizat ministrul Educației.

În acest context, Ligia Deca a arătat că ”ceea ce vom face la începutul anului următor este ca, pe baza feedbackurilor venite, să punem în dezbatere niște modificări la metodologia de burse pentru anul viitor”.

”Asta înseamnă ca ceea ce avem acum – 30% dintre copii primesc bursă de merit –  să fie separat în două categorii: bursa de merit, pentru că înțeleg că societatea își dorește o definiție mai strictă a noțiunii de merit. Și atunci să mergem pe o concursuri, olimpiade, plus medii peste 9,50 – copiii cu rezultate foarte bune – și să existe o altă bursă, bursa de reziliență, care să aibă scopul motivării copiilor din fiecare clasă, a celor mai buni copii din fiecare clasă.

Ambele tipuri de bursă să însemne că nu ai absențe, adică să introducem condiția de absențe. Până acum era satisfăcută cu media la purtare. Dar având în vedere că media la purtare se acordă la sfârșit de an, avem nevoie de o condiție suplimentară și, de asemenea, ne gândim și la un prag de medie pentru această bursă de reziliență, cea acordată celor mai buni copii din clasă, în procentul de 30%, minus cei care au bursă de merit. Am luat în considerare feedbackul, o să facem aceste modificări și ele vor fi valabile, evident, în anul școlar următor.

O să le punem în dezbatere publică pentru că, înainte de a face orice modificare, vrem să ne asigurăm că toți cei care trebuie să aibă un cuvânt de spus – profesorii, elevii, experții –  reușesc să aibă acest cuvânt”, a declarat ministrul Educației.

Citește și: Criteriile de acordare a burselor se vor schimba. Liga Deca: Ne dorim ca bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.