Ministrul Educației: La acest moment, avem aproximativ 80 de copii și cadre didactice în carantină, la domiciliu. Nu avem de ce să interzicem simulările

0
Foto: gov.ro

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, într-o emisiune la Realitatea PLUS,  că aproximativ 80 de copii și cadre didactice care au fost Italia sau în alte state sunt la momentul acesta în carantină, la domiciliu. Ministrul a venit cu noi explicații pe tema deplasărilor în străinătate, spunând că ministerul nu a interzis aceste deplasări și că ”decizia este la nivelul unității de învățământ, a cadrului didactic, a părintelui”. ”Le-am recomandat să limiteze pe cât posibil expunerea copiilor în excursiile pe care aceștia le-au programat în străinătate. Ministerul Educației nu le-a interzis”, a adăugat ministrul. Întrebată despre simulările naționale din luna martie, Monica Anisie a arătat că ”nu putem interzice simulările pentru că nu avem, la momentul acesta, de ce să interzicem.”

”La acest moment, avem aproximativ 80 de copii și cadre didactice în carantină, la domiciliu izolați, pentru că s-au întors fie din Italia, fie din alte state și am luat această măsură pentru că am considerat că este mai bine să stea o perioadă acasă pentru că și Ministerul Sănătății sau Direcția de Sănătate Publică au recomandat acest lucru.

Duminică seară, s-au întors din Italia cadre didactice și elevi care fuseseră în excursie și s-au luat toate măsurile necesare ca aceștia să se întoarcă acasă cu bine și să stea la domiciliu 14 zile, așa cum a recomandat Ministerul Sănătății. (…)  Eu am luat legătura și cu coordonatorul excursiei, o doamnă profesoară din județul Alba, totul este bine, copiii sunt bine, sunt la domiciliu, dacă au nevoie de ceva sună la medicul de familie, sună la 112. Deci nu este niciun fel de problemă la momentul acesta. (…) Doar copiii stau acasă, din informațiile pe care Ministerul Educației le are (n.red. – nu și părinții). Am discutat cu domnul ministru al Sănătății astăzi, care a venit la Ministerul Educației, și orice situație pe care o identificăm la nivelul unităților de învățământ o vom comunica și noi imediat la Ministerul Sănătății. Este important pentru acești copii să fie în cadrul familiei”, a declarat Monica Anisie, la emisiunea Jocuri de Putere, la Realitatea PLUS, moderată de Marinela Mititelu și Costi Rogozanu.

Întrebată dacă nu era normal ca întreaga familie să fie în carantină, ministrul a spus: ”Aici este decizia Ministerului Sănătății și a Direcției de Sănătate Publică. Nu se poate pronunța Ministerul Educației asupra modului în care au decis autoritățile competente în domeniu.”

În ceea ce privește măsura de limitare, suspendare sau anulare a deplasărilor în străinătate, Monica Anisie a arătat că ministerul a făcut o recomandare, nu a interzis: ”Noi am dat o notă în teritoriu și le-am sugerat colegilor noștri profesori din unitățile de învățământ să fie atenți și să ia decizia împreună cu părinții, dacă mai pleacă sau nu mai pleacă. Adică le-am recomandat să limiteze pe cât posibil expunerea copiilor în excursiile pe care aceștia le-au programat în străinătate. Dacă însă, au programat excursia și vor să meargă, merg, își desfășoară activitatea acolo unde își doresc, dar când se întorc trebuie să anunțe Direcția de Sănătate Publică. Asta a fost recomandarea ministerului: ca pentru orice situație să anunțe Direcția de Sănătate Publică din județul respectiv. De aceea, fac un apel la calm pentru că, până la momentul acesta, știm foarte bine, că nu există în România niciun caz confirmat de coronavirus.”

Ministrul a insistat că Ministerul Educației a făcut o recomandare ca elevii să nu meargă în zonele de carantină, dar ”nu pot să interzic eu acest lucru”: ”Decizia este la nivelul unității de învățământ, a cadrului didactic, a părintelui.”

Pe de altă parte, Monica Anisie a anunțat că, în cursul zilei de marți, a primit la minister o delegație a operatorilor din turism care a vrut să știe de ce ”Ministerul Educației a interzis” deplasările în străinătate, pentru că foarte mulți profesori au renunțat la excursii, iar părinții cer banii înapoi: ”Ministerul Educației nu le-a interzis. Scrie clar acolo: recomandăm limitarea acestor expuneri publice, nu numai excursii. Acolo am dat exemple și de organizarea de simpozioane, de vizite la muzee ș.a.m.d.”

Monica Anisie a mai precizat că a solicitat inspectoratelor școlare să comunice Ministerului Educației toate deplasările care urmează să aibă loc în străinătate în perioada următoare. ”La momentul acesta, totul se desfășoară normal. Nu avem o situație unde anume s-au anulat evenimente. Sperăm să nu existe în România vreun caz de coronavirus. Sunt convinsă că autoritățile își fac treaba. (…) Și în sistemul universitar, am transmis aceeași solicitare, recomandare: să fie atenți. Sunt trei universități care au suspendat cursurile”, a declarat Monica Anisie.

Întrebată cum le este asigurat procesul educațional copiilor care stau în carantină timp de 14 zile, Monica Anisie a spus: ”Ei își pot lua lecțiile de la colegi, pot discuta telefonic cu profesorii, cu colegii, dar cred că este mai important pentru ei să fie în mediu familial, să nu intre în contact cu alți copii, până la momentul în care avem o certitudine că ei sunt sănătoși și pot merge la școală. (…) Se poate să participe la ore dacă există și platforme online.”

Monica Anisie a comentat și solicitarea sindicaliștilor din Iași privind amânarea simulărilor naționale din luna martie: ”Ne-au solicitat și nouă, la Ministerul Educației, am primit adresa, au solicitat și interzicerea excursiilor. (…) Nu putem interzice simulările pentru că nu avem, la momentul acesta, de ce să interzicem. Dacă va fi vreo situație, mai avem timp. Bineînțeles că luăm în calcul orice situație care ar putea să perturbe în vreun fel actul educațional.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.