Premierul cere amenzi drastice pentru firmele care nu respectă normele sanitare la transportul elevilor: ”Fără milă şi controale la maxim”

0

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că trebuie date ”amenzi drastice” firmelor care asigură transportul elevilor şi care nu respectă normele sanitare, putând să se meargă până la retragerea licenței. ”Nu e acceptabil să îngrămădeşti elevi, copii în niște mijloace de transport în care să fie adulţi care nu respectă regulile și șoferul să nu zică nimic, șoferul să permită nerespectarea regulilor”, a spus Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul le-a cerut miniştrilor cu atribuţii în domeniu să se asigure că transportul de persoane se desfăşoară în condiţii corespunzătoare, solicitând amenzi sau chiar retragerea licenţei în cazul în care operatorii nu respectă regulile în ceea ce priveşte transportul elevilor.

”Transportul urban, în interiorul orașelor mari, pe baza evaluărilor făcute, este asigurat în niște condiții mai bune, gradul de conformare este mai mare, la metrou chiar trebuie urmărit permanent, dar, în general, gradul de conformare al oamenilor este relativ ridicat.

Avem probleme la transportul intrajudeţean, interjudeţean, la transportul la muncă şi acasă, mai ales pe platformele industriale, unde sunt companii care, ca să îşi maximizeze profitul, transportă peste număr și nu se implică în asigurarea normelor de protejare a sănătății. În 90% dintre situaţii, la locurile de muncă sunt respectate cu stricteţe regulile. E clar că infectarea s-a produs pe parcursul transportului.

Și aici, împreună cu domnul ministru de Interne și cu Ministerul Educației, o atenție specială transportului elevilor. Trebuie date amenzi drastice acolo unde constatați încălcarea regulilor care sunt stabilite prin hotărârea de Guvern și prin normele comune. Nu putem accepta ca firme care trebuie să aibă responsabilitatea protejării sănătății copiilor care sunt transportați să încalce cu nerușinare niște norme elementare care trebuie puse în practică. Aici, domnule ministru Vela, fără milă şi controale la maxim.

Nu e acceptabil să îngrămădeşti elevi, copii în niște mijloace de transport în care să fie adulţi care nu respectă regulile și șoferul să nu zică nimic, șoferul să permită nerespectarea regulilor. Acestea sunt niște condiții elementare care trebuie asigurate. Sigur că pe intrajudeţean licenţa o are de la consiliul judeţean, dar tot ce ţine de Ministerul Transporturilor… trebuie să luaţi legătura cu preşedinţii de consilii judeţene să retragă licenţa acolo unde sunt încălcate condițiile care sunt stabilite prin licență și prin normele de protejare a sănătății publice”, a declarat Ludovic Orban.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern figurează o hotărâre de guvern prin care se prelungește starea de alertă, care prevede că în localităţile în care se depăşeşte indicele de 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise.

„Pe ordinea de zi va figura ca punct important al şedinţei de guvern hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă. Ieri am avut reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin care am hotărât să propunem Guvernului prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile şi să completăm hotărârea de guvern şi cele trei anexe ale hotărârii de guvern privind starea de alertă cu câteva măsuri suplimentare, care au fost prezentate deja după reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc ieri.

În principal se instituie obligativitatea portului măştii în anumite categorii de spaţii aglomerate, cum ar fi staţii de autobuz, peroane, pieţe, târguri, oboare, unde nu există posiblitatea asigurării distanţei fizice de protecţie sanitară, pentru o incidenţă între 1,5 la mie şi 3 la mie. Iar în localităţile în care se depăşeşte indicele de 3 la mie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune instituirea obligativităţii portului măştii în toate spaţiile deschise, nu numai în spaţiile aglomerate”, a precizat Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.