Angajaţii din învăţământ vor beneficia de zile libere de Paşti şi de Rusalii, potrivit cultului de care aparţin – proiect adoptat de Senat

0
Foto: romania-actualitati.ro

Angajaţii din învăţământ vor beneficia de zile libere pentru a sărbători Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, precum şi prima şi a doua zi de Rusalii, în funcţie de data la care sunt celebrate acestea de cultul religios legal, creştin de care aparţin, prevede un proiect de lege adoptat, miercuri, de Senat, în calitate de cameră decizională, relatează Agerpres.

Propunerea legislativă, iniţiată de parlamentari aparţinând grupurilor PSD, USR, UDMR, Pro Europa, minorităţi sau neafiliaţi, a fost adoptată în unanimitate în ședința de plen a Senatului (92 de voturi „pentru”) și completează art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii şi art.94 din Legea nr.1/2011 a Educaţiei naţionale.

”Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru
Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult”, prevede proiectul de lege.

Acesta mai stabilește că salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Conform proiectului, la stabilirea structurii anului şcolar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va avea în vedere:

  • pentru beneficiarii direcţi ai educaţiei şi formării profesionale care aparţin de un cult religios legal creştin, acordarea zilelor libere pentru Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii se face în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.
  • includerea a două zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru beneficiarii direcţi ai educaţiei şi formării profesionale aparţinând acestora.

„Proiectul clarifică modul în care se alocă zilele libere de sărbătoare legală pentru cei care au un substrat religios, respectiv enoriaşii fiecărui cult vor putea beneficia de ele în funcţie de specificul acelui cult, iar în ceea ce priveşte modificarea la Legea Educaţiei Naţionale, se introduce o clarificare necesară pentru elevii care sunt musulmani sau evrei, pentru ca aceştia să îţi poată respecta propriile tradiţii. Este un gest de respect pentru culte şi pentru enoriaşii lor”, a spus deputatul Silviu Vexler, în calitate de iniţiator al actului normativ, în plenul Senatului, citat de Agerpres.

Preşedintele de şedinţă, Titus Corlăţean, a apreciat că propunerea legislativă este „mai europeană decât unele poziţii ale unor organizaţii europene”.

„Consiliul Europei, Adunarea Parlamentară au refuzat să modifice calendarul sesiunii de plen din aprilie a Adunării Parlamentare, refuzând să coroboreze cu calendarul creştinilor ortodocşi din statele membre, care se suprapune cu sesiunea respectivă”, a spus Corlăţean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.