Ministrul Educației: Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă. Accentul se pune pe portul măștii. Este irealist să pretinzi distanțare fix de 1 metru

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a revenit, miercuri, cu noi declarații referitoare la regulile ce vor fi aplicate în școli începând din data de 8 februarie și care vor face obiectul ordinului de ministru comun. Cîmpeanu a reluat ideea că accentul se va pune pe purtarea măştii și a arătat că, dacă în şcoli sunt bănci de doi elevi, atunci vor sta câte doi elevi în bancă. ”Este foarte greu, este imposibil, este irealist să pretinzi distanțare fix de 1 metru. Dacă mă uit și în jurul nostru, nu știu dacă toți păstrăm distanța de 1 metru între noi. E importantă distanțarea, dar să fie aplicabilă în condiții reale, rezonabile”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a declarat că ”regulile de distanțare vor fi adaptate la specificul și realitățile școlii românești, și numai școlii românești”, iar ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății privind măsurile de siguranță în școli ”va trebui să fie foarte clar, foarte explicit, ușor de înțeles și mai cu seamă să poată fi aplicabil la realitățile școlii românești”.

”90% din școlile din România au bănci de doi elevi. Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă. Accentul se pune pe portul măștii. Este o condiție determinantă. De asemenea, pe o altă măsură simplă ce ține de aerisirea, ventilația spațiilor închise, a sălilor de clasă. Sunt lucruri esențiale care vor fi cuprinse în acest ordin. Va trebui să răspundem și întrebărilor când se suspendă activitatea într-o clasă. Foarte probabil că, în acord cu ministrul Sănătății, vom lua decizia ca la două cazuri de elevi per clasă să se suspende activitatea în clasă, nu în toată școala.

Dacă în aceeași școală sunt mai multe clase în care apar cel puțin două cazuri în fiecare clasă, se va suspenda prezența fizică vreme de 14 zile în întreaga școală. În ceea ce îi privește pe profesori, deoarece au o mobilitate mai crescută, interacționând cu mai multe grupuri de elevi, la două cazuri confirmate în rândul cadrelor didactice se va suspenda activitatea pentru 14 zile în întreaga școală”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai spus că se va face și recomandarea ca mobilierul în sălile de clasă ”să fie repartizat cât mai aerisit posibil, cât mai distanțat posibil”.

Regulile de distanțare e bine să se păstreze, dar mai ales între grupe de copii diferite. Este foarte greu, este imposibil, este irealist să pretinzi distanțare fix de 1 metru. Dacă mă uit și în jurul nostru, nu știu dacă toți păstrăm distanța de 1 metru între noi. E importantă distanțarea, dar să fie aplicabilă în condiții reale, rezonabile”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Pe de altă parte, ministrul Educației a precizat că rămânerea în online a elevilor cu contraindicații medicale (”sunt convins că vor fi situații nu puține”) vor conduce la ”o micșorare a presiunii numărului de elevi în clasă”.

Referitor la acești elevi, ministrul a explicat că adeverinţele medicale aduse la începutul primului semestru rămân valabile: ”Vom insista ca acele adeverințe să fie luate în considerare pentru că suntem în același an școlar și să nu punem elevii pe drumuri pentru alte adeverințe medicale care să ateste vulnerabilități ce îi împiedică să vină la școală cu prezență fizică.

Scenariile în care se vor deschide școlile pe 8 februarie:

  • Scenariul verde (incidența sub 1 la mia de locuitori): toți elevii merg la școală; grădinițele sunt deschise.
  • Scenariul galben (incidența între 1 și 3 la mia de locuitori): copiii de grădiniță, elevii din clasele primare, a VIII-a și a XII-a merg la școală, celelalte clase învață în on-line.
  • Scenariul roșu (incidența peste 3 la mia de locuitori): sunt deschise doar grădinițele și clasele primare.
  • Când rata de infectare este mai mare de 6: toate școlile și grădinițele sunt închise, se învață în sistem on-line.

Elevii și profesorii care vor putea face în continuare școala online:

    1. elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical;
    2. elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare;
    3. elevii prezintă simptome; recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă;
    4. profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii;
    5. profesorii prezintă simptome specifice.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.