Claudia Chiru, mesaj pentru ministrul Educației: ”Rupeți-vă o lună din viață și mergeți într-o școală să vedeți realitatea. Nu vă mai grăbiți, doamnă, fiți dumneavoastră invers”

3
Foto: facebook.com/ Claudia Chiru

Schimbările propuse de Ministerul Educației în structura sistemului de învățământ, prin viziunea ”Educația ne unește”, a stârnit un val de reacții, multe dintre ele negative. Redenumirea clasei pregătitoare, care va deveni clasa I, este una dintre modificările contestate de unii profesori. Învățătoarea Claudia Chiru spune că ideea transformării clasei pregătitoare nu este o soluție și critică lansarea unor astfel de schimbări fără a se explica foarte clar de ce se fac. Denumirea ”clasa 0”, invocată drept motiv de către ministrul Educației, nu este suficientă, în opinia Claudiei Chiru. Învățătoarea i-a adresat un mesaj Ecaterinei Andronescu, prin care o invită să meargă în școli să vadă ”realitatea” și să discute cu profesorii.

Claudia Chiru trage un semnal de alarmă în privința consecințelor pe care le-ar avea schimbările propuse de Ministerul Educației, care vizează clasa pregătitoare. ”Ce să înțeleg eu în urma explicației pe care ne-o oferiți despre motivul acestei schimbări? Cine anume spune că sunt copiii în clasa 0 și să și conteze pentru noi?

Doamnă, realizați că prin această modificare stârniți muuulte valuri, însă cel mai mare la care mă pot gândi acum este acela care le va da curaj și mai mult celor care își bat joc de copiii din clasa pregătitoare cu teme, scriere de tipar de mână, exerciții pe fișe, concursuri etc. doar pentru că se va numi clasa I?”, a scris Claudia Chiru pe Facebook, imediat după ce ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat propunerile de modificare a structurii sistemului de învățământ.

Învățătoarea spune că schimbarea denumirii clasei pregătitoare ”nu are logică”, abia ”ne-am obișnuit” cu ea, iar mulți profesori au urmat cursuri de pregătire pentru acest tip de clasă.

”Nu contest că o astfel de structură este greșită sau că ceea ce scrie în acel document nu este bine, dar nu se poate aplica la noi, acum. Altele sunt problemele la noi, resursele umane este una dintre ele… Să anunți astfel de schimbări fără a oferi niște explicații nu mi se pare deloc potrivit”, a precizat Claudia Chiru pentru SparkNews.ro

Pe de altă parte, învățătoarea critică ideea lansată de minister ca elevii să aibă același profesor de învățământ primar până în clasa a VI-a. ”Este o măsură nepotrivită care se situează după părerea mea la extremă pentru că expune mai mulți copii unei singure minți/atitudini/set de comportamente pentru o perioadă îndelungată de timp. Copilul are nevoie de mai multe exemple de gândire, structură, logică în interacțiunea asigurată de sistem”, afirmă Claudia Chiru care dă exemplul sistemului britanic unde profesorii se schimbă în fiecare an.

Într-un mesaj pe Facebook, Claudia Chiru îi adresează o invitație ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, de a merge în școli pentru a lua contact cu realitatea.

”Doamna Andronescu, vă rog eu frumos, rupeți-vă o lună din viață și mergeți într-o școală sau două să vedeți cu ochii dumneavoastră realitatea. Nu crapă nimeni pentru o lună, timpul nu se va opri și noi ne vom trezi în fiecare dimineață.

Doamnă, vă invit la mine în clasă, vă pot oferi postul de asistent profesor pentru cel puțin o săptămână, eu am clasa a III-a, însă tot veți vedea ceva real, diferit față de ce vi se spune sau vă imaginați.

Doamnă, astfel veți vedea realitatea, veți avea propria părere, veți avea material de reflecție. Puteți vorbi cu copiii țării, cu profesorii țării, nu vă mai grăbiți, doamnă, fiți dumneavoastră invers.

Colegii mei, vă rog eu frumos, dacă aveți clasa pregatitoare sau orice alta clasă, invitați-o pe doamna ministru să vadă jungla, să vadă ce pot face copiii la fiecare vârstă și ce nu, ce pot face profesorii și ce nu, va vedea ceva real.

Doamnă, vă invit la afterschool-ul unde lucrez să vorbiți cu copii din 16 școli din București, să-i întrebați ce fac ei la școală și ce nu, câte teme au, cum sunt tratați, dacă înțeleg ceea ce fac, dacă au teme la pregătitoare, dacă scriu foi întregi la pregătitoare, dacă nu, dacă se joacă, dacă sunt fericiși, ce fac în clasa I și ce nu ș.a.m.d.”, a scris Claudia Chiru, pe rețeaua de socializare.

”Nu vă invit la vizite cu covorul roșu întins, nici cu presa, nici cu mese întinse în cancelarie, vă invit la vizite de lucru, să aflăm adevarul și să îl înțelegem pentru a-l putea schimba, nu pentru a-l arăta cu degetul sau pentru a detracta munca colegilor”, a adăugat învățătoarea.

Citește și:

 

3 COMENTARII

  1. Clasa 0 este de fapt grupa pregătitoare de la grădiniță. Era bine cum era. Copilul se pregătea de școală într-un mediu familiar, mânca și dormea acolo. S-a găsit un deștept care voia să schimbe neapărat ceva. Acum o deșteaptă și mai și face o tîmpenie și mai mare. Lăsati-le așa cum sunt! Altfel copiii cu adevărat deștepți vor fugi de țara asta. Deja e prea târziu și totuși insistati să distrugeti și bruma din sistem rămasă. Dotați școlile cu laboratoare, aduceți dascăli adevărați în școli , respectul pentru muncă, inițiativă, istorie și neam.

  2. ANDRONESCU ECATERINA N-A FACUT NICIO ZI DE PRACTICA CU STUDENTII, NU A FOST IN NICIO FABRICA, NU A LUCRAT IN PRODUCTIE NICIODATA.
    NU A REUSIT DE PRIMA DATA LA FACULTATE. VERIFICATI!
    NU A FOST SEF DE PROMOTIE. A PROMOVAT NUMAI PE BAZA SEMNATURII DATE LA SECURITATE.
    MINTE PRECUM RESPIRA.
    A REFUZAT SA VADA MATERIALE ADUSE DE MINE DIN UNIVERSITATI JAPONEZE.
    REFUZA SA AIBA UN CONSILIER MACAR DE CALITATE.
    S-A INCONJURAT DE INDIVIZI CERTATI CU LEGEA SI DE INCOMPETENTI.

  3. Realitatea este că reacțiile sunt negative.
    Dar poleirea pompoasă a viitoarei legi in ,,viziune ” îi face ca multi sa nu ii acorde importantă.
    În realitate în 10 ani ar trebui sa fie dați afară cel puțin 20 000 de profesori.

    Daca mâine vine un consilier care a predat prin Japonia o luam de la capăt?

    Dar dacă apoi vine unul din Germania?

    Am impresia că suntem experți în autoflagelare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.