Cum sărbătoresc copiii Săptămâna Sănătății Emoționale într-o școală din Sibiu. Învățătoare: ”Două boxe, 8 minute de muzică, 100% stare de bine!”

0
Dans în curtea școlii și multă stare de bine. Sursa foto: înv. Stela Potcovel

Multă bucurie în școli și grădinițe în aceste zile dedicate stării de bine, organizate în cadrul evenimentului ”Săptămâna Sănătății Emoționale”. Programul, inițiat de ”Profesori fericiți pentru România”, a debutat luni și a adunat sute de cadre didactice din toată țara. Luni, a fost Ziua Bucuriei și toată lumea a venit îmbrăcată în verde. Marți, copiii au fost supereroi și și-au folosit superputerile la ore, iar miercuri s-au jucat, au făcut sport ori au dansat în ziua sănătății fizice. Pe grupul de Facebook dedicat evenimentului, curg imaginile unei școli altfel și mesaje ale profesorilor care împărtășesc experiențele trăite de copii. ”A fost cea mai frumoasă zi!”, a fost reacția unei fetițe din clasa învățătoarei Stela Potcovel, care ne povestește despre primele trei zile din săptămâna emoțiilor.

Stela Potcovel, învățătoare la Școala Gimnazială ”Regina Maria” din Sibiu, este unul dintre sutele de profesori care au răspuns provocării lansate de Simona Baciu, fondator Transylvania College, de a participa la ”Săptămâna Sănătății Emoționale”.

”Propunerea a venit așa de frumos, la întâlnirea facilitată de doamna inspector Diana Bucuță cu Simona Baciu. Mi-a plăcut ideea foarte mult pentru că, în sfârșit, putem să ne ocupăm de sufletele copiilor, așa, cu parafă. Noi ne ocupăm oricum zilnic, dar faptul că dedicăm o săptămână acestui lucru a fost tare provocator. Pentru mine, sănătatea emoțională și dezvoltarea personală a copilului sunt o prioritate”, spune Stela Potcovel.

Potrivit tematicii evenimentului, săptămâna a debutat pentru elevii de clasa a III-a în culoarea verde, iar învățătoarea le-a vorbit despre importanța sănătății emoționale și le-a propus activități care să îi ajute să înțeleagă acest lucru. Marți, copiii s-au transformat în supereroi, au povestit și și-au prezentat eroii – medici, Tutankamon ori… învățătoarea. ”O fetiță și-a pus șal și mărgele și am crezut că este bunicuță. <Vai, supereroul tău este bunica!> <Nu, e doamna învățătoare! Am văzut că dumneavoastră aveți tot timpul șal.> A fost spectacol pentru mine”, povestește, râzând, învățătoarea.

Practic, în cele două zile, copiii au aflat ce înseamnă un <Jurnal al emoțiilor>, au învățat să se bazeze pe forțele proprii, au realizat <Lanțul încrederii> din mesaje mobilizatoare și au creat propriile mesaje, construindu-și <Brățările încrederii>. Printre mesajele scrise de copii: ”Am dreptul să fac mult bine”, ”Dacă renunți, nu vezi ce e la capăt”, ”Fii fericit cu tot ce ai!”, ”Să fim mereu o echipă!”, ”Ești unic în felul tău!”, ”Nu fi timid și deschide-te!”, ”Să nu renunți niciodată dacă iubești acel lucru!”, ”Dacă ești trist, nu te gândi la lucruri rele!”.

Crezul meu a fost dintotdeauna acela că putem construi performanțe academice doar începând din momentul în care învățăm să ne gestionăm singuri presiunile emoționale, să ne bazăm pe încredere și sinceritate cu noi înșine și cu cei din jur. De asemenea, am vorbit zilele acestea despre greșeli și am pus accent pe faptul că greșeala nu este o tragedie, ci este momentul în care putem să începem să învățăm mai bine. Întotdeauna le-am insuflat copiilor faptul că din greșeli învățăm și nu trebuie neapărat să fim perfecți”, explică învățătoarea.

În ziua a treia, a sănătății fizice, copiii s-au mobilizat într-o poveste a mișcării și sportului, au dansat în curtea școlii și au participat la jocuri și activități outdoor. Alături de elevii învățătoarei Stela Potcovel au venit pe ”ringul de dans” și copiii din alte clase, inclusiv cei de clasa a II-a, după ce au susținut Evaluarea Națională.

”Două boxe, 8 minute de muzică, 100% stare de bine! Copiii din clasele aflate în curtea școlii au venit spre mine la finalul activității de sport și voie bună, îmbrățișându-mă și exprimându-și dorința de a mai repeta această experiență benefică pentru ei, mărturisește învățătoarea.

Stela Potcovel a început pregătirile pentru aceste zile dedicate stării de bine încă de săptămâna trecută, părinții au susținut-o, iar duminică a venit la școală și a împodobit clasa cu baloane verzi: ”Noi nu am avut nimic pe pereți din cauza pandemiei și pentru noi a fost o spargere a gheții din acest punct de vedere.

Sala de clasă, colorată în verde

Tot ca o spargere a gheții este descrisă de învățătoare și implicarea copiilor în proiect, așa cum erau obișnuiți înainte să vină pandemia, un proiect care le dă ”sentimentul că aparțin unei comunități mari și că revine colaborarea”.

Copiii au mers pe stradă și au văzut alți copii îmbrăcați în verde. Le-am spus că este o manifestare în toată țara și au fost foarte încântați că și ei fac parte din această mișcare. Apoi, s-au bucurat că ne-am revenit cumva după pandemie și pot participa la proiecte frumoase, în care punem foarte mult accent pe cooperare. Ei au fost obișnuiți de-a lungul anilor să lucreze în echipă, să fie provocați cu tot felul de activități….

Noi am stat așa un pic în letargie, iar această săptămână i-a stârnit pe copii și i-a făcut să simtă că cineva se gândește la ei. Pe mine mă interesează foarte mult starea de bine a copilului și a părintelui, dar a copilului în primul rând, pentru că am convingerea că doar un copil care are o sănătate emoțională sigură, acela poate să acumuleze materia, acela poate să se concentreze pe ceea ce predai tu academic”, punctează Stela Potcovel.

Pe de altă parte, explică învățătoarea, un copil care are încredere în el obține rezultate extraordinare la școală, iar cadrul didactic are un rol esențial din acest punct de vedere, al încrederii în sine: ”Uneori dau greș și mă ambiționez, lucrez în continuare, tocmai din convingerea aceasta că trebuie să fim sănătoși psihic, emoțional ca să putem învăța și să avem încredere în noi. La un moment dat, ne ridicăm toți, pe rând…”

Copiii sunt atât de încântați de școala din aceste zile încât, atunci când pleacă acasă, întreabă ”Mâine ce facem?” și spun ”Abia aștept să vin la școală!”. ”În timp ce scriam pe tablă mesajul zilei despre greșeli, să ne încurajăm și să învățăm din greșeli, tot auzeam o fetiță, decupând brățările încrederii, spunând că <Astăzi a fost cea mai frumoasă zi!> Copiii spun aceste lucruri tot timpul dacă te simt aproape, dacă îi privești cu bucurie, cu zâmbetul pe buze, dacă atunci când vor să îți vorbească, nu îi repezi și stai de vorbă cu ei”, declară învățătoarea.

Un mesaj despre a fi bun

Joi urmează Ziua emoțiilor colorate, iar vineri va fi sărbătorită Ziua stării de bine, când copiii vor purta haine amuzante. Ei vor face jocuri de rol, iar învățătoarea așteaptă să vadă cum va veni fiecare îmbrăcat, să le redescopere creativitatea, așa cum au demonstrat de fiecare dată. Stela Potcovel spune că săptămâna emoțiilor (o idee care i-a plăcut pentru că ”nu este un concurs în care să iei 100 de puncte și să gâdili orgoliul dascălului”) nu se va termina vineri și va continua acest tip de activități până la sfârșitul anului școlar.

”Terminăm săptămâna, dar nu terminăm cu emoția. Voi introduce astfel de activități și în săptămânile viitoare și vom termina anul școlar cu stare de bine. Sunt activități care au urmări peste timp, dacă știi să aduci sănătatea emoțională în actul de învățare. 

Vom continua să facem aceste lucruri pentru că vrem să avem copii fericiți, care nu sunt stresați – au trecut și ei prin destule, niște copii care să îi facă mândri pe părinții și dascălii lor și să facă mult bine. Acesta a fost de altfel unul dintre mesajele din aceste zile: să facă mult bine celor din jur. Când vezi că ai copilași care își doresc să facă bine, să salveze oameni, parcă ți-ai făcut datoria.

Copiii au nevoie să fie convinși că la școală este bine, că aici pot fi fericiți. Să vadă că școala i-a întâmpinat, școala se gândește la ei, că oamenii din școală, atât învățătorii, directorii, cât și doamnele de serviciu, se gândesc la liniștea și la sănătatea lor”, conchide învățătoarea din Sibiu.

Reamintim că, zilele acestea, peste 1.200 de cadre didactice din ciclul primar și preșcolar, din toată țara, sărbătoresc împreună cu elevii lor „Săptămâna sănătății emoționale” – un eveniment dedicat stării de bine în clasă.

Programul se desfășoară pe baza modelului lansat de Simona Baciu, fondator Transylvania College, este susținut de programul Profesori Fericiți pentru România și este dezvoltat și implementat împreună cu dascălii din întreaga țară.

Sursa foto: Arhiva personală – înv. Stela Potcovel

Citește și: Săptămâna Sănătății Emoționale, sărbătorită în școli și grădinițe din toată țara. Fiecare zi are o temă și un challenge

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.