Ziua Stării de Bine, sărbătorită în școli și grădinițe. „Poșta prieteniei”, „Zona de împăcare” și „Capsula momentelor frumoase”, printre activități

0
Banca prieteniei, la Școala Gimnazială Pișcolt

Ziua Stării de Bine a fost sărbătorită vineri, 13 octombrie, în școli și grădinițe din România și Republica Moldova, prin activități desfășurate în sălile de clasă, în cancelarii și în aer liber. Este al doilea an consecutiv când această zi este marcată de educatori, învățători și profesori, alături de copiii de grădiniță și elevi, ideea fiind lansată de consultantul educațional Anca Tîrcă. Printre ideile puse în practică s-au numărat ”Poșta prieteniei”, ”Zona de împăcare”, ”Borcanul cu gânduri pozitive”, ”Capsula momentelor frumoase” și ”Banca prieteniei”.

”A aduce starea de bine în școală înseamnă a trans­forma, a reinventa, a începe să faci reforma din inte­rior. Eu cred în profesori și în capacitatea multor școli de a se transforma prin ele însele, făcând reforma din interior, fără să mai aștepte intervenții de <sus în jos>, care, în continuare, de 30 de ani, tot întârzie să apară”, declara Anca Tîrcă, acum doi ani, într-un interviu pentru SparkNews.ro.

În octombrie anul trecut, consultantul educațional le propunea profesorilor să organizeze Ziua Stării de Bine, iar ideea a continuat anul acesta, cu a doua ediție. Am selectat de pe grupul Starea de bine/ „well being” în școală câteva imagini cu activitățile desfășurate vineri, 13 octombrie.

Grădinița ”Dumbrava Minunată”, Alba Iulia

”Zona de împăcare” și ”Băncuța prieteniei” sunt două dintre ideile puse în practică la Grădinița ”Dumbrava Minunată” din Alba Iulia: ”Educatoarele joacă un rol important în furnizarea de experiențe de învățare pozitive și oportunități care dezvoltă personalitatea, modelează caracterul și dezvoltă bunăstarea copiilor. Ambianța pozitivă în care se desfășoară activitățile, dăruirea, dragostea și vocația educatoarei pentru meseria aleasă creează o stare de bine preșcolarilor din fiecare sală de grupă.”

Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti”, Răducăneni, Iași

La școlile din Răducăneni și Bohotin, vineri a fost o zi plină de activități dedicate stării de bine a elevilor și profesorilor. ”Desprinde un compliment!” și ”Ia ce ai nevoie!” de pe ușa directorului sau de pe masa din cancelarie sunt doar două idei. Profesoara Aurora Enache: ”Prin muzică, joacă, dans… ne-am conectat cu atâta bucurie unii cu alții, fiecare dintre noi cu copilul din el și cu nevoile lui de afecțiune, recunoaștere și integrare. Mai simplu spus: ne-am distrat în echipă și a fost minunat de bine!”

Școala Gimnazială „Costache Grigore Şuţu”, Șuțești, Brăila

La Școala din Șuțești, Ziua Stării de Bine a fost sărbătorită ”printr-o activitate plină de culoare, zâmbete și îmbrățișări, învățând să ne contactăm unii cu alții, să ne simțim aproape, trăind starea de a fi împreună” – elevii au pictat un mesaj de bun-venit:

Liceul Teoretic Hyperion, Gura Galbenei, Cimișlia, Republica Moldova

La Liceul Hyperion, profesorii au făcut gimnastică și s-au relaxat la o cafea: ”Patrula Stării de bine din Liceul Teoretic Hyperion, Gura Galbenei, Cimișlia, s-a mobilizat la o pauză dinamică organizată de profesoara de educație fizică, dna David Olga. Pauza dinamică a fost urmată de pauza de cafea și s-a stabilit: în fiecare vineri, după lecția a IV-a, patrula (și nu doar, toți doritorii) se unește la 10 minute de gimnastică.”

Școala Dichiseni, Călărași

Activități în aer liber de Ziua Stării de Bine, la școala din Dichiseni: ”Ziua gândurilor bune, a jocului, a îmbrățișărilor. Ne-au ajutat toamna și creativitatea să facem și astăzi din școală un loc unde ne simțim bine, căci starea de bine e strâns legată de dezvoltarea fizică, cognitivă și emoțională a elevilor.”

Școala „Adrian Porumboiu” Muntenii de Jos, Vaslui

La Muntenii de Jos, elevii au dat culoare școlii, aceasta fiind una dintre activitățile desfășurate cu ocazia Zilei Stării de Bine.

Grădinița Povestea, orașul Nisporeni, Republica Moldova

Ziua Stării de Bine a fost sărbătorită mai întâi cu părinții și copiii, apoi cadrele didactice au avut o activitate în care: ”Ne-am bucurat și relaxat, am ascultat muzică și am împletit Coronițe de Toamnă. Iar la sfârșit am gustat din bogăția toamnei, am savurat cafea și ciocolată.”

Școala Gimnazială Pișcolt, Satu Mare

La școala din Pișcolt, copiii s-au bucurat de ”Banca prieteniei” – ”Sunt aici pentru tine!” – învățătoarea Rodica Jurj.

Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu”, Buzău

Pe tablele din curtea școlii, elevii au scris mesaje de Ziua Stării de Bine. ”Lumea e a celor care se trezesc fericiți!” este unul dintre ele.

Școala „Ion Chinezu”, Sântana de Mureș

Pentru starea de bine a elevilor și profesorilor, la școala din Sântana de Mureș se va aplica ”Orarul stării de bine”.

Grădinița Priki’n Dell, Târgu Jiu

”Poșta Prieteniei” este o idee pusă în practică la grădinița din Târgu Jiu, de Ziua Stării de Bine (Denisa Mălăescu).

Școala Gimnazială Nr 1 Bogdănești, Suceava

Elevii clasei a IV-a A au sărbătorit Ziua Stării de Bine. ”La întrebarea <Ce te face fericit?> încercăm să răspundem și să punem în aplicare răspunsul acesteia cât de des se poate” – învățătoarea Emilia Moșneguțu.

Școala Gimnazială Surdila Greci, Brăila

Ziua Stării de Bine a fost marcată la școala din Surdila Greci de elevi și profesori prin diferite activități: ”Ne-am jucat, ne-am simțit bine, am pictat, am completat în Jurnalul Fericirii, ne-am identificat emoțiile, am făcut exerciții de mindfullness… am avut o zi minunată!”

Școala Gimnazială Deleni, Iași

La școala din Deleni, Ziua Stării de Bine a fost sărbătorită ”prin joacă, voie bună, încredere pentru perpetuarea unei culturi a Stării de Bine și de recunoștință pentru tot personalul școlii, elevi, preșcolari, părinți”.

Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău

”Împreună pentru starea de bine” a fost motto-ul zilei de vineri la școala din Zalău: ”Am observat că starea de bine a cadrelor didactice și a elevilor se află într-o strânsă legătură și se completează una pe alta. Astfel, cadrele didactice pozitive, empatice, care emană căldură, care stabilesc conexiuni cu elevii, punând accent pe dezvoltarea emoțională a acestora, au, cu siguranță, elevi fericiți. Am fost încântați să vedem elevi, cadre didactice și personal auxiliar unindu-și eforturile pentru a promova starea de bine și bucuria în comunitatea noastră școlară.”

Școala Ciocănești, Suceava

Multe idei de Ziua Stării de Bine, la școala din Ciocănești. Două dintre ele: Cutia cu gânduri pozitive și ”Sunt recunoscător pentru…”. Prof. Claudia Samson: ”Când iubești copiii, când ei te prețuiesc, când crezi în puterea educației, școala devine o mare familie.”

Școala Gimnazială Bălești, Vrancea

Elevii au scris mesaje și le-au așezat în ”Borcanul cu gânduri pozitive”. Alina Necula: ”Vom încerca să presărăm cât mai des starea de bine a elevilor și a profesorilor în desfășurarea activităților noastre!”

Școala Gimnazială Surdila Găiseanca, Brăila

Holurile școlii, pline de elevi care scriu și desenează. Așa a fost vineri la școala din Surdila Găiseanca.

 Şcoala Gimnazială „Dora Dalles” Bucşani, Dâmboviţa

Elevii din clasa învățătoarei Monica Toma au lansat și ei ”Poșta prieteniei”.

Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Călărași

Activități în aer liber la școala din Călărași de Ziua Stării de Bine, o școală cu desene și jocuri în curtea școlii.

Școala Gimnazială ”Ștefan Pascu”, Apahida

Învățătoarea Corina Boțoroga și elevii săi de clasa I, de Ziua Stării de Bine: ”O apreciere, două, trei? Câte ar trebui să facem zilnic ca să arătăm că ne pasă de cei din jur? Noi am ales azi numărul magic trei.”

Școala Gimnazială Ceuașu de Câmpie, Mureș

Ce și-au propus profesorii de la școala din Ceuașu de Câmpie, de Ziua Stării de Bine: ”Prioritizăm experiențele pozitive care apar în timpul zilei, prin respectarea unui Calendar săptămânal al stării de bine, confecționarea Capsulei momentelor frumoase pe care le vom contabiliza la finalul anului școlar, dar și Buzunarul complimentelor cu ajutorul căruia încercăm să construim și să consolidăm relațiile intercolegiale.”

Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Galați

Un colț al Stării de Bine, care ”să aducă un zâmbet și o invitație la reflecție”. Așa au început ziua profesorii la liceul gălățean. CJRAE Galați – Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Consiliere psihopedagogică: ”Se spune că starea de bine a elevilor depinde de starea de bine a profesorilor. Starea de bine trebuie cultivată. Este vorba de a crea un mediu de lucru sănătos – funcțional, creativ, în care să ne simțim liberi pentru a ne exprima, în care să colaborăm, să avem inițiative, să activăm resurse. Să facem din cancelarie, dar și din sala de clasă, un mediu ambiant cât mai plăcut, să ne înconjurăm cu obiecte care să ne inspire, să ne ajute să ne menținem mintea activă, dar, în același timp, să fim calmi și să ne simțim total implicați în demersurile noastre.”

Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgăneşti-Olt

Elevii clasei a II-a au marcat Ziua Stării de Bine ieșind în natură: au mers la pădure și au copt bezele, fiind deja o tradiție pentru ei. Clasa II A LTTV Drăgănești-Olt: ”Această activitate a devenit un moment așteptat cu nerăbdare de către toți elevii și aduce multă bucurie și amintiri frumoase.”

Citește și: Ziua Stării de Bine, sărbătorită în școli. Activități în aer liber, jocuri, spații transformate: ”Lucruri simple care ne pot face să ne simțim minunat” FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.