În școli și grădinițe astăzi a fost Ziua Stării de Bine. O idee lansată de Anca Tîrcă, consultant educațional, de a aduce bucurie în rândul copiilor, la care au răspuns profesori, învățători și educatori din toată țara, dar și din Republica Moldova. Pentru a celebra această zi, profesorii au pregătit jocuri, provocări, povești la un ceai, activități în aer liber, iar în sălile de clasă și în cancelarii au fost create aviziere și calendare ale stării de bine. De asemenea, s-au amenajat locuri pentru starea de bine – cu fotolii, canapele, cărți – și s-a dat culoare unor spații din școală.
O idee propusă de Anca Tîrcă a fost amenajarea unui loc în curtea școlii pentru medierea conflictelor, zona de mediere. ”Este LOCUL DE ÎMPĂCARE, unde copiii care s-au certat sau au avut mici conflicte sau au fost hărțuiți vin și își dau mâna, ajutați de un coleg din școală, caz în care avem de-a face cu peer mediation ( excelente astfel de programe care funcționează cu succes în multe școli din lume!) sau de un profesor, cel de serviciu pe școală, de exemplu”, a explicat Anca Tîrcă.
Un astfel de loc al împăcării a fost creat la Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae” Liești, Galați. ”Starea conflictuală atrage după ea alte stări conflictuale. Ne dorim ca ai noștri copii, de la Școala Gimnazială Sfântul Nicolae Liești, Galați, să trăiască într-o stare de armonie și pace. De aceea le-am creat Zona de împăcare unde vor fi mediați de un coleg mai mare, își vor cere scuze unul altuia și vor înțelege că cel mai bine este să se accepte și să fie prieteni. Cu toții avem loc sub soare”, a spus unul dintre profesorii școlii.
O ”zonă de împăcare” a fost amenajată și la Școala Gimnazială din satul Sticlăria, județul Iași. De altfel, aici a fost organizată o întreagă săptămână a stării de bine. ”Am ales să organizăm o Săptămână a Stării de Bine deoarece la începutul anului școlar am participat cu toate cadrele didactice la un curs susținut de doamna Anca Tîrcă pe această temă. Ne-a plăcut foarte mult și am hotărât să punem în practică acest lucru. Am declanșat o Săptămână a Stării de bine în școală în care fiecare a adus starea de bine în clasa lui și împreună în școală. Am conștientizat că starea de bine, sub toate aspectele ei, este foarte importantă și benefică în activitatea noastră zilnică”, spune Olga Șerban, directorul școlii.
Pe parcursul celor cinci zile, au fost desfășurate diferite activități, care au vizat inclusiv spațiile din școală. ”Am început cu crearea unui panou în cancelarie pentru profesori, am continuat cu administrarea unui chestionar la gimnaziu prin care am vrut să aflăm ce îi preocupă pe elevi și ce ar dori să se facă. Am pictat holul școlii, am transformat scena din curtea interioară a școlii într-un loc de relaxare unde elevii pot citi, asculta muzică sau reflecta.
Am creat un loc în curte unde se pot împăca cei care au mici conflicte sau se pot îmbrățișa. Ne-am transmis mesaje motivaționale și de apreciere. În calitate de director, întâmpin măcar o dată pe săptămână elevii la intrare cu un salut, un zâmbet și o îmbrățișare. Am creat în școală un curent al stării de bine pe care îl vom păstra în permanență. Lucruri simple care ne pot face să ne simțim minunat”, precizează Olga Șerban.
Tot pentru starea de bine în școli, Anca Tîrcă a propus realizarea unui calendar al stării de bine sau a unui avizier: ”I-ar sta bine pe un perete în cancelarie sau pe holul școlii sau chiar în fiecare clasă, adaptat pentru copii”.
Aceste sugestii au fost preluate în clase și cancelarii, alături de desfășurarea unor activități precum cele din imaginile de mai jos. ”Se întâmplă pentru prima oară la noi, avem o Zi a Stării de Bine în Școală, azi, 14 octombrie, o zi care sper să fie sărbătorită în fiecare an de acum înainte. Sunt sute de școli care aduc azi bucurie în clase și în rândul copiilor”, a scris Anca Tîrcă, vineri, pe Facebook.
Cum a fost marcată Ziua Stării de Bine – imagini din școli:
-
Colegiul Costache Negri -
Colegiul Costache Negri -
Grădinița cu program prelungit nr. 2 Slatina
-
Școala Gimnazială ”Ion Bianu” Valea Lungă, Alba -
Școala Gimnazială Șelaru -
Grădinița cu program prelungit nr.15 Târgoviște
Citește și:
- Fă rai unde predai! O școală primitoare, cu spații atractive și clasă în aer liber, pentru copiii din Bucovăț. În curte a fost amenajată și o cancelarie
- Școala ca o poveste, într-o clasă în care copiii au „Orarul fericirii” și „colțul bucuriei”. În fiecare zi, învățătoarea îi provoacă la un joc și le oferă premii
- Tipa cu stiloul, o învățătoare care își lasă „semnătura” în inima elevilor: „Dacă îți iubești meseria, pui suflet și îți pasă, poți să faci rai din ce ai”