Școala colorată din Costești. Învățătoarea și educatoarea au pictat-o împreună cu elevii: „La final, copiii au spus că sunt ca într-o poveste”

1

Școala din Costești, un sat de munte cu nici 150 de locuitori, este o școală mică, cu două săli de clasă. Într-una dintre încăperi învață elevii din clasele primare, în cealaltă, copiii de grădiniță. Până anul trecut, era o școală cu un aspect învechit, ca o casă bătrânească din lemn, însă acest lucru s-a schimbat. Învățătoarea și educatoarea au pictat, alături de cei nouă elevi de atunci, fațada clădirii, transformând-o într-una veselă, cu desene, mesaje, cifre și litere. Cu un an înainte, a fost refăcut și gardul școlii, de data aceasta cu sprijinul părinților și al oamenilor din comunitate. 

Școala primară din Costești este una dintre cele două structuri ale școlii din comuna Poiana Vadului, județul Alba. O școală unde vin copii din mai multe sate și chiar și așa, numărul lor este mic. Dacă anul trecut școlar, erau nouă elevi care învățau în sistem simultan, de la clasa pregătitoare până la clasa a III-a, anul acesta sunt doar șase elevi, din clasa pregătitoare, clasa I și a III-a (elevii de clasa a IV-a învață la școala mare din comună, aflată la 2 km de Costești), în timp ce la grădiniță sunt zece copii.

Împreună cu cei nouă elevi, anul trecut, învățătoarea Olguța Briciu și educatoarea Mădălina Gabriela Stan au dat culoare fațadei școlii. ”Școala nu arăta bine, lemnul era vechi și ne-am tot gândit cum să o schimbăm. De 1 iunie, am zis să facem ceva cu copiii și atunci am decis să pictăm școala. De la o idee, am ajuns să placăm fațada cu polistiren, pentru că nu puteam să pictăm pe lemn. Am mers la domnul primar, i-am spus ce vrem să facem și l-am rugat să ne ajute cu materialele și am reușit. Copiii au participat la vopsit și au fost foarte încântați. La final, au spus că sunt ca într-o poveste”, povestește Olguța Briciu.

Acum, școala de poveste este îmbrăcată în desene și mesaje – ”Școala – tărâmul magic al cunoașterii!”, ”Fiecare copil este o floare diferită, iar împreună formează o grădină minunată” –  și este împrejmuită cu un gard colorat.

Gardul școlii a fost refăcut în 2021, la inițiativa învățătoarei, în proiect implicându-se părinți și membri ai comunității. ”Nu puteam să mă duc la școală și să văd gardul acela vechi. Am zis că trebuie făcut ceva. Am făcut rost de șipci, vopsea, părinții ne-au ajutat și am reușit să terminăm gardul de 1 iunie și să le facem o surpriză copiilor”, spune Olguța Briciu.

Tot atunci a fost creat și un spațiu de învățare în aer liber și de relaxare, cu scaune din butuci care au fost vopsiți în aceleași culori ca și gardul, în timp ce curtea școlii a fost decorată cu cauciucuri colorate.

”Se pot face lucruri foarte frumoase și cu bani mai puțini, doar trebuie să te implici. Pentru mine, școala este prima casă, pentru că acolo ne petrecem foarte mult timp. Când am făcut gardul, au venit și copiii mei să ajute, a contat foarte mult și ajutorul soțului, am apelat și la prieteni și au venit. Toată lumea ne-a susținut. Acum, când gardul era atât de frumos, trebuia să facem ceva pentru a arăta decent și școala pe dinafară. Așa am realizat decorul, picturile de pe fațadă, iar elevii au fost alături de noi”, relatează învățătoarea.

O școală veche care a prins culoare

Școala funcționează în această clădire de zeci de ani, ”dintotdeauna a fost școală aici”, precizează învățătoarea, numai că înainte ”erau foarte mulți copii”. Are două săli de clasă, una pentru elevi, ”cu grup sanitar pentru băieți și fete, chiuvetă, apă caldă, toate condițiile”, alta pentru grădiniță, ”la fel, cu grup sanitar”.

”În interior, s-au efectuat lucrări. Sălile de clasă sunt frumoase, cu planșe și diferite decoruri. Deocamdată, nu știu dacă ar mai trebui făcut ceva acolo, s-a cam făcut ce a trebuit. La fel și în școala mare, s-au realizat multe lucruri. Avem bibliotecă, cabinet de informatică, iar sălile sunt mai mari, încăpătoare”, adaugă învățătoarea.

Din septembrie, Olguța Briciu a devenit directoarea școlii din Poiana Vadului și a plecat de la Costești, fiind înlocuită de o altă învățătoare. La școala din centru, cum spune comunei, se învață tot în sistem simultan, iar învățătoarea predă la o clasă cu elevi de clasa a II-a și a IV-a: ”Nu este ușor în sistem simultan, dar este frumos. Dacă îți place ceea ce faci, mergi înainte pentru că alte alegeri nu poți face și copiii sunt minunați.”

Olguța Briciu este învățătoare de 6 ani. Înainte a lucrat la internatul școlar care s-a desființat și a ajuns să facă ce și-a dorit toată viața. ”A fost visul meu să fiu învățătoare și destinul a făcut să se întâmple acum. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Mulțumirea mea este să văd că învață copiii, că sunt bucuroși, fericiți. Dacă ei sunt fericiți, suntem și noi, profesorii, fericiți. Trăim momentele împreună cu ei. Când îi vedem că se bucură, ne bucurăm și noi”, mărturisește învățătoarea (foto).

Școala Gimnazială ”Prof. univ. dr. Gheorghe Beleiu” din Poiana Vadului, Alba, are două structuri – școala din Costești și școala din Făgetu de Sus, ambele cu grădiniță, iar copiii vin aici și din alte sate ale comunei. ”Oamenii stau departe, casele sunt răsfirate. Părinții îi aduc pe copii cu mașina până într-un loc și de acolo ei vin cu microbuzul la școală. Acum sunt condiții foarte bune de drum, nu mai este ca înainte”, declară Olguța Briciu.

Sursa foto: Arhiva personală – înv.Olguța Briciu

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. frumoasa initiativa-ar trebui insistat pentru fonduri si pentru covorase sau ceva asfalt in curtea scolii, banuiesc ca elevii trebuie sa nu alunece pe noroi sau sa cada, nici sa se murdareasca, asa ar fi civilizat trebuie sa fie stimulata si educatia copiilor, e cel mai important lucru intr-o tara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.