Picturi care înveselesc școala. „Când trec pe coridor, desenele îmi aduc o stare de bine”, spune o elevă în clasa a IV-a de la școala din Oradea FOTO

0

Holul Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Oradea a prins culoare în luna februarie a acestui an. Desene și mesaje motivaționale au fost așternute pe pereți, într-un proiect desfășurat de artista Alina Ierugan, ”100 de școli pictate”, unitatea de învățământ fiind a 42-a pictată. Totodată, școala face parte din rețeaua ”Școlilor prietenoase și creative”, o campanie inițiată de Anca Tîrcă, expert educațional, în care profesorii vor continua amenajarea spațiilor, următorul obiectiv fiind realizarea unor jocuri pe asfalt în curtea școlii.

”Desenele pictate de dumneavoastră îmi aduc o stare de bine, atunci când trec pe coridor”, i-a scris o elevă de clasa a IV-a Alinei Ierugan, după ce a finalizat desenele din școală. Ideea de a picta pereții de pe hol i-a aparținut învățătoarei Monica Dorina Toader, care și-a dorit astfel ca școala să aibă parte de ”o revigorare”.

”Nimic nu-i întâmplător. În decembrie, am primit un mesaj și în februarie visul meu a devenit realitate. Un suflet mare și talentat, Ioana Alina Ierugan, care dă culoare școlilor, parcurilor din Oradea și din județele învecinate prin proiectele inițiate de ea, <Copilăria pe asfalt> și <100 de școli pictate>, a adus o haină nouă școlii noastre, culoare, bucurie, stare de bine. Deși inițial m-a abordat dorind să-mi picteze clasa, eu am ales să facă cele cinci desene pe coridoarele școlii.

Am considerat că este mai potrivit ca școala noastră să aibă parte de o revigorare, de șansa de a i se aduce o pată de culoare, dar în același timp de a aduce și starea de bine în rândul profesorilor, elevilor și tuturor celor care ne calcă pragul școlii. Așa că școala a primit în dar câteva desene deosebite pe pereți”, povestește Monica Dorina Toader.

Impactul picturilor în rândul elevilor și al profesorilor a fost unul pozitiv, spune învățătoarea, însă impresionați au fost și vizitatorii. ”Feedback-ul lăsat pe bilețele, într-o cutiuță în cancelarie, a fost dovada unui lucru minunat, plăcut, bine făcut”, precizează Monica Dorina Toader. ”Aceste picturi înveselesc școala și ne aduc un zâmbet în plus”, a scris o profesoară pe un astfel de bilețel, în timp ce mesajul unei alte profesoare a fost: ”Dacă se poate, mai multe picturi în școală!”.

Școala din Oradea s-a alăturat campaniei „Școli prietenoase și creative”, inițiate de Anca Tîrcă, și va continua să desfășoare proiecte de înfrumusețare a spațiilor. ”Obiectivul următor este o curte cu jocuri pe asfalt, însă acum, în fiecare clasă, se poate observa câte un colț de culoare, realizat prin tehnici diverse, și care cu siguranță aduce acea stare de bine de care avem cu toții nevoie”, mai declară învățătoarea.

Profesorii de la școala din Oradea desfășoară și campania „Toată școala citește”, inițiată de asemenea de Anca Tîrcă, atât la clasele primare, cât și la cele de gimnaziu. ”Fiecare clasă alege un sfert de oră zilnic sau o dată pe săptămână, în care fie copiii citesc ceva la alegere, după preferință, fie se citește o carte, o poveste, un text ales la nivel de clasă. De obicei, au loc diseminări la finalul lecturii materialului sub diverse forme: completarea sau crearea de aritmogrife, realizarea unei explozii stelare, expoziții de desene, lapbookuri, vizionări de filme, întâlniri cu scriitori etc. Toate acestea în scopul cultivării plăcerii de a citi”, precizează Monica Dorina Toader.

De asemenea, având parte și de un spațiu verde generos, școala s-a alăturat inițiativei ”Clase în natură”, mai arată învățătoarea: ”Astfel, grădina școlii noastre a devenit locul unde cei mici se pot nu numai juca, dar pot și să se relaxeze, pot să învețe, chiar să-și desfășoare orele, deoarece avem un foișor amenajat, câțiva butuci, dar și multă iarbă unde își pot așeza pătura, scăunelul.”

Sursa foto: Arhiva personală – înv. Monica Dorina Toader

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.