Picturi realizate de o învățătoare la o școală dintr-o comună din Bihor: „Vrem să creăm un mediu atractiv de învățare pentru copii” FOTO

0
Școala Gimnazială Nr. 1 Aștileu, județul Bihor - pictură pe unul dintre pereții școlii

Școala din comuna Aștileu, județul Bihor, este o școală mică, cu structuri, în care învață aproape 300 de elevi și dorința noastră este să creăm o școală veselă, atractivă pentru copii, spune învățătoarea Sanda Florentina Cătană. În toamna anului trecut, învățătoarea a pictat un perete al școlii, apoi a dat culoare unor spații din interior și va continua în această primăvară desenele în exterior. La școala primară (structură a școlii centrale) unde este învățătoare, Sanda Florentina Cătană a pictat  de asemenea holul, iar într-o altă structură, aflată în vârf de munte, a colorat sala de clasă unde a predat timp de trei ani.

La Școala Gimnazială Nr. 1 Aștileu, unde are ore de educație plastică, fiind și absolventă de arte, Sanda Florentina Cătană a realizat picturi în exterior, pe hol și într-o sală de clasă.

”Împreună cu doamna director, ne-am gândit să facem școala mai frumoasă, să o colorăm, să o înveselim pentru a-i atrage pe copii. Toamna trecută am început să pictez un perete exterior, însă a venit frigul și ne-am mutat în interior. Când va fi vremea bună, vrem să continuăm afară. Voi picta pe pereții școlii scene din poveștile cunoscute de copii și vrem neapărat să pictăm și jocuri pe pavajul din curtea școlii, dar și băncuțele”, spune Sanda Florentina Cătană.

Cea mai recentă lucrare din școala centrală a fost realizată de învățătoare în cabinetul de română: ”Acolo erau niște tablouri foarte-foarte vechi, le-am dat jos și am împrospătat spațiul un pic. Copiii au fost foarte încântați. Pe hol, am făcut acele scene cu muzică, copacul cunoașterii și așteptăm să vină vremea bună să putem continua afară. Pictez în timpul liber, după ore, în vacanță. Doamna director îmi pune la dispoziție vopseaua.”

La Școala Primară Refractar, structură a Școlii Gimnaziale Aștileu, unde predă în sistem simultan, învățătoarea a pictat holul, iar clasa unde învață cei 17 elevi ai săi de clasa I și a III-a a înfrumusețat-o cu lucrări realizate din polistiren.

Până în 2019, Sanda Florentina Cătană a fost învățătoare la o altă structură, în Călățea, undeva la 12 km de Aștileu, în vârf de munte, și a pictat și acolo sala de clasă. Era singura învățătoare din școală și avea elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a.

”Am lăsat clasa toată pictată. Între geamuri, am pictat câte un anotimp. Când am venit la școala de jos, am continuat și, după cum v-am spus, vom da mai departe culoare spațiilor exterioare. Caut tot timpul idei, unele îmi plac foarte mult și îmi doresc să le aplic și în școala noastră”, precizează învățătoarea.

Sursa foto: arhiva personală – înv. Sanda Florentina Cătană

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.