Grădinița pictată din Răducăneni. O casă veche de peste 100 de ani, în care a locuit fondatorul școlii din sat

0
Grădinița colorată din Răducăneni

În comuna Răducăneni din județul Iași există o grădiniță care funcționează într-o clădire veche de peste 100 de ani. Pe vremuri, aici a fost locuința directorului școlii din Bazga, un sat separat atunci, Dimitrie C. Goian, cel care a construit școala din mica așezare ieșeană. În anul școlar ce tocmai s-a încheiat, 13 copii au învățat în casa istorică, care, din toamnă, a căpătat și o nouă înfățișare. Educatoarea Roxana Ciobanu și părinții copiilor, ajutați de elevii de gimnaziu de la școala învecinată, au zugrăvit și pictat fațada clădirii, transformând-o în mica grădiniță colorată din sat.

În căsuța ce pare desprinsă din povești, cei mici învață într-o singură grupă, una combinată, cu copii de toate vârstele. În sat mai sunt alte două grădinițe, iar aici vin doar cei care stau mai aproape, în zona unde a existat satul Bazga, înainte să fie alipit comunei Răducăneni. Clădirea în care se află grădinița numără nu mai puțin de 105 ani.

În 1914, Dimitrie C. Goian construia școala din sat, cu trei săli de clasă și o locuință pentru director. După ce școala s-a extins, locuința directorului a devenit grădiniță, cea în care învață acum copiii educatoarei Roxana Ciobanu.

”Căsuța aceea era pentru director. Aici locuia când s-a construit școala. Este o clădire de patrimoniu, are trei camere, iar noi avem o sală de grupă”, spune Roxana Ciobanu, educatoare de doi la mica grădiniță din Răducăneni.

În toamna anului trecut, educatoarea s-a gândit să facă o schimbare. Totul a pornit de la o imagine virală cu o căsuță pictată, iar părinții au acceptat provocarea și s-au implicat în  refacerea fațadei. Ei au făcut rost de materialele necesare, au adus schele și au zugrăvit. Într-o singură zi, educatoarea și elevii de gimnaziu, din clasa profesoarei Georgeta Lercă, au pictat partea din față a clădirii.

”Am vrut să facem pentru copii o clădire mai colorată. Ei sunt foarte încântați de grădinița lor frumoasă și pictată. Părinții ne-au făcut și niște băncuțe din paleți… Avem afară o măsuță cu scăunele, pictate și ele”, povestește Roxana Ciobanu.

Deși mai sunt lucruri de făcut, educatoarea spune că pentru copii o grădiniță îmbrăcată în culoare ”este o bucurie”. Roxana Ciobanu a realizat câteva picturi chiar și în interiorul grădiniței pentru a face spațiul mai prietenos. Dar iată cum arată în imagini grădinița din fosta casă a directorului școlii, surprinse în timpul lucrărilor și după acestea:

Povestea școlii din Bazga:Foto: Roxana Ciobanu

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here