Rezultate simulare BAC 2024. Aproape 40% dintre elevi au luat note sub 5 la Limba și literatura română, iar la Matematică sau Istorie – 36%

1

REZULTATE SIMULARE BAC 2024. Aproape 40% dintre elevii de clasa a XII-a care au susținut simularea examenului de Bacalaureat nu au reușit să ia nota 5 la proba scrisă de Limba și literatura română. Rata de promovare la această probă este de 60,13%, în timp ce la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) este de 64,12%, iar la proba la alegere a profilului și specializării – 64,75%. Rezultatele de la simularea BAC 2024 sunt mai slabe decât cele înregistrate la simularea de anul trecut. Anul acesta, lucrările elevilor au fost corectate digitalizat.

Conform datelor comunicate de Ministerul Educației, la simularea examenului de Bacalaureat 2024, la Limba și literatura română, 60,13% dintre elevi au luate note egale sau mai mari de 5, față de 79,4% la simularea de anul trecut. 22 de elevi au obținut nota 10.

La proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), rata de promovare este de 64,12%, în scădere față de cea de anul trecut – 67,6%. 663 de elevi au luat nota 10.

La proba la alegere a profilului și specializării, rata de promovare este de 64,75%, și aici mai mică față de cea înregistrată în 2023 – 71,3%. 560 de elevi au luat nota 10.

Sinteza rezultatelor înregistrate la simularea examenului național de bacalaureat 2024 – comunicatul Ministerului Educației:

”Ministerul Educației a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, susținută în perioada 4 – 7 martie 2024, la nivel național, de elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă.

A. Informații privind organizarea evaluării digitalizate

Au fost implicați în procesul de evaluare 13.897 de profesori evaluatori, dintre care:

  • Limba română: 3.909
  • Matematică/istorie: 4.459
  • Limba maternă: 264
  • Disciplina la alegere: 5.265

În cadrul celor peste 1.320 de centre de examen (licee), scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică au fost asigurate de peste 10.000 profesori asistenți. Platforma a funcționat în parametri optimi pe întreaga durată a desfășurării proceselor.

B. Informații privind rezultatele înregistrate

Potrivit rapoartelor statistice furnizate de platforma informatică, se înregistrează următoarea situație pe probe și tranșe de note:

C. Comunicarea rezultatelor

Rezultatele înregistrate la probele scrise ale simulării examenului național de bacalaureat 2024 au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București. La momentul transmiterii prezentei informări, rezultatele se transmit de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ sub forma cataloagelor cu notele finale.

Borderourile asociate fiecărei evaluări, corespunzătoare celor 33 de tipuri de subiecte, vor fi trimise de către Ministerul Educației inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București până cel târziu marți, 19 martie 2024, urmând a fi transmise de către inspectorate către fiecare unitate de învățământ cel târziu până pe 20  martie 2024.

În ceea ce privește modalitatea de comunicare a rezultatelor, Ministerul Educației face demersuri pentru dezvoltarea Platformei de evaluare digitalizată, astfel încât, începând de anul școlar viitor, rezultatele probelor scrise ale simulărilor examenelor naționale să fie comunicate anonimizat, prin afișare pe platformă, similar examenelor naționale.

D. Precizări importante

Dată fiind generalizarea evaluării digitalizate pentru simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat, facem următoarele precizări:

Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise.

Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și, începând cu 20 martie, la borderourile de evaluare corespunzătoare. Conducerile unităților de învățământ vor pune la dispoziția cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educației prin inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrărilor de către elevi/părinți.

În contextul utilizării platformei de evaluare digitalizată, Ministerul Educației dispune pentru prima oară de date relevante pentru o imagine de ansamblu  asupra gradului de reușită la fiecare dintre itemii administrați. În acest sens, menționăm că, dat fiind numărul mare de tipuri de subiecte (33) și faptul că procesul de evaluare s-a încheiat în cursul serii de joi, 14 martie, statisticile privind gradul de reușită pe fiecare item, la nivel național, vor fi făcute publice cel mai târziu pe 22 martie.

Precizăm că datele care stau la baza prezentei sinteze a rezultatelor au fost extrase din Platforma de evaluare digitalizată și prelucrate la nivelul Ministerului Educației. Informațiile care permit astfel de analize, precum și analize ale gradului de reușită pe itemi vor fi disponibile la nivelul fiecărui Inspectorat Școlar Județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, respectiv al fiecărei unități de învățământ odată cu transmiterea borderourilor de evaluare.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.”

Care au fost rezultatele la simulările din ultimii trei ani 

Rezultate simulare Bacalaureat, în ultimii trei ani – rata de promovare la fiecare disciplină de examen (note mai mari sau egale cu 5):

Limba și literatura română 

  • Simulare BAC 2023 – rata de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 79,4%
  • Simulare BAC 2022 – rata de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 68,31%
  • Simulare BAC 2021 – rata de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 70,20%

Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie)

  • Simulare BAC 2023 – rata de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 67,6%
  • Simulare BAC 2022 – rata de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 59,73%
  • Simulare BAC 2021 – rata de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 51,40%

Proba la alegere a profilului și specializării

  • Simulare BAC 2023 – rata de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 71,3%
  • Simulare BAC 2022  – rata de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 70,92%
  • Simulare BAC 2021 – rata de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 68,10%

Notele obținute de elevi la simulările naționale nu se contestă și nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui, notele pot fi consemnate în catalog.

Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat 2024 a avut loc în perioada 4-7 martie.

Examenul de Bacalaureat 2024 va începe pe 17 iunie cu probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Proba scrisă la Limba și literatura română va avea loc pe 1 iulie, proba obligatorie a profilului pe 2 iulie, iar proba la alegere a profilului și specializării pe 4 iulie. Ultima probă scrisă este programată pe 5 iulie, la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie, iar rezultatele finale pe 12 iulie.

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. Wow, aceste rezultate ale simularii BAC 2024 sunt cu siguranta sub asteptari! Este ingrijorator sa vedem ca aproape 40% dintre elevii de clasa a XII-a nu au reusit sa obtina nota 5 la proba scrisa de Limba si literatura romana. Desi exista imbunatatiri la proba obligatorie a profilului, cu o rata de promovare de 64,12%, aceasta este scazuta fata de anul trecut. Este imbucurator sa vedem ca elevii au obtinut mai multe note de 10 la aceasta proba si la proba la alegere a profilului si specializarii. Este interesant si faptul ca in acest an lucrarile elevilor au fost corectate digitalizat, facand totul mai eficient si mai usor de gestionat pentru profesori. Speram sa vedem o imbunatatire semnificativa a rezultatelor la examenul final de bacalaureat si ca aceasta noua metoda de corectare a lucrarilor va produce un impact pozitiv asupra sistemului educational. Este important sa analizam atent rezultatele si sa ne asiguram ca elevii au acces la resursele si sprijinul necesar pentru a obtine rezultate bune la examenul de bacalaureat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.