Ministerul Educației: Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase este de a stimula progresul școlar individual

0

Aproape 460.000 de elevi de gimnaziu și liceu vor primi burse de merit, conform datelor transmise de inspectoratele școlare și centralizate de Ministerul Educației. În condițiile în care de acest tip de bursă beneficiază și elevi de clasa a IX-a care nu au susținut Evaluarea Națională sau au obținut medii sub 5, Ministerul Educației precizează că ”scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul școlar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite”.

Până la data de 25 octombrie, inspectoratele școlare au transmis, conform Metodologiei-cadru de acordare a burselor, numărul de beneficiari pentru fiecare dintre categoriile de burse, respectiv bursă de excelență olimpică I și II, bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică și bursă pentru încurajarea participării la educație a mamelor minore.

Potrivit Ministerului Educației, situația numărului de burse pentru fiecare dintre categorii, pe luna octombrie a acestui an școlar, așa cum a rezultat din datele furnizate de inspectorate, este următoarea:

  • Bursa de excelență olimpică I: 170 de beneficiari
  • Bursa de excelență olimpică II: 2.750 de beneficiari
  • Bursa de merit: 459.883 de beneficiari
  • Bursa socială: 736.635 de beneficiari
  • Bursa tehnologică: 82.512 beneficiari
  • Bursa pentru încurajarea participării la educație și prevenirea abandonului școlar pentru mamele minore: 731 de beneficiare.

Ministerul Educației a transmis vineri, într-un comunicat de presă, și o serie de precizări în ceea ce privește acordarea burselor de merit.

”În contextul modificării, de anul acesta, a Metodologiei-cadru de acordare a burselor școlare, pentru a fi pusă în concordanță cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, reiterăm următoarele:

  • Performanța școlară este recompensată prin acordarea burselor de excelență olimpică I și II.
  • Bursa de merit înlocuiește bursa de merit și bursa de studiu, așa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 și se acordă mai multor categorii de beneficiari, așa cum sunt prevăzuți în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor școlare. Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul școlar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite.”

Ministerul Educației precizează că a solicitat inspectoratelor școlare județene și Inspectoratului Școlar al Municipiului București centralizarea privind situația numerică a burselor pe categorii de beneficiari pentru fiecare tip de bursă.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.