Biblioteca din curtea școlii, amenajată într-o comună din Timiș. Un autobuz vechi a fost transformat în spațiu de lectură și învățare pentru copii FOTO

0
Școala din Fibiș: Bibliotecă și spațiu de lectură, amenajate într-un autobuz

Învățătoarea Mona Vlai a reușit să pună în practică ideea de a transforma un autobuz vechi, scos din uz, într-o bibliotecă. De câteva zile, copiii din Fibiș, județul Timiș, vizitează autobuzul din curtea școlii, unde pot citi cărțile pe care le doresc sau le pot împrumuta. ”BiblioZaur-ul”, așa cum l-a numit învățătoarea, le oferă elevilor un spațiu de lectură colorat, dar și un loc de relaxare în timpul pauzelor, însă aici vor putea fi desfășurate și ore sau activități extrașcolare.

Mona Vlai ne-a vorbit în primăvara lui 2021 despre ”biblioteca pe roți”. Își dorea acest proiect pentru ca elevii din Fibiș să aibă un spațiu de lectură, biblioteca școlii fiind o încăpere prea mică pentru a permite amenajarea unei astfel de zone.

”Autobuzul va răspunde unei nevoi identificate în comunitatea noastră și anume un spațiu de lectură creativ și colorat, care aduce cu sine ideea de nou, de atractiv. El va avea dublu rol: bibliotecă și spațiu de lectură. Copiii vor putea să citească volumele acolo sau acasă, respectând regulile ca la orice altă bibliotecă”, declara Mona Vlai.

La doi ani distanță, biblioteca din curtea școlii a devenit realitate. Cu o parte din banii strânși la Timotion 2022, autobuzul vechi a fost achiziționat și amenajat, învățătoarea primind și ajutor din comunitate.

”Tot ce nu am plătit a venit sub formă de donație de timp și resurse, din partea prietenilor care au vrut să ajute. Partea de amenajare a podelei, sistemul electric și amenajarea locului final al BiblioZAUR-ului ne-au fost oferite de oameni de bine din comunitatea locală, care au înțeles că ajutorul lor va avea un impact foarte important în școală și comunitate”, precizează Mona Vlai.

Învățătoarea povestește că, deși inițial spațiul a fost gândit doar pentru a fi bibliotecă, urmând ca în jurul său să se țină diferite ateliere și activități, copiilor le-a plăcut atât de mult încât ideea a fost puțin modificată. Astfel, în spatele autobuzului au fost așezate rafturi cu cărți și materiale de lucru, iar în față a fost amenajată o zonă cu pernuțe, unde elevii pot citi sau lucra. Scaunul șoferului a fost păstrat și acesta ”este o atracție foarte mare”.

”Acolo stau cei care citesc cu voce tare. Afară, în semicerc, vom instala paleți ca să avem încă un spațiu de lectură, mai ales că ne așteaptă o vară lungă și plină de activități. O parte dintre cărți sunt din biblioteca școlii, celelalte sunt primite prin diverse donații, cea mai mare parte fiind de la Școala Helikon din București, prin amabilitatea doamnei profesor Andreea Răvaș. Le mulțumim nespus tuturor celor care ne-au sprijinit în acest sens. Gestul lor a adus schimbări importante în felul în care copiii noștri se raportează la cărți și lectură”, declară Mona Vlai.

În așteptarea inaugurării oficiale

”Autobuzul cu cărți” nu a fost încă inaugurat oficial, dar a început să fie folosit și aproape toți copiii din școală i-au trecut pragul, de la cei din clasele primare până la elevii de gimnaziu.

”BiblioZaur-ul nu a avut parte de marea deschidere pentru că mai sunt lucruri la care lucrăm încă, dar am început să îl folosim de când a venit căldura, de la jumătatea lunii martie. Copiii sunt foarte încântați de ideea de a vizita autobuzul, de a face activități acolo, de a împrumuta cărți, solicită în toate pauzele să meargă acolo”, spune Mona Vlai.

Biblioteca este deschisă astfel în fiecare zi, copiii putând merge în pauze să citească (învățătoarea își dorește să fie și un adult pentru siguranța elevilor) sau să împrumute cărți, în baza unor legitimații de bibliotecă. Ideea li se pare ”fantastică”, completează Mona Vlai, care se bucură de faptul că nu doar cei mici sunt interesați, vin și elevii de gimnaziu să împrumute cărți.

În plus, în autobuzul-bibliotecă vor putea fi desfășurate ore și va exista un program în acest sens, profesorii școlii fiind interesați de acest lucru, dar el va putea găzdui și vizionări de film sau piese de teatru, lansări de carte și tot felul de activități non-formale. ”Chiar dacă spațiul nu este generos înăuntru, vom amenaja spațiul și în exterior astfel încât să poată fi desfășurate toate aceste activități”, spune învățătoarea.

De altfel, Mona Vlai a înscris un nou proiect la Timotion 2023, prin care își propune, printre altele, să amenajeze în curtea școlii o scenă de teatru, un perete muzical și câteva colțuri de lectură pe care elevii să le folosească ori de câte ori doresc, în timpul școlii sau al vacanțelor.

Nu în ultimul rând, biblioteca din curtea școlii va fi deschisă copiilor și profesorilor din alte localități. Mona Vlai a lansat deja invitația către cadrele didactice care doresc să o viziteze, alături de copiii de grădiniță și din clasele primare, în primă fază, programările realizându-se prin completarea unui formular de înscriere.

”Nu există o taxă de intrare, dar dacă doriți să ne aduceți cărți sau să faceți o donație, le primim cu multă recunoștință”, se arată pe pagina de Facebook ”BiblioZaur-ul – Dinozaurul cu cărți”. ”Noi îi așteptăm cu mare drag pe toți cei care vor să viziteze BiblioZaur-ul și pot desfășura aici activitățile pe care și le doresc”, adaugă învățătoarea Mona Vlai.

Sursa foto: Arhiva personală – înv. Mona Vlai și Facebook/ BiblioZaur-ul – Dinozaurul cu cărți

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.