Elevi care nu au susţinut Evaluarea Naţională sau au avut medii sub 5 primesc burse de merit. În județul Sibiu, un elev cu 1,59 ia bursă de merit

0

Elevi de clasa a IX-a care au obținut medii sub 5 la Evaluarea Națională sau nu au susținut acest examen primesc burse de merit, ei numărându-se printre primii 30% dintre elevii unei clase care beneficiază de acest tip de bursă, conform noii legi a educației. Potrivit presei locale, în județul Sibiu, de exemplu, cea mai mică medie pentru care se acordă bursă de merit este 1,59. Cuauntumul bursei de merit este de 450 lei.

Potrivit Metodologiei-cadru de acordare a burselor, bursele de merit se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale sau a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional la clasa a IX-a, precum și tuturor elevilor care au medii mai mari sau egale cu 9.50. În plus, la clasa a IX-a, conform instrucțiunilor Ministerului Educației, pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, dacă procentul de 30% dintr-o clasă nu este acoperit de elevii înscriși pe baza mediei de admitere.

Astfel, în județul Botoșani, zeci de elevi de clasa a IX-a care fie au medii sub 5 la Evaluarea Naţională, fie nu au susţinut acest examen au ajuns să primească burse de merit. Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani, Bogdan Suruciuc, a declarat, pentru Agerpres, că astfel de cazuri au apărut începând cu anul şcolar în curs, ca urmare a apariţiei Ordinului ministrului Educaţiei 6.238 din 8 septembrie 2023 privind acordarea burselor, care prevede că 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase beneficiază de bursă de merit.

„Ierarhia este realizată în ordinea descrescătoare a mediilor obţinute de elevi în anul şcolar 2022 – 2023, excepţie făcând clasa a IX-a, la care se ia în considerare media de admitere, respectiv media notelor obţinute de elevi la Evaluarea Naţională. În situaţia în care, într-o clasă, nu sunt suficienţi elevi înscrişi pe baza mediei de admitere, care să acopere procentul de 30%, lista a fost completată cu elevii care nu au susţinut Evaluarea Naţională, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V – VIII.

Drept urmare, posibilitatea de a acorda bursă de merit unui elev cu medie mai mică de 5 poate fi luată în considerare doar în cazul elevilor din clasa a IX-a. În judeţul Botoşani, există clase la care procentul de 30% din efectivul colectivului de elevi s-a realizat şi prin adăugarea celor care nu au susţinut examenul de Evaluare Naţională”, a explicat Suruciuc.

El a recunoscut că printre elevii de clasa a IX-a care primesc burse de merit se află şi elevi care au încheiat anul trecut cu media 2 şi care nu au susţinut Evaluarea Naţională. De asemenea, şeful IŞJ a admis că Ordinul privind acordarea burselor dezavantajează elevii de la colegiile performante, acolo unde elevi cu 9,40 nu au obţinut bursă de merit.

Exemple din alte două județe

În județul Sibiu, cea mai mică medie pentru care se acordă bursă de merit în acest an școlar este 1,59, a scris Turnul Sfatului. Este vorba de un elev în clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică (învățământ profesional), care se încadrează cu această medie la bursa de merit, fiind în primii 30% din clasă. Alți elevi de clasa a IX-a cu medii sub 5 care iau burse de merit sunt de la Liceul Tehnologic „Automecanica” Mediaș (medii:1.85 și 3.47) și de la Liceul Tehnologic „Mediensis” Mediaș (media: 3,52).

„Burse de merit cu medii sub 5 apar doar la clasa a IX-a unde se ia în discuție media de admitere în liceu sau în învățământul profesional, media calculată doar la elevii care au susținut Evaluarea Națională la sfârșitul clasei a VIII-a și au ocupat un loc prin repartizare computerizată sau repartizare în învățământul profesional”, au explicat reprezentanții ISJ Sibiu.

Observatorul Prahovean a relatat de asemenea că, la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești, un elev cu media 4.59 primește bursă de merit.

„Avem copii, la liceu, cu media 9,86. Coborâm lista și ultima medie, la profesională, a unui elev care primește anul acesta bursă de merit e 4,59. Vorbim de acele cazuri de elevi admiși la liceu cu note la Evaluarea Națională de 2 și 3”, a precizat directorul instituției, Mădălina Boteanu.

Citește și: Cum se vor acorda bursele de merit la clasa a V-a. Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională – Ministerul Educației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.