Ministrul Educației: Împărțirea pe trimestre ar putea să ajute la o mai bună organizare a materiei, dar și la o evaluare formativă și sumativă mai coerentă

0

Una dintre propunerile Ministerului Educației pentru anul școlar 2022-2023 este revenirea la trimestre. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că este vorba de ”o împărțire naturală”, pornind de la două ”puncte fixe” – vacanța de iarnă și vacanța de primăvară, care ar putea să ajute și ”la o mai bună organizare a materiei, dar și la o evaluare formativă și sumativă mai coerentă”. ”Cele trei trimestre sunt de fapt împărțite în unități de învățare de 6-7-8 săptămâni care să alterneze cu perioade de odihnă. Acestea sunt recomandări din perspectiva pedagogiei moderne care subliniază necesitatea acestei alternanțe între studiu și odihnă”, a explicat ministrul.

Ministrul Educației a lansat o serie de propuneri privind structura anului școlar 2022-2023, între care și cea a împărțirii anului școlar pe trimestre, cu două vacanțe intertrimestriale – vacanța de iarnă și vacanța de primăvară, plus alte două vacanțe de câte o săptămână în octombrie și în februarie.

Sorin Cîmpeanu spune că aceste propuneri vor fi discutate în consultările cu elevii, profesorii și părinții. ”Propunerea Ministerului Educației este de a avea o vacanță de 17 zile pentru sărbătorile de iarnă. Această vacanță ar separa primul trimestru de cel de-al doilea trimestru. Vacanța destinată sărbătorile pascale, care să cuprindă și sărbătorile catolice și sărbătorile ortodoxe, ar putea să fie în perioada 7 – 18 aprilie. Această vacanță de primăvară ar separa trimestrul doi de trimestrul trei. 

Este vorba de o împărțire naturală între trimestre, pornind de la puncte fixe. Nimeni nu a știut să îmi explice în Ministerul Educației de ce pentru elevi am renunțat la împărțirea pe trimestre și am trecut la împărțirea pe semestre. Împărțirea pe trimestre, dincolo de această poziționare naturală a vacanțelor intertrimestriale, ar putea să ajute la o mai bună organizare a materiei, dar și la o evaluare formativă și sumativă mai coerentă. Cele trei trimestre sunt de fapt împărțite în unități de învățare de 6-7-8 săptămâni care să alterneze cu perioade de odihnă. Acestea sunt recomandări din perspectiva pedagogiei moderne care subliniază necesitatea acestei alternanțe între studiu și odihnă”, a precizat ministrul Educației într-o intervenție la Digi 24.

Sorin Cîmpeanu a arătat că în acest sens Ministerul Educației propune o vacanță de o săptămână la finalul lunii octombrie și o alta în luna februarie, astfel încât elevii ar avea în total cinci vacanțe.

”Am propus ca vacanța de o săptămână la final de octombrie să fie cea care separă primul trimestru în două părți. Cea de-a doua vacanță care ar putea să apară ar fi acea vacanță din luna februarie. După începerea școlii în data de 9 ianuarie, să parcurgă o perioadă de câteva săptămâni de școală, urmată de o perioadă de vacanță în care elevii să poată participa la activități sportive. Este vorba de sporturi de iarnă, de activități care ajută în formarea elevilor. În felul acesta, am avea nu mai puțin de cinci vacanțe. Am avea o vacanță în octombrie, o altă vacanță în decembrie – ianuarie, o altă vacanță în februarie, o altă vacanță în luna aprilie și cea de-a cincea vacanță, vacanța de vară care ar avea 80 de zile”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Propuneri pentru anul școlar 2022-2023:

  • Prima zi de școală: 5 septembrie 2022
  • Săptămâna Altfel: octombrie-noiembrie 2022
  • Vacanță de o săptămână (ciclul primar, gimnazial și liceal): octombrie 2022
  • Vacanță de iarnă: 22 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023 (vacanță intertrimestrială)
  • Vacanță de o săptămână: februarie 2023
  • Vacanța de primăvară (sărbători pascale): 7 – 18 aprilie 2023 (vacanță intertrimestrială)
  • Săptămâna Verde: mai 2023
  • Ultima zi de școală: 16 iunie 2023

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.