Cum va arăta structura viitorului an școlar. Ministrul Educației propune ca școala să înceapă pe 5 septembrie. Ce vacanțe ar putea avea elevii

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, propune ca anul școlar 2022-2023 să înceapă pe 5 septembrie 2022 și să se încheie pe 16 iunie 2023. Elevii ar urma să intre în vacanța de iarnă pe 22 decembrie până pe 8 ianuarie, iar vacanța de primăvară va fi programată în perioada 7-18 aprilie. Ca element de noutate, ministrul Educației a anunțat că ”este foarte posibil” ca în toamnă, la sfârșitul lui octombrie, toți elevii să aibă o săptămână de vacanță, nu doar cei din ciclul primar, și tot în toamnă să fie organizată Săptămâna Altfel. O altă propunere analizată este ca elevii să aibă o săptămână de vacanță în luna februarie, iar în luna mai să fie organizată Săptămâna Verde. O variantă de lucru enunțată de ministru este și împărțirea anului școlar pe trimestre.

Modificările propuse și analizate de Ministerul Educației pentru structura anului școlar 2022-2023, anunțate de Sorin Cîmpeanu:

  • cursurile vor începe pe 5 septembrie 2022 și se vor încheia pe 16 iunie 2023
  • vacanță de iarnă: 22 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023
  • semestrul I ”sau trimestrul sau secțiunea denumită generic” – se va încheia pe 22 decembrie
  • vacanța de primăvară (sărbători pascale): 7 – 18 aprilie 2023
  • Săptămâna Altfel: în prima parte a anului școlar
  • o săptămână de vacanță pentru toți elevii (ciclul primar, gimnazial și liceal): la sfârșitul lunii octombrie
  • o săptămână de vacanță în luna februarie
  • Săptămâna Verde: în luna mai

Ministrul Educației a prezentat toate aceste propuneri și variante luate în calcul într-o emisiune la TVR2, în contextul în care reprezentanți ai părinților și ai HoReCa au cerut reintroducerea vacanței din luna februarie. Principalele declarații ale ministrului pe această temă:

  • Solicitările sunt pertinente. Am văzut un reprezentant al părinților. Da, există un dezechilibru între semestre. (…) Avem o fragmentare mai puțin normală de o perioadă care este bine definită, aceea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanță clară pentru elevi și în anul 2022-2023 vom propune ca această vacanță de iarnă să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durată suficient de mare, și avem o a doua perioadă, a sărbătorilor pascale. Vom propune pentru anul 2022-2023 perioada 7-18 aprilie. Deci avem deja două vacanțe mari care împart în trei secțiuni anul școlar.
  • Pe de altă parte, interesul elevilor este acela de a învăța. Avem printre cele mai scurte durate de cursuri ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea (…) de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a-l încheia pe 16 iunie. În acest fel, ca durată a cursurilor, ne apropiem de media europeană, nu mai suntem pe ultimele locuri din perspectiva numărului de zile de școală.
  • Sunt foarte de acord și nu contează punctul meu de vedere ca ministru al Educației, dar contează experții în pedagogie care spun că, într-adevăr, este de preferat să alternăm perioadele de școală, module de învățare de 6-7-8 săptămâni cu perioade de odihnă.
  • Din această perspectivă este foarte posibil să introducem în prima parte a anului școlar, deci în toamna acestui an care a început, Săptămâna Altfel și de asemenea o săptămână de vacanță pentru toți elevii. (…) Cred că vom formula propunerea ca la final de octombrie să fie o vacanță de o săptămână pentru toți elevii – ciclul primar, gimnazial și liceal. În această primă secțiune să fie și Săptămâna Școala Altfel.
  • În a doua secțiune, după perioada de sărbători de iarnă, vacanța de iarnă 22 decembrie-8 ianuarie făcând separarea, putem să analizăm…
  • (Întrebare: Se termină semestrul I pe 8 ianuarie?) Nu. Semestrul sau trimestrul sau secțiunea denumită generic se încheie pe 22 decembrie.
  • Mai apoi avem vacanța 22 decembrie – 8 ianuarie, după care, pentru a alterna această perioadă de școală cu perioadă de odihnă, putem lua în calcul o săptămână de vacanță în luna februarie. Analizăm această propunere, nu vreau să spun mai mult. Această decizie dacă se va lua, se va lua în primul rând în interesul elevilor din perspectiva pedagogică și se va lua de asemenea și pentru a susține sportul ca activitate benefică tinerilor. Acestea vor fi argumentele. Întâmplător, se suprapun peste cerințe economice ale celor din sectorul HoReCa…
  • După această perioadă posibilă de vacanță din luna februarie, în care elevii ar putea să participe la schi, să facă activități sportive, se continuă activitatea școlară până în perioada de sărbători pascale, care în 2023 presupune poziționarea în data de 7 aprilie început și 18 aprilie sfârșit pentru a cuprinde ambele sărbători pascale, ortodoxe și pascale.
  • Într-o a treia secțiune – un lucru foarte important și o noutate absolută – este includerea unei Săptămâni Verzi. O săptămână în care elevii să poată învăța în afara școlii lucruri despre mediu. Această săptămână ar putea fi poziționată în luna mai. Din toate perspectivele, ar fi o perioadă potrivită pentru activități în aer liber.
  • Toate aceste lucruri vor trebui să facă parte dintr-un proces de dezbatere cu cei implicați, cu elevii, cu profesorii și cu părinții. Sunt idei la care Ministerul Educației se gândește pentru a veni în întâmpinerea solicitărilor, dar prioritizând interesul elevilor.

Revenirea la trimestre

Întrebat ulterior, la Aleph News, dacă anul școlar va avea în continuare două semestre sau se va reveni la trimestre în condițiile în care vorbește despre trei secțiuni, Sorin Cîmpeanu a răspuns:

Este nenatural să ai o împărțire pe semestre atâta vreme cât ai două vacanțe clar poziționate, dincolo de voința oricui, aceea a sărbătorilor de iarnă și aceea a sărbătorilor pascale. Din ceea ce v-am prezentat, cred că rezultă logic o împărțire pe trei secțiuniO împărțire pe trei secțiuni înseamnă împărțire pe trimestre.

Este o idee pe care deja am avansat-o. Nu a știut nimeni să explice, dacă puteți să ne sprijiniți să aflăm vreo explicație, eu, Ministerul Educației, nu am reușit să aflu de ce s-a renunțat la organizarea pe trimestre și s-a trecut la organizarea pe semestre, precum în mediul universitar, care are cu totul și cu totul alt specific. Nu am înțeles care sunt avantajele. Eu nu am făcut decât să vă prezint acum posibile propuneri care vor fi discutate cu toți actorii interesați.”

Asociaţia Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) şi Alianţa pentru Turism (APT) au cerut Ministerului Educației reintroducerea vacanţei din luna februarie în structura anului şcolar 2022-2023, invocând că eliminarea acesteia în acest an a avut ca efect scăderea numărului de turişti pe pârtiile de schi cu aproximativ 70% în prima săptămână a acestei luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

De asemenea, Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL) și ”Părinții cer schimbare” solicită reintroducerea vacanței intersemestriale din februarie în structura anului școlar viitor. Totodată, cele două organizații susțin începerea cursurilor în data de 12 septembrie 2022 și încheierea acestora pe 16 iunie 2023.

Structura anului școlar 2021-2022

Semestrul I:

  • Cursuri — luni, 13 septembrie 2021 — vineri, 22 octombrie 2021
  • Vacanță — sâmbătă, 23 octombrie — duminică, 7 noiembrie 2021
  • Cursuri — luni, 8 noiembrie 2021 — joi, 23 decembrie 2021
  • Vacanță de iarnă:
    • vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal
    • vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar
  • Cursuri:
    • luni, 3 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal
    • luni, 10 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar

Semestrul al II-lea:

  • Cursuri — luni, 17 ianuarie 2022 — joi, 14 aprilie 2022
  • Vacanță de primăvară — vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022
  • Cursuri — luni, 2 mai 2022 — vineri, 10 iunie 2022
  • Vacanță de vară — sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023.

Vacanțele elevilor sunt programate astfel:

  • Vacanță — sâmbătă, 23 octombrie — duminică, 7 noiembrie 2021
  • Vacanță de iarnă:
        • vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal
        • vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar
  • Vacanță de primăvară — vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022
  • Vacanță de vară — sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023

Prin excepție, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 27 mai 2022; pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 3 iunie 2022; pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 1 iulie 2022.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.