BAC 2020. Noul calendar al examenului de Bacalaureat a fost aprobat. Probele scrise încep pe 22 iunie

0

Examenul de Bacalaureat 2020 va începe pe 22 iunie cu proba scrisă la Limba și literatura română. Elevii vor susține în acest an doar probele scrise, astfel că pe 23 iunie este programată proba la Limba și literatura maternă, pe 24 iunie – proba obligatorie a profilului și pe 25 iunie – proba la alegere a profilului și specializării. Înscrierea candidaților are loc în perioada 3-10 iunie, iar echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza între 11 și 17 iunie.

Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a aprobat, prin ordin, noul calendar de organizare și desfășurare a examenului național de Bacalaureat – 2020. Ordinul de ministru  a fost publicat, luni, 25 mai, în Monitorul Oficial.

Potrivit noilor reglementări, înscrierea absolvenților de liceu pentru examenul de Bacalaureat va începe pe 3 iunie și se va încheia pe 10 iunie.

      • În perioada 3 – 10 iunie, candidaţii la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, completează și depun/transmit prin mijloace electronice/poștă documentele-tip de înscriere, prevăzute în procedura aprobată de Ministerul Educației și Cercetării.

Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie 2020, conform unei metodologii realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordin de ministru.

Pe 22 iunie este programată proba scrisă la Limba și literatura română, urmată pe 23 iunie de proba la Limba și literatura maternă, 24 iunie – proba obligatorie a profilului și 25 iunie  – proba la alegere a profilului și specializării.

Primele rezultate vor fi afișate pe 30 iunie, vor fi două zile pentru depunerea contestațiilor într-un anumit interval orar, între 1 și 4 iulie se vor rezolva contestațiile, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 5 iulie 2020.

CALENDARUL examenului de Bacalaureat național – 2020 (modificat)

      • 3 – 10 iunie 2020: Înscrierea candidaților
      • 11-17 iunie: Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
      • 22 iunie 2020: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
      • 23 iunie 2020: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
      • 24 iunie 2020: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
      • 25 iunie 2020: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
      • 30 iunie 2020: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
      • 30 iunie 2020: Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16.00-20.00
      • 1 iulie 2020: Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8.00 – 12.00
      • 1 – 4 iulie 2020: Rezolvarea contestațiilor
      • 5 iulie 2020: Afișarea rezultatelor finale

MEC precizează că, potrivit noului ordin, în contextul epidemiologic actual, se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele:

  • organizarea sălilor de examen  să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidații să fie repartizați  la o distanță  de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate;
  • sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeași clădire;
  • sălile dețin sisteme de supraveghere audio-video.

Până la data de 8 iunie 2020, Comisia județeană de bacalaureat/a municipiului București va nominaliza centrele de examen dintre unitățile de învățământ care îndeplinesc condițiile enumerate mai sus și centrele zonale de evaluare, precum și unitățile de învățământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidați și maximum 1.000 de candidați.

Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție/de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține probele pentru examenul național de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății.

Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile județene de bacalaureat/a municipiului București, comisiile de bacalaureat din centrele de  examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia județeană/a municipiului București de contestații au obligația aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securității igienico-sanitare a elevilor și a întregului personal implicat în desfășurarea examenului național de Bacalaureat.

      • Ordinul prevede de asemenea posibilitatea ca un candidat să poată susține examenul într-o unitate de învățământ din apropierea locuinței (punctul 5):

      • Candidații care depun contestații prin mijloace electronice vor transmite și o declarație-tip în care menționează că au luat la cunoștință faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială, prin creștere sau descreștere:

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.