Bursele elevilor vor fi de minimum 150 de lei – proiect propus de Ministerul Educației. Reacția elevilor UPDATE

0

Ministerul Educației propune ca, în anul școlar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de care beneficiază elevii din învățământul preuniversitar să fie de 150 lei. Prevederea se regăsește într-un proiect de hotărâre de Guvern, care mai menționează că bursele se alocă din bugetele locale.

Ministerul Educației a lansat, joi, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre de Guvern
care stabilește un cuantum minim al burselor pentru elevi.

Proiectul prevede astfel că ”în anul școlar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de 150 lei”.

În textul hotărârii se mai arată că ”bursele se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat”.

”Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”, mai prevede proiectul propus de Ministerul Educației.

Consultați AICI Proiectul de hotărâre și Nota de fundamentare

Consiliul Național al Elevilor cere un cuantum minim de 200 de lei

Consiliul Naţional al Elevilor solicită un cuantum minim al burselor pentru elevi de 200 de lei şi nu de 150 de lei cum prevede proiectul de hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

„Cu toate acestea, salutăm iniţiativa Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a pune acest act normativ pe agenda guvernamentală. Solicităm, totodată, Ministerului Finanţelor Publice ca la prima rectificare bugetară să redacteze o filă bugetară dedicată burselor şcolare, care să se regăsească în legea bugetului de stat. Mai mult decât atât, solicităm modificarea hotărârii (…), astfel încât cuantumul minim să fie de 200 de lei, nu 150, aşa cum este prezentat în forma actuală a documentului, pentru a face un prim pas spre atingerea unui cuantum minim care să poată acoperi nevoile elevilor din România”, se arată într-un comunicat al CNE, transmis Agerpres.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia-Laura Pup, afirmă că este necesară o linie specială, dedicată de la bugetul de stat pentru aceste burse astfel încât primarii „să nu mai poată muta banii de burse dintr-un buzunar în altul fără niciun control din partea statului”.

În opinia sa, suma de 150 de lei propusă de MEC „este prea puţin” în raport cu nevoile elevilor din comunităţile dezavantajate. „Cea mai mică sumă pe care o vom accepta ca punct de plecare este 200 RON, urmând ca acest cuantum să crească gradual în următorii ani”, spune reprezentantul CNE.

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a inițiat, în luna decembrie, o petiție prin care solicita aprobarea unei Hotărâri de Guvern care să reglementeze cuantumul minim de acordare a burselor pentru elevi. CNE atrăgea atenția asupra ”diferențelor drastice” existente în sistem, dând exemplul elevilor dintr-o localitate din Arad, unde elevii primesc lunar doar 8 lei.

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită retragerea proiectului

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită retragerea proiectului de hotărâre de guvern care stabilește un cuantum minim de 150 de lei pentru bursele elevilor, având în vedere lipsa alocării finanţării aferente acestor burse de la bugetul de stat.

”Astăzi, pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării a fost publicat un proiect de hotărâre de Guvern care stabilește drept cuantum minim pentru toate bursele 150 lei. În absența unei finanțări corespunzătoare, impunerea acestei obligații poate duce la zeci de primării care vor înceta acordarea burselor, pe motiv că nu au resursele necesare, astfel elevii putând rămâne fără burse.

Totodată, este în totală contradicție cu principiul echității ca toate bursele să aibă același cuantum minim, acesta fiind și unul atât de mic. Bursele pentru elevi trebuie acordate în funcție de nevoile pe care aceștia le au, iar în acest sens, bursele de ajutor social și studiu ar trebui să aibă un cuantum mai ridicat, deoarece de ele beneficiază elevii aflați în risc de abandon școlar”, spun elevii din Constanța.

Comunicatul integral al AEC:

”Guvernul României pune în pericol acordarea burselor elevilor! AEC solicită retragerea proiectului de hotărâre de guvern privind cuantumul minim al burselor!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită ministrului educației, Monica Anisie, retragerea proiectului de hotărâre de Guvern privind stabilirea unui cuantum minim de 150 de lei pentru bursele elevilor, având în vedere lipsa alocării finanțării aferente acestor burse de la bugetul de stat. 

Conform Legii educației, elevii beneficiază de burse de merit, performanță, studiu și ajutor social. Cuantumul acestor burse, precum și numărul lor se stabilește de către consiliile locale. Finanțarea burselor pentru elevi provine din două surse distincte: bugetul local și sume defalcate din taxa pe valoare adăugată din bugetul de stat, pentru finanțarea complementară. 

Din anul 2011 și până la acest moment, în Legea bugetului de stat nu au venit sume defalcate pentru finanțarea școlilor, deși Legea educației prevedea această obligație. Din această cauză, la nivelul întregii țări, consiliile locale au fost nevoite să acopere finanțarea aceasta strict din bugetele locale, fapt ce a dus la diferențe foarte mari între cuantumurile acordate de către unele primării. Aceste diferențe ajungeau chiar la sute de lei. 

În luna ianuarie a anului trecut, Legea educației a fost modificată în sensul introducerii ideii de cuantum minim al burselor la nivel național, care urma a fi stabilită prin hotărâre de Guvern. În anul trecut, această hotărâre de Guvern a prevăzut drept cuantum minim cel alocat în anul bugetar anterior, deoarece statul nu ar fi putut obliga primăriile să dea o anumită sumă de bani pentru burse atâta vreme cât nu le acordau și finanțarea necesară. 

Astăzi, pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării a fost publicat un proiect de hotărâre de Guvern care stabilește drept cuantum minim pentru toate bursele 150 lei. În absența unei finanțări corespunzătoare, impunerea acestei obligații poate duce la zeci de primării care vor înceta acordarea burselor, pe motiv că nu au resursele necesare, astfel elevii putând rămâne fără burse.

Totodată, este în totală contradicție cu principiul echității ca toate bursele să aibă același cuantum minim, acesta fiind și unul atât de mic. Bursele pentru elevi trebuie acordate în funcție de nevoile pe care aceștia le au, iar în acest sens, bursele de ajutor social și studiu ar trebui să aibă un cuantum mai ridicat, deoarece de ele beneficiază elevii aflați în risc de abandon școlar. 

Pe cale de consecință, solicităm ministrului educației retragerea proiectului de hotărâre de Guvern privind cuantumul minim al burselor. Totodată, solicităm ca la prima rectificare bugetară să fie alocați banii necesari pentru finanțarea complementară a școlilor.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.