O învățătoare din Sibiu a îndeplinit visul unor copii din Delta Dunării. Alina Hoară este pasionată de tehnologie și predă cu ajutorul roboților VIDEO

0
La școala de vară din Sfântu Gheorghe. Copiii au programat pentru prima dată roboți. Foto: facebook.com/Alina Hoara

În august, învățătoarea Alina Hoară a participat la școala de vară organizată de Merito în Delta Dunării, unde a susținut ateliere de robotică pentru elevii din Sfântu Gheorghe. Aici a cunoscut copii ”cu visuri mari și pălării de paie” care nu construiseră vreodată roboți și nici nu știau să programeze. Pentru ei au fost primele lecții de robotică și programare și le-a plăcut atât de mult încât și-au dorit să aibă și ei astfel de kituri în școală. Alina Hoară a pornit o campanie de strângere de fonduri și a reușit să achiziționeze 11 kituri de Robotică Lego Wedo 2.0 ce vor ajunge la copiii din Sfântu Gheorghe până la Crăciun. Învățătoarea din Sibiu desfășoară încă din 2016 lecții cu ajutorul roboților programabili, fie că este vorba de Română, Matematică sau Muzică. Orele sunt mai dinamice, spune Alina Hoară, iar elevii învață și înțeleg mult mai ușor noțiunile predate.

”Visul s-a îndeplinit!”, s-a bucurat Alina Hoară după ultimele donații făcute în campania demarată pentru copiii din Delta Dunării. Oameni simpli și donatori transformați în ”Secret Santa” au făcut posibilă dorința elevilor din Sfântu Gheorghe de a face robotică și programare în școala lor, așa cum au văzut întâia oară în această vară.

Alina Hoară, învățătoare la Liceul de Artă din Sibiu, a desfășurat, în cadrul taberei de vară ”Școala Merito”, ateliere STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Math) pentru copiii din clasele primare din Sfântu Gheorghe. ”Am dezbătut teme din științe prin intermediul roboticii, am vorbit despre cutremure, am construit un simulator de cutremure, l-am programat să simuleze cutremure de 7 grade, de 6 grade pentru ca ei să vadă diferențele. Atât de mult le-a plăcut celor mici încât acasă le-au povestit fraților mai mari și am avut surpriza în ultima zi de tabără ca cei de la gimnaziu să mă roage să îi primesc și pe ei la un atelier. Și am lucrat și cu elevii de gimnaziu”, povestește Alina Hoară.

Era prima dată pentru copiii din Deltă când construiau și programau roboți. Cei mari au realizat bănci care se mișcau de la soare la umbră și invers, iar cei mici tot felul de mașini și chiar un joc de fotbal între roboți. Toți au fost fascinați de lumea roboticii încât învățătoarea din Sibiu le-a promis că îi va ajuta și vor avea propriile lor kituri. Alina Hoară a demarat pe Facebook campania de strângere de fonduri și a adunat banii necesari cumpărării celor 11 kituri pentru hub-ul educațional STEAM ce va funcționa la școala din Sfântu Gheorghe.

”Sunt 11 kituri pentru că cel mai mare număr de copii dintr-o clasă este de 11 și am vrut ca fiecare să aibă kitul lui, să lucreze individual. Copiii urmează să le primească până la Crăciun, apoi voi intra săptămânal cu ei online pentru a-i învăța să le utilizeze. Ce este frumos este că o învățătoare și o profesoară de la școala din Sfântu Gheorghe își doresc și ele să se implice, să învețe și să dea mai departe. Este mare lucru când găsești deschidere, spune învățătoarea.

Lecții cu roboți și Lego

Alina Hoară este pasionată de domeniul STEAM, a participat la cursuri de robotică pentru copii organizate de Comisia Europeană, s-a format la Bruxelles și folosește roboții programabili la ore din 2016.

A pornit cu generația trecută în lumea tehnologiei și continuă cu elevii de acum care sunt în clasa a III-a, deși este ușor ”atipic” pentru că, fiind la un liceu de arte, vocațional, pasiunile lor se îndreaptă către muzică și mai puțin către STEAM, dar ”le combinăm, le este util”.

”Orele sunt mai dinamice și ei înțeleg mult mai ușor. Observă ce se întâmplă, își dau imediat seama ce au greșit, repară și înțeleg mult mai bine. Este mai facil pentru copii să înțeleagă anumite noțiuni dacă și văd fenomenul cum se întâmplă”, precizează Alina Hoară.

Învățătoarea explică cum folosește roboții la Științe, atunci când elevii învață de exemplu despre animalele domestice: ”Am construit un animal din piese Lego, softul kitului ne permite acest lucru, iar copiii învață cum să îl programeze: ce să facă animăluțul, să meargă, să alerge. Ei văd cum animalul respectiv își folosește membrele, cum se sprijină de pe un picior pe altul, cum aleargă, apoi trecem pe un simulator și văd cum se contractă mușchii și ce se întâmplă în corp când animalul aleargă sau când stă.”

La Muzică, elevii sunt ajutați de o maimuță-robot: ”Aceasta își mișcă mâinile în ritmurile pe care noi le creăm. Maimuța este programată și le bate, iar copiii care nu stau atât de bine la motricitate și nu reușesc să bată ritmul correct, le este mai ușor să facă în același timp cu maimuța. Adică pun mâna pe brațul maimuței și simt când trebuie să ridice, să lase în jos.” În orele de Matematică, roboții sunt foarte utilli atunci când copiii învață despre distanțe, iar piesele Lego la fracții, adaugă învățătoarea.

Provocările școlii online

Acum, când orele nu mai au loc în clasă, Alina Hoară folosește simulatoare online, însă nu mai poate face atât de multe lucruri precum în școala fizică: ”Sunt aplicații cum este Open Roberta Lab care îți permit să programezi un robot în online. Are un simulator și vezi cum funcționează în baza a ceea ce tu i-ai spus să facă. Lego Digital Designer este o altă aplicație, gratuită și ea, iar copiii pot construi virtual cu piese Lego ceea ce își doresc pe o placă de Lego. La AVAP, de exemplu, uneori, în loc să pictăm un peisaj de iarnă, construim o machetă cu oameni de zăpadă, cu brazi.”

Toți copiii din clasa învățătoarei au tablete și se pot conecta la ore, însă – spune Alina Hoară – marea problemă este că școala online este mult mai grea pentru elevii cu dificultăți de învățare, care au nevoie de ajutor individual.

”Ei sunt cei mai vitregiți în această perioadă. Este greu să lucrezi cu un copil în online fără să poți să pui mâna pe caiet, să îi arăți, mai ales la înmulțiri, la așezarea în pagină. Învățarea online este dificilă pentru copiii fără nicio competență digitală, fără suport din partea părinților când nu înțeleg conținuturile ce se predau și fără tine lângă el, efectiv să stai să îi explici. Există tot felul de aplicații, este adevărat, dar de multe ori nu sunt compatibile cu device-urile folosite de copii. Noi încercăm tot ce se poate omenește pentru a nu pierde copiii din informațiile, din conținutul predat, dar școala fizică nu va fi înlocuită niciodată de online. Eu văd ca un handicap lipsa de activitate fizică în școală, mai ales la română, pe partea de literație”, precizează învățătoarea (foto).

Alina Hoară (33 de ani) lucrează în învățământ din 2006, este profesor Merito 2019 și face parte dintr-o comunitate de profesori în care cheia este colaborarea: ”Ne ajutăm reciproc și, ce îmi place mie în proiectul Merito, știm să împărtășim. Dacă ai aflat de o aplicație nouă, de o activitate ce poate fi folosită la clasă, spunem, împărtășim și acest lucru ajută mult.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.