Petiția ”Burse în toată România”, inițiată de CNE: ”Elevii înfruntă zilnic probleme cauzate de lipsa echității din sistem”

0

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a inițiat o petiție online prin care solicită aprobarea unei Hotărâri de Guvern care să reglementeze cuantumul minim de acordare a burselor pentru elevi. CNE atrage atenția asupra ”diferențelor drastice” existente în sistem și cer ca autorităților publice locale să le fie impus, anual, un cuantum minim. Petiția a fost lansată pe platforma declic.ro și a strâns, până în această dimineață, peste 3.200 de semnături.

”Consiliul Național al Elevilor consideră prioritar ca, pentru a evita cazurile în care bursele sunt oferite în cuantumuri mult prea mici, chiar și în cazul burselor sociale, unde cuantumurile nu reflectă nevoile de subzistență (burse de 8 lei pe lună, în localități din județul Arad), cuantumul minim să fie impus autorităților publice locale, anual, prin Hotărâre de Guvern. Această măsură ar contribui la impunerea echității în sistemul de educație, dar și la diminuarea diferențelor drastice în ceea ce privește situația acordării burselor în mediul rural comparativ cu mediul urban, de exemplu”, se arată în petiția lansată de CNE.

Petiția inițiată de Consiliul Național al Elevilor o găsiți AICI.

Petiția inițiată de Consiliul Național al Elevilor: 

Către: Domnul Prim-ministru al României, Ludovic Orban; Doamna ministru al Educației și Cercetării, Monica Anisie; Domnul ministru al Finanțelor Publice, Florin Cîțu

Burse în toată România!

Principalele noastre solicitări sunt:

– aprobarea unei Hotărâri de Guvern care să reglementeze cuantumul minim de acordare a burselor pentru elevi;
– includerea finanțării necesare acestei măsuri în bugetul de stat proiectat pentru anul 2020;
– centralizarea și monitorizarea datelor privind modul în care se acordă bursele în fiecare localitate de către Guvernul României, prin intermediul Ministerului Educației și Cercetării;
– intervenția directă și punctuală a Guvernului României în cazurile în care autoritățile publice locale refuză să acorde, din bugetul local prin finanțarea complementară, burse elevilor.

Poziția integrală a Consiliului Național al Elevilor privind măsura propusă: https://bit.ly/burse%C3%AEncuantumminim.

De ce este important?

Demersurile Consiliului Național al Elevilor s-au orientat către superficialitatea cu care sunt tratate bursele școlare de către autorități încă de la începutul anului 2017. Ce se presupunea a fi o intervenție simplă în sensul reglementării nu doar a obligativității, dar și a unei sume minime pentru acordarea burselor, s-a dovedit a fi o luptă împotriva persoanelor aflate la cârma sistemului educațional.

Conform Legii Educației Naționale, educația este o prioritate națională care urmărește dezvoltarea liberă și armonioasă a individului, dar și încurajarea participării active în societate și asigurarea incluziunii sociale și pe piața muncii. Cu toate acestea, elevii înfruntă zilnic probleme cauzate de lipsa echității din sistem. Echitatea în educaţie a fost de-a lungul timpului definită de mai multe organizaţii din domeniu în moduri diferite, însă toate au căzut de acord asupra faptului că ea urmărește redistribuirea resurselor şi a serviciilor astfel încât persoanele care au mai puţin să primească mai mult pentru a putea fi reduse decalajele.

Pornind de la premisa că sprijinirea dezvoltării sistemului educațional, astfel încât acesta să răspundă cerințelor de actualitate, dar și să permită incluziunea a unui procent cât mai ridicat de copii în vederea atingerii dezideratului unei societăți prospere, ar trebui să constituie o prioritate pentru Guvernul României, dorim să punctăm o serie de aspecte îngrijorătoare, care impun măsuri urgente.

Consiliul Național al Elevilor consideră prioritar ca, pentru a evita cazurile în care bursele sunt oferite în cuantumuri mult prea mici, chiar și în cazul burselor sociale, unde cuantumurile nu reflectă nevoile de subzistență (burse de 8 lei pe lună, în localități din județul Arad), cuantumul minim să fie impus autorităților publice locale, anual, prin Hotărâre de Guvern. Această măsură ar contribui la impunerea echității în sistemul de educație, dar și la diminuarea diferențelor drastice în ceea ce privește situația acordării burselor în mediul rural comparativ cu mediul urban, de exemplu.

Proiectul propus de către Consiliul Național al Elevilor în 2017 prevedea că nevoile financiare ale elevilor nu sunt constante, ci depind direct proporțional de situația economică a țării. Analizând studiile efectuate de către Institutul Național de Statistică pentru anul 2018, putem observa că suma medie cheltuită lunar într-o gospodărie pentru alimente și utilități însumează 1125 lei. Considerând media de 2,6 persoane într-o gospodărie, ajungem la concluzia că este nevoie de aproximativ 432 de lei pentru a împlini nevoile minime de trai.

Același studiu al INS arată că, din totalul cheltuielilor de consum ale unei gospodării, lunar, în medie, se investesc doar 9 lei (0,4% din totalul cheltuielilor de consum aferente pentru o gospodărie), pentru educație. În aceste condiții, bursa de studiu, respectiv cea de merit sau performanță reprezintă un stimulent pentru elevii care au potențial în a se dezvolta pe plan profesional, chiar dacă situația financiară nu le permite acest lucru.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.