Consiliul Național al Elevilor îi cere ministrului Finanțelor să revizuiască bugetul: ”Bursele sau demisia!”

0

Consiliul Național al Elevilor (CNE) îi solicită ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, să includă în Legea bugetului de stat pentru anul 2020 finanţarea necesară pentru garantarea unui cuantum minim pentru burse. Elevii ”condamnă atitudinea dezinteresată” a ministrului și spun că, dacă până săptămâna viitoare, bursele nu se vor regăsi în proiecția bugetară, vor cere demisia acestuia.

Consiliul Național al Elevilor acuză Ministerul Finanţelor Publice că ”nu doreşte să investească în elevii români, nefiind de acord cu impunerea unui cuantum minim al burselor asigurat din bugetul de stat”, se arată într-un comunicat al CNE.

”Bursele elevilor nu sunt o prioritate pentru domnul Cîţu. Dacă până luni nu va fi prevăzută în Legea bugetului de stat pentru anul 2020 finanţarea necesară pentru garantarea unui cuantum minim pentru burse, îi solicităm domnului ministru să îşi asume iresponsabilitatea pentru nevoile elevilor din România şi, odată cu ea, şi predarea mandatului”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele CNE.

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor

Bursele sau demisia!

În contextul campaniei „Burse în toată România!”, prin care peste 34 de mii de cetăţeni solicită ministrului Finanţelor Publice, domnul Florin Cîţu, să prevadă în Legea bugetului de stat pentru anul 2020, finanţarea necesară garantării cuantumului minim pentru acordarea burselor pentru elevii din România, având în vedere faptul că domnul ministru a lansat o proiecţie bugetară care nu conţinea finanţarea necesară pentru a satisface nevoile elevilor şi nu a participat la consultările cu reprezentanţii elevilor, condamnăm atitudinea dezinteresată a acestuia şi solicităm ferm revizuirea bugetului, astfel încât educaţia să constituie cu adevărat o prioritate pentru actuala guvernare.

Atât astăzi, la negocierile purtate de reprezentanţii elevilor din România cu reprezentanţii structurilor asociative ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, cât şi ieri, când reprezentanţii elevilor au depus miile de semnături la Ministerul Finanţelor Publice, domnul ministru Cîţu a refuzat să participe, fiind înlocuit de domnul secretar de stat Sebastian Burduja, care a livrat reprezentanţilor prezenţi la masa discuţiilor mesajul potrivit căruia nu există finanţarea necesară, iar sumele corespunzătoare burselor trebuie alocate din fondurile administraţiilor publice locale, în foarte multe cazuri insuficiente pentru a suporta o astfel de măsură.

Ministerul Finanţelor Publice nu doreşte să investească în elevii români, nefiind de acord cu impunerea unui cuantum minim al burselor asigurat din bugetul de stat şi folosind principiul descentralizării drept pretext pentru a nu îşi asuma problema burselor. În condiţiile în care cuantumul minim ar rămâne la latitudinea primăriilor, ar exista în continuare localităţi unde bursele sunt alocate în cuantumuri nesemnificative sau deloc, iar dacă s-ar impune un cuantum minim la nivel naţional, fără garantarea resurselor necesare din bugetul de stat, încă nu s-ar putea vorbi despre „burse în toată România”, ci doar în localităţile unde există fonduri. Ca urmare a celor prezentate, dacă până la începutul săptămânii următoare, bursele elevilor nu se vor regăsi pe agenda domnului ministru Florin Cîţu şi în proiecţia bugetară pentru anul 2020, Consiliul Naţional al Elevilor solicită public demisia acestuia.

„Bursele elevilor nu sunt o prioritate pentru domnul Cîţu. Dacă până luni nu va fi prevăzută în Legea bugetului de stat pentru anul 2020 finanţarea necesară pentru garantarea unui cuantum minim pentru burse, îi solicităm domnului ministru să îşi asume iresponsabilitatea pentru nevoile elevilor din România şi, odată cu ea, şi predarea mandatului”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here