Elevii din Ruși au pornit o mică afacere la școală. ”A început lumea să ne cunoască… Este un sentiment frumos”, spun copiii FOTO

0
Foto: facebook.com/ Cavalerii Turnului Inclinat din Rusi

La începutul verii, relatam povestea copiilor de la școala din Ruși și scriam despre dorința lor de a-și pune satul pe harta turistică a României, prin promovarea turnului din localitate – cel mai înclinat turn din țară. Ne întoarcem în satul din Sibiu pentru că cei 30 de elevi de gimnaziu derulează un alt proiect prin care au pus bazele unei mici afaceri. Încă din timpul vacanței de vară, ei au amenajat o seră în curtea școlii, au plantat, se ocupă de îngrijirea plantelor și vor vinde produsele către un restaurant din Sibiu, cu care au bătut deja palma. Banii obținuți vor fi folosiți în proiectele pe care ei le desfășoară la Clubul Cavalerilor Turnului Înclinat, unde, în momentul de față, sunt implicați în amenajarea unui al doilea popas pentru turiștii care vin în zonă.

Despre toate acestea, am vorbit cu patru eleve de la Școala Gimnazială din Ruși. Andra, Diana, Larisa și Natalia sunt în clasa a VIII-a și ne povestesc despre proiectele care i-au învățat pe elevii școlii din comuna sibiană să fie uniți, să se înțeleagă și să lucreze în echipă.

Proiectul ”Sate și bucate” este cel în care elevii au pornit amenajarea serei și în care vor livra plantele îngrijite de ei către un restaurant din Sibiu, cu care școala a încheiat un parteneriat. Elevele povestesc că au plantat salată verde, ceapă roșie și albă, busuioc și salvie, iar primele rezultate se văd. Salata a crescut, iar, de Crăciun, speră să obțină primii bani din munca lor.

La două zile, povestește Andra, elevii merg în seră și udă plantele. ”Facem cu rândul, ne mai ajută și profesorii… Ne adunăm câte 4-5 copii, udăm și scoatem iarba. Deja a crescut salata și se vede foarte frumos.”

Diana spune că îi place proiectul, munca în seră nu este atât de grea și, oricum, important este rezultatul. ”Vom vinde plantele la restaurant, iar banii îi vom folosi pentru diverse activități în cadrul Clubului Cavalerii Turnului Înclinat. Am construit recent un loc de popas în zona turnului și urmează să facem altul într-un alt loc unde este o priveliște minunată.”

Larisa consideră că, din acest proiect, elevii au multe de învățat, lucruri practice care îi vor ajuta în viață. ”Mi-a plăcut atunci când am gătit noi. Oamenii au mâncat cu plăcere ceea ce noi am gătit. A fost un sentiment foarte frumos”, amintește Larisa unul dintre momentele din proiect care i-au plăcut, acela în care elevii au fost lăsați să intre în bucătăria restaurantului din Sibiu.

Natalia mărturisește și ea că proiectul îi ajută pe copii, ”ne învață cum să avem grijă de plante, cum să le creștem și că trebuie să folosim produse cât mai bio”: ”Să mâncăm sănătos… Dacă am fi singuri, ar fi greu să îngrijim o seră, dar, fiind muncă în echipă, este mult mai ușor să ne organizăm și să avem grijă de ea.”

Despre Clubul Cavalerilor, Larisa povestește cu același entuziasm și spune că, prin tot ceea ce fac acolo, ei, copiii, vor ”să scoată la lumină Turnul Înclinat pentru că nu multă lume știe de el”. 

”Pe mine clubul m-a ajutat să mă organizez mai bine și să comunic mai mult cu ceilalți. Am simțit că m-am apropiat foarte mult de colegi, am învățat să lucrăm în echipă și să ne ascultăm unii pe alții”, spune și Natalia.

Andra completează că ceea ce îi place cel mai mult la club este că ”am învățat să ne organizăm”: ”Noi nu eram chiar așa de uniți și, cu ajutorul clubului, am învățat să ne organizăm, să comunicăm și acum ne înțelegem foarte bine toți colegii.”

Clubul și toate activitățile de la școală i-au făcut faimoși pe copiii din Ruși. Diana povestește că oamenii au început să îi cunoască: ”Mi-a plăcut că oriunde mergeam, munca ne era recunoscută și apreciată. Începea lumea să ne cunoască: A, voi sunteți copiii de la Ruși și ați făcut sera și toate acele lucruri…. Fără profesorii coordonatori, nu am fi reușit însă să facem asta.”

Cei doi profesori coordonatori ai clubului sunt Cosmin Simtion, profesor de istorie, și Bogdan Mira, profesor de română.

Profesorul de istorie spune că toți elevii participă voluntar la activitățile clubului, iar, în proiectul ”Sate și Bucate”, banii obținuți din vânzarea plantelor vor fi folosiți pentru proiectele pe care clubul le va desfășura după finalizarea celui de-al doilea popas la care se lucrează acum.

”Anul acesta, am reușit să facem o excursie gratis pentru cavaleri din sumele obținute dintr-o sponsorizare. Cred că genul acesta de recompense îl apreciază cel mai mult copiii și satisfacția că în permanență se mai edifică ceva în școală și în comunitate”, explică profesorul de istorie.

Cosmin Simtion spune că elevii deja au pregătit primele produse pentru vânzare: nu sunt din sera lor, dar au muncit să le decojească și sunt gata de livrare.

Foto: facebook.com/ Cavalerii Turnului Inclinat din Rusi

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.